Franco og Maria gjør alt sjøl, i klassisk “old style”

Når den såkalte «entry level»-vinen fra en produsent er veldig bra, kan du være ganske sikker på at også prestisjevinene fra samme vinhus smaker utmerket. Piemonte-produsenten Giacoma Anselma leverer en av de beste barbera-viner vi har kommet over. Så da er det ikke overraskende at Barolo-vinene fra samme familie troner helt i toppsjiktet. Deres Barolo Vigna Rionda er rett og slett et mesterstykke hvor nebbiolo-druen får skinne på aller beste måte.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. februar 2024

Familievinhuset Giacomo Anselma ble etablert rundt 1920, midt i hjertet av en av de mest sjarmerende landsbyer i området, i nærheten av torvet i Serralunga d’Alba. Der drev kona til vinmakeren Felice et lite hotell og en restaurant, Loconda Italia, hvor det naturligvis ble etterspørsel etter husets vin. Franchina ba derfor Franco om å lage egen vin fra druene som familien frem til da hadde dyrket og solgt til andre.

Når du kommer kjørende opp de svingete og smale veiene mot Serralunga d’Alba, og parkerer ved Piazza Maria Cappellano, er Anselma-anlegget ett av de første du ser. Og bli ikke overrasket om den sprudlende, imøtekommende Maria Anselma står på trappa og hilser deg velkommen. Hun rett og slett elsker å møte folk og snakke om Piemonte, Serralunga d’Alba og ikke minst, vinhuset Giacomo Anselma som hun driver sammen med sin mann Franco.

Maria og Franco Anselma, dedikert ektepar som lager Piemonte-viner som skinner ekstra. selv sier de at de jobber “old style”. Foto: Giacomo Anselma
Ekteparet som karakteriserer seg som “old style”

Hun forteller nok gladelig også om byens historie, lar deg hilse på noen av byens 535 innbyggere før hun garantert tar deg med til det flotte og innholdsrike slottet fra 1400-tallet som troner øverst på Serralunga-åsen, 414 meter over havet. Før du til sist blir invitert inn i familiehuset, får et besøk i kjelleren og avslutter med en god smaking. Kanskje blir det også ekte piemontesisk mat i restauranten.

-Vi er et veldig «old style» vinhus hvor Franco og jeg gjør alt sammen. For oss handler det først og fremst om å lage klassisk Barolo, fra våre parseller i to av områdets fineste vinmarker, Vigna Rionda og Collaretto som ligger side om side, forklarer Maria når jeg møter henne da hun nylig gjorde en «Norges-turne» for å vise frem vinene fra Anselma.

Hennes mann Franco er tredje generasjon etter vinbonden og vinmakeren Felice som var den første i familien som begynte å tappe egen vin. Senere overtok hans to sønner, Carlo og Giaculin Anselma. Sistnevnte er far til Franco.  Mens Franco tok over vinhuset, fikk hans søster Grazia ansvaret for driften av hotellet og restauranten.

Nederst i den berømte Vigna Rionda er det plantet et tre som viser skillet mellom radene som har nebbiolo-vinstokker og radene som har barbera-planter. Foto; Giacomo Anselma
Har parseller i vinmarkene Rionda og Collaretto

Totalt disponerer familien kun fem hektar med vinmarker, hvor de viktigste parsellene er den egeneide 1,0 hektar i Rionda-vinmarken, samt 1,5 hektar i nabovinmarken Collaretto. Sammen med druer fra vinmarker de leier, gir det råstoff nok til fem viner, samt en grappa. I tillegg til to Barolo’er lager Anselma en Dolcetto, en Barbera og en Langhe Nebbiolo. En ny vin på nebbiolo og barbera, kalt Russ, vil komme til Norge for mars-lanseringen.

-Dolcetto-druene kommer fra nederste del av Collaretto-vinmarken.  Den får 6-8 måneder på stål før lansering. Vi ønsker at den skal være ung og frisk, vise frem druen på best mulig måte. I 2019 forsøkte vi faktisk å lage en naturvin med dolcetto-druer, forteller Maria Anselma.

For Anselmas Barbera d’Alba brukes druer dyrket nederst i Vigna Rionda. Det er faktisk plantet et tre der som viser hvor nebbiolo-druestokkene slutter og barbera tar over. Også for barbera-vinene foretrekker Franco og Maria å bruke mest mulig ståltank i vinifiseringen. Vinen er bare på fat hvis temperaturene ute er svært lave. De to Riserva Barolo-vinene derimot får god tid på fat, minst 6 år for vinen fra Collaretto og 8 år for Rionda.

Sammenligner 2014 med 2010-årgangen

Jeg gir Maria kompliment for 2014-årgangen av Vigna Rionda Barolo Riserva.

-Det er en årgang også jeg liker svært godt. Jeg synes vinene fra 2014 er delikate, elegante med god konsentrasjon og lengde. Den minner meg mye om den flotte 2010-årgangen. Vi lanserer vinene når vi synes de er «ready to drink», så den er god å drikke nå. Men den tåler mange års lagring fortsatt. 2014 var en kjølig årgang hvor vi gjennomførte såkalt «green harvest» to ganger i løpet av sommeren for å få best mulig frukt. Rionda-vinmarken er som et amfiteater med et unikt og konstant mikroklima, forklarer Maria.

Vi må naturligvis snakke om effekten av den globale oppvarmingen. Hvordan vil Anselma og Piemonte takle stadig varmere temperaturer?

-Vi merker det allerede, med mer tørke. Denne vinteren har vi ikke hatt regn eller snø siden innhøstingen i fjor. Så fremover gjelder det nok å bygge opp vannreservoarer. Solen er blitt mer aggressiv, vi hadde 40 grader i august. Da ble druene rett og slett «solbrent» og vi måtte kutte vekk en del av dem som var blitt harde som stein. Så vi har fått nye utfordringer. Men vi elsker det vi holder på med. Vår sønn Jakobo, som nå er 19 år, er allerede i gang med utdanningensin og vil ta over etter oss å fortsette familietradisjonene. Det r vi svært fornøyd med.

Lanserer en ny vinkalt “Russ, Norge får 1800 flasker

-Er det aktuelt å utvide, f.eks. kjøpe nye vinmarker?

-Det vil i så fall skje høyere opp enn der vi har vinmarker nå, kanskje først og fremst i Alta Langa. Men det vil i så fall bare bli vinmarker som kun har morgensol.

-Fortell litt om vinen «Russ» som dere lanserer her i Norge i mars?

-Det er en vin som kom etter at vi fikk spørsmål om vi ikke hadde en slags bordvin eller «husets vin». Mest for å ha i butikken til vininteresserte som kommer på besøk, en Vino Rosso. Den er laget på nebbiolo fra 2019 og barbera fra 2021som ble vinifisert separat før de ble blendet. Vi kaller vinen for Russ som er det lokale ordet for rød. Så har jeg hørt at Russ er noe helt spesielt i Norge, så da får dere en andel av vinen. Jeg sender hele 1800 flasker av den til Norge, sier Maria Anselma. Hun er nok blitt en «Norgesvenn», hun også. Og vi skal vel ikke se bort fra at nettopp denne vinen vil bli populær blant årets russekull….

Se omtale av Anselmas viner

Følgende viner er smakt:

Giacomo Anselma Dolcetto d’Alba 2021
Rødvin
Italia, Piemonte, Dolcetto d’Alba
Bestilling – varenr. 10969001
Kr. 279,00 – 0 – 2 år
Syrefrisk, fresh dolcetto med smak av modne jordbær, sursøte kirsebær og mørke plommer. Hint av blomst, lakris og krydder.
Produsent: Giacomo Anselma
Importør: Dørstad Grapes

Giacomo Anselma Barbera d’Alba 2020
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbera d’Alba
Bestilling – varenr. 10352901
Kr. 299,00 – 0 – 5 år
Strålende barbera. Lite overmoden, mørke plommepreget frukt, mer mot leskende og tiltalende bæraromer, fin dybde, intens og konsentrert, elegant laget, avslutning med urter og krydder, god lengde, fine tanniner.
Produsent: Giacomo Anselma
Importør: Dørstad Grapes

Giacomo Anselma Langhe Nebbiolo 2018
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe Nebbiolo
Bestilling – varenr. 10353001
Kr. 389,00 – 0 – 5 år
Stram, aromatisk, med rene nebbiolo-toner, hint av blomst (fioler), urter, tørket frukt, sopp og lakris. Pent integrerte tanniner, lett kryddertone.
Produsent: Giacomo Anselma
Importør: Dørstad Grapes

Giacomo Anselma Barolo Collaretto Riserva 2014
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – varenr. 10967601
Lett fruktsødme, en del modne bær, tørket frukt, krydder, sopp og skogbunn. Elegant og myk, klassisk stil, god lengde, hint av blomster, krydder og tobakk. 91 p.
Kr. 749,00 – 0 – 10 år
Produsent: Giacomo Anselma
Importør: Dørstad Grapes

Giacomo Anselma Barolo Vignarionda Riserva 2014
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – varenr. 10984801
Kr. 1099,00 – 0 – 12 år
En av de beste Barolo-opplevelser på lenge. Så elegant, så klassisk, så finstemt. Konsentrert eleganse, modne bær, tørket frukt, kirsebær, plommer, hint av nype og roseblomst. Delikat, myk, elegant og lang. Floral og lett, men også dyp og med god fylde. Innslag av krydder, sort lakris, lær og lakris. 94 p.
Produsent: Giacomo Anselma
Importør: Dørstad Grapes

Disse finnes også på Vinmonopolet:

Giacomo Anselma Russ, kr. 359,00 – varenr. 10336401 (lanseres 6. mars)

Giacomo Anselma Barolo Vignarionda Riserva 2003, kr. 5138,50 – varenr. 16320901