Gull til Dahls Pils og Molo IPA i European Beer Star

Nå er det ikke bare trønderne som mener at Dahls Pils er “verdens” beste, i hvertfall på topp i Europa. I den årlige og prestisjefylte konkurransen European Beer Star i Tyskland gikk Dahls Pils onsdag til topps og erobret gull i klassen “International Style Lager”. Også et annet norsk bryggeri ble tildelt gull, det var Molo Brew for sin Molo IPA i klassen “New Style India Pale Ale”.

Av Ulf Dalheim, publisert 30. november 2023

-Dahls Pils er vårt flaggskip og at den går til topps i den aller viktigste øl-konkurransen i Europa betyr mye for oss, sier E.C. Dahls bryggerimester Wolfgang Lindell om gullmedaljen han var i Tyskland og hentet hjem til Trondheim.

Vant foran Spania og Tyskland

European Beer Star har vært arrangert siden 2004, med økende oppslutning hvert eneste år. I rekordåret 2019 ble 2483 forskjellige øl vurdert. Årets prisutdeling ble holdt i Forum BreuBeviale i Nürnberg. Totalt i 2023 ble det vurdert 2036 øl i hele 74 forskjellige kategorier, hvor tyske bryggerier gikk til topps i svært mange av dem.

Bryggerimester Wolfgang Lindell ved E.C. Dahls Bryggeri er naturlig nok stolt og svært glad for denne prisen. -Dette er en pris som ikke bare går til alle som jobber på E.C. Dahls, dette er en pris vi deler med alle som drikker ølet vårt, sier han.

Dahls Pils gikk til topps foran Mahou Clásica fra Mahou i Spania og Weiherer Landbier fra tyske Brauerei-Gasthof Kundmüller.

Europas viktigste ølkåring

European Beer Star regnes som Europas viktigste ølkåring. En jury på 150 øleksperter smakte i år seg gjennom hele 2036 ulike øl i 74 ulike ølkategorier, noen veldig smale og spesielle. Men klassen hvor Dahls gikk til topps er en av kategoriene det knyttes mest prestisje til.

I juryen sitter bryggerimestere, journalister, ølsommelierer og andre eksperter, og alle øl smakes blindt. Utseende, aroma og smak er det eneste som teller.

Bryggerimester Wolfgang Lindell var selv til stede for å motta prisen. -Dahls Pils er brygget på vår egen 80 år gamle gjærstamme, forteller han. Dahlsgjæren gir både kvalitet og et unikt særpreg, noe denne prisen vitner om.

Øl fra 16 forskjellige nasjoner ble tildelt gullmeldaljer. Flest gull ble erobret av Tyskland (28), foran USA (9), Italia (8), Østerrike (5), Sveits (4), Nederland (3), Kina (3), Ukraina (3), Norge (2), Belgia (2) og Brasil, Sør-Korea, Polen, Japan, Tsjekkia og Sverige som alle ble tildelt ett gull.

Den svenske gullvinneren var Ureta Kloster bryggeri med sin “Belgian Style Saison” som heter Le Monde de la Bière.

Bryggeriambassadør Kristian Berger (t.v.) og bryggerimester Wolfgang Lindell er svært fornøyd med at Dahls Pils er kåret til Europas beste pils. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Vunnet priser i tre århundrer

Hjemme på bryggeriet i Trondheim er bryggeriambassadør Kristian Berger opprømt over nyheten. -E.C. Dahls har en bred portefølje, men alle som brygger øl vet at det vanskeligste ølet å brygge er en god pilsner. Selv om E.C. Dahls har vunnet priser for vårt øl i tre århundrer, må vi innrømme at denne prisen smaker ekstra godt, sier Berger.

E.C. Dahls vant ikke bare medalje for Dahls Pils i Nuremberg. Juleølet «Kong Vinter» kom til finale det også, og fikk til slutt bronse i klassen “German Style Dunkel Bock” (tysk mørk bokkøl).

-Dette er en pris som går til trønderske råvarer, sier bryggerimester Lindell. -Kong Vinter er brygget utelukkende med malt fra Bonsak Gårdsmalteri i Skogn, der Bodil og Tyson på gården gjør underverker med kornet fra gården deres.

Fakta:
E.C. Dahls Bryggeri ble grunnlagt i Trondheim i 1856 av Erich Christian Dahl. Siden 2016, da eieren Carlsberg flyttet ut mye av produksjonen og bryggeriet foretok en stor ombygning, er det brygget nær 100 ulike øl ved det gjenværende bryggeriet. Dahls Pils utgjør omtrent 70 % av volumet. Årlig produksjon i Trondheim er ca. 5 million liter øl. Bryggeriet er eid av Carlsberg og brorparten av produksjonen distribueres av Ringnes.