Det er i Portugal du finner mange godkjøp nå

Hvis du jakter på prisgunstige vinkjøp på Vinmonopolet, kan Portugal være et lurt sted å se til. Blant mange gode portugisiske kjøp akkurat nå finner vi den røde Altano Naturalmente Douro 2021 som i januar ble lansert i testutvalget til 150 kroner. Den har allerede fått mange liebhabere rundt om i landet, men spesielt i Trondheim, hvor fire butikker stod for 15 prosent av totalsalget i Norge i vinens første salgsmåned.

Av Ulf Dalheim, publisert 1.februar 2024

Altano Naturalmente er laget av familiefirmaet Symington Wine Estates som er mest kjent for sine flotte portviner, som Graham’s, Dow’s, Warre’s, Cockburn’s og Quinta do Vesuvio. Gjennom fem generasjoner har Symington stått for nærmere halvparten av all kvalitetsportvin som er sendt ut fra Douro-dalen.

For 25 år siden bestemte de seg imidlertid for at det var på tide at de også fikk en portefølje med det vi benevner som «stille» viner. Der og da, i 1999, ble Altano-prosjektet startet. Styrken til Symington var at de ikke hadde behov for å plante nye vinmarker eller kjøpe seg en ny eiendom for å lage disse vinene.

Familien, med skotsk, engelsk og portugisisk blod i årene, har nemlig totalt 26 ulike eiendommer i to av de viktigste subregionene i Douro, Cima-Corgo og Douro Superior. Det betyr at de har full kontroll over kvaliteten og arbeidet som gjøres i vinmarkene året rundt.

Eldre vinstokker og ekte, lokale druer

Så det var bare for vinmakerne å bestemme seg for hvor de ville hente druer til en serie nye, spennende viner. Med eksisterende vinmarker med eldre, unike vinstokker med lokale druevarianter er det dessuten enkelt å lage viner som har sitt eget distinkte og originale smaksbilde.

Det er det som ligger i begrepet «Naturalmente», som skal bety viner som bygger sin kvalitet på det spesielle jordsmonnet i Douro, og ikke minst de lokale, ekte portugisiske druene som dyrkes det. Altano Naturalmente Douro 2021 er laget på 40% touriga franca, 30% tinta barroca og 30% tinta roriz. Sistnevnte er den portugisiske utgaven av tempranillo, som vi kjenner fra Spania.

Bærekraft og økologisk drift er også viktig for Symington. Altano er sertifisert B Corporation. Og familiegården til Symington-familien har Douros største økologiske vinmark, på hele 112 hektar. Druene til de røde vinene i Altano-serien kommer kun fra egne vinmarker. Der plukkes druene en uke tidligere enn druene som skal brukes til portvinene.

Det er viktig med naturlig friskhet og riktig syrenivå. Man ønsker heller ikke for mye alkohol, som gjerne følger med hvis druene plukkes helt modne eller overmodne. Altano Naturalmente Douro har en alkoholprosent på 13,5.

Altano Naturalmente Douro Tinto 2021
Rødvin
Portugal, Douro e Porto, DOP Douro
Testutvalget – nr. 5666201
Kr. 150,00, 0 – 4 år
Dyp mørk farve med et friskt rødstikk. Duft av røde og mørke bær, lette kryddertoner og noe floralt. Ganske elegant i glasset, saftig, strukturert, bløte tanniner. Smak av rødbærfrukt og sorte bær. Kirsebær, bjørnebær, plommer og solbær. Hint av sjokolade, krydder (pepper) og lakris. Fast, god lengde. Mye vin for pengene her.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Belmonte Beverage Group

Altano også med støtte til wildlife-prosjekt

Det må nevnes at Altano-serien er Symingtons «value for money»-viner. Totalt teller serien seks Naturalmente-viner, tre røde, to hvite og en rosé. I tillegg har de lansert en såkalt «Rewilding Edition» som er verdt en story i seg selv.

Dette er en vin hvor deler av inntektene sendes videre til et prosjekt som jobber for å ta vare på en 120 000 hektar stor «wildlife corridor» i Grande Vale do Côa som går langs grensen mot Spania, fra Douro-elva i nord til Malcata-fjellene i sør.

I dette ville området med eksepsjonelt, skrint jordsmonn forsøkte folk i gamle dager å dyrke oliven, mandler og korn på små jordflekker. Etter hvert ga de opp, noe som førte til at dalens opprinnelige beboerne fikk muligheten til å vokse i omfang igjen.

I dag er denne dalen viktig for fugler som britango-gribben, keiser-ørn, ibersk ulv, rødfarvet hjort, rådyr, iberisk panter, sorraia-hester og – enda mer spesielt – oter og skilpadder (!).

Også eksklusive og kostbare rødviner

Symington står i tillegg til Altano-serien også bak eksklusive, mer kostbare rødviner. Mest kjent er Chrysaia, lansert med første årgang i 2000 og raskt inne på listene over verdens 100 beste viner i mange store vinmagasiner. Chryseia, som siden har fått en lillebror kalt Post Scriptum, er et samarbeid mellom den portugisiske vinmakeren Charles Symington og velkjente Bruno Prats fra Bordeaux, tidligere eier av Cos d’Estournel.

Fra to av sine helt spesielle eiendommer mest kjent for portviner, Quinta do Vesuvio og Quinta do Ataíde, kommer det også flotte rødviner, og sannelig har de ikke også forsøkt seg på en eksklusiv hvitvin, på druene viosinho, arinto, gouveio, verdelha og alvarinho.

Første etablering utenfor Douro er Quinta da Fonte Souto i Alta Alentejo hvor druene aragonês, alfrocheiro, trincadeira og alicante bouchet er dominerende. Noen av disse vinene er tatt inn til Norge, flere kommer senere i år.

Alle photos: Symington Family Estates