Sveitsisk suksess i Toscana

Det er ikke nødvendigvis familiene med lengst historie og mange generasjoners erfaring som lager de beste vinene. Noen av dem gjør helt klart det. Men av og til kommer det inn nye aktører som etter kort tid markerer seg blant de aller beste. Casa Brancaia i Toscana er et slikt tilfelle. Et sveitsisk ektepar forelsket seg på 80-tallet i regionen, kjøpte en nedlagt vingård og satte i gang et fornyingsprosjekt som har ført til at flere av vinene deres for tiden omtales blant de beste og mest berømte i Toscana. Nå er også en solid portefølje av Brancaia-vinene gjort tilgjengelig på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. mars 2024

Året var 1980 og Bruno og Birgitte Widmer med familie skulle tilbringe juleferien i et hus de hadde fått låne av en god venn et stykke ute på landsbygda i Toscana, 5,7 km fra Castellina in Chianti og 10 km fra Radda in Chianti. Like i nærheten lå en pittoresk, men noe neglisjert vingård, omgitt av vinmarker. Den var eid av en brite som var på jakt etter nye eiere.

Helt perfekt for ekteparet Widmer, som i løpet av juleferien hadde iakttatt den nedlagte gården og dessuten var blitt forelsket i området. Så allerede året etter den toskanske juleferien deres, ble gården kjøpt inn. De ga den navnet Casa Brancaia etter et søsterfirma, Vinothek Brancaia, en sveitsisk vinbutikk og vinimportør i Zurich.

Birgitte og Bruno Widmer ble forelsket i Toscana under en juleferie der med familien i 1980. Ett år senere kjøpte de en nedlagt vingård, der datteren Barbara nå er sjefsvinmaker og barnebarnet Nina er tredje generasjon ved familie-vinhuset. Foto: Brancaia
Il Blu på tre druer skapte furore

Et omfattende restaureringsarbeid startet ved overtakelsen i 1981, både på gården og i vinmarkene som omfattet gode Chianti Classico-parseller både i Radda og Castellina. Senere fikk de også hånd om vinmarker i Maremma, hvor de i dag høster druene til to av deres flotte viner på franske druer, Ilatraia og No. 2.

Første årgang av vinen som gjorde Brancaia “verdensberømt”, Il Blu, kom i 1988. Dette ble vinen som gjorde Brancaia til en etterspurt produsent verden over da Parker tok den med på sin liste over de aller beste – og mest berømte – toppvinene fra Toscana. Vinen er basert på 80% merlot, høstet fra vinmarker i Chianti-sonen. 10% sangiovese og 10% cabernet sauvignon gjør at den så absolutt skiller seg ut fra det meste av viner fra samme område.

Det er naturligvis mye arbeid som ligger bak når man ønsker å konvertere et nedlagt vinhus til en global aktør som får respekt for å levere kvalitet. Det kreves både mot, dyktighet og et godt entreprenørskap. Og naturligvis mye penger. Sveitserne hadde, ikke overraskende, akkurat dette. Og en klar filosofi for hva de ønsket å oppnå. Lage økologiske viner med pasjon. Kun utvalgte kloner i vinmarkene, både av de italienske og de internasjonale vinstokkene.

Et familieselskap med generasjoner bak seg
Barbara Widmer har markert seg som en svært dyktig ønolog. Hun er nå daglig leder og sjefsvinmaker ved Casa Brancaia. Foto: Brancaia

Drøyt 40 år senere vet Widmer-familien at de har lyktes med å lage økologiske viner på et høyt kvalitetsnivå. Mens de fra begynnelsen av var avhengig av hjelp av naboer og innleide konsulenter, er det i dag datteren Barbara, utdannet ønolog og aktiv vinmaker ved Brancaia fra årgangen 1998, som er ansvarlig for driften. Mens hennes to brødre Andreas og Michael bistår med henholdsvis markedsføring og juridiske tjenester. Dessuten er tredje generasjon i form av Barbaras datter Nina også blitt involvert i den daglige driften. Brancaia er altså i ferd med å få familiære tradisjoner å bygge videre på. Nina er tredjegenerasjon.

Totalt er 35 personer nå ansatt ved vinhuset, inkludert personalet som driver Osteria Brancaia, som er en koselig liten restaurant hvor kjøkkensjef Giovanni Palladino serverer ekte toskanske retter. Flotte leiligheter til utleie for besøkende har de også.

Stø kurs, med endringer

-Vi skal ta vare på tradisjonene, men også tråkke opp nye stier. Vi har holdt en stø kurs, men samtidig endret oss. Det gjør vi gjennom å praktisere ulike dyrkningsmetoder, teste ut forskjellige gjæringsprosesser, eksperimentere med temperaturer og samtidig kombinere det tradisjonelle med det moderne innen metoder og teknikker. Vi har fat av forskjellige materiale, stål, sement og eik, samt i ulike størrelser for vinifiseringen, heter det på vinhusets hjemmesider.

Sjefsvinmaker Barbara Widmer samarbeider tett med den italienske vinmakeren Fabrizio Benedetti som har vært hos Casa Brancaia siden 2004. I Maremma er det Marco Marchi (fra 2008) og Amar Amarouche (fra 2011) som har hovedansvaret.

Brancaia-eiendommen i Toscana, med vinanlegget øverst til venstre og restaurant og leiligheter nede til høyre. Foto: Brancaia

Totalt har Casa Brancaia hele ti forskjellige viner i porteføljen sin, inkludert den musserende vinen Stella, laget på 100% chardonnay i samarbeid med Weingut Gaierhof i Trentino.

Vinmarkene til Casa Brancaia ligger i tre forskjellige subregioner i Toscana. Selve vingården ligger i Radda in Chianti med vinstokker på sangiovese og merlot. I Castellina dyrker de sangiovese, cabernet sauvignon, merlot og sauvignon blanc, mens Maremma byr på sangiovese, viognier, merlot, petit verdit, cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc.

VinPuls har smakt de seks Brancaia-vinene som du nå kan kjøpe på Vinmonopolet.
Her er våre vurderinger:

Brancaia Chianti Classico 2021
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Bestilling – varenr. 8195601
Kr. 289,90, 0 – 3 år
Ungdommelig, leskende, med frisk rødbærfrukt, både syrlige og modne kirsebær, samt kjerner. Milde, faste tanniner, først og fremst er vinen fruktfrisk. Helt uten fat, tolv måneder på stål- og sementtanker.
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group

Brancaia Chianti Classico Riserva 2020
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico Riserva
Bestilling – varenr. 8195501
Kr. 419,90, 0 – 8 år
En sjarmerende, delikat og elegant Chianti. Kompleks, men med flott finesse. Pent integrerte tanniner i et fruktbilde hvor modne kirsebær, bringebær og solbær dominerer. Innslag av fat, lær, sjokolade og lakris. God fylde, lang avslutning.
80% sangiovese, 20% merlot. 16 måneder på fat, sangiovese på tonneaux, merlot på barriques. Ytterligere ett år på flaske før lansering.
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group

Brancaia Il Blu 2018
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti, Rosso Toscana
Bestilling – varenr. 7316301
Kr. 849,90, 0 – 12 år
En klassisk «super» IGT Rosso Toscana, med druer fra egne vinmarker i Radda og Castellina i Chianti.  Her er det power, men det blir ikke for mye av det gode, for det er en elegant kompleksitet her, med utsøkte, bløte tanniner. Fruktige aromaer mot modne bringebær og mørke kirsebær samt skogsbær. Pent integrert fat, lang behagelig finish som sitter godt. Urter, krydder, lær og mørk sjokolade. Laget på 80% merlot, 10% sangiovese, 10% cabernet sauvignon. 20 måneder på fat, 2/3 nye, deretter tre måneder på sementtanker.
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group

Brancaia Ilatraia 2016
Rødvin
Italia, Toscana, Maremma, Rosso Toscana
Bestilling – varenr. 7688901
Kr. 619,90, 0 – 8 år
Denne vinen ville vært benevnt «Supertoscaner» for tyve år siden. Og er det fortsatt! Toppvinen fra Maremma-eiendommen til Brancaia, på franske druer: 40% petit verdt, 40% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc. Lagret 18 måneder på små franske fat. Intens og rik, men også med en viss eleganse, der mørke bær (sorte kirsebær, solbær, plommer, bjørnebær) smelter sammen med sedertre, lær, kjøtt, urter, krydder og fat. Overraskende elegant.
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group

Brancaia TRE 2021
Rødvin
Italia, Toscana, Rosso Toscana
Bestilling – varenr. 1002101
Kr. 259,70, 0 -4 år
Imponerende entry level-vin fra Brancaia. Saftig, strukturert, småelegant. Mørke bær, mest sorte kirsebær og kjerner, men også bringebær og solbær. Fin syresnert, modne tanniner, noe urter, lakris, fat. Laget på druer fra alle de tre områdene Brancaia henter råstoff fra: Radda, Castellina og Maremma. 70% sangiovese, 15% merlot, 15% cabernet sauvignon. 2/3 lagret på eikefat, 1/3 på sementtank. Sterk 5’er!
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group

Brancaia No.2 2019
Rødvin
Italia, Toscana, Maremma Toscana
Bestilling – varenr. 13916101
Kr. 369,90, 0 – 6 år
Frisk, elegant og sjarmerende vin, med dype, mørke bæraromaer, mot blåbær, solbær og bjørnebær. Innslag av krydder og urter, lakris, sjokolade, lær og fat, men pent integrert eik. 12 måneders lagring på store, brukte eiketanker, 100% cabernet sauvignon. Merkbare, men avslepne tanniner, solid lengde.
Produsent: Casa Brancaia
Importør: Belmonte Beverage Group