Lager moderne garnacha-viner i en egen liga

For 30 år siden var det få som snakket om endrue-viner på garnacha-druen. Selv om den lenge har vært blant Spanias mest dyrkede druesort, er garnacha mest kjent som en blandingsdrue. Men siden midten av 1990-tallet har vi opplevd en spennende «garnacha-revolusjon». Drevet frem av unge ønologer som har gjenopplivet gamle, høytliggende vinmarker. Viner fra Sierra de Gredos utenfor Madrid er kanskje mest kjent, men VinPuls har funnet supre viner dyrket på eldre vinstokker ved foten av Sierra de Algairén i Aragon. Her lager Jorge Navascues garnacha-viner som har fått vineksperter til å sammenligne garnacha med pinot noir.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. februar 2023

Mas de Mancuso er navnet på vinhuset, som ble etablert av pappa Jesús Navascues og sønnen Jorge i 2002. De kommer fra en familie hvor forfedrene har laget vin i Campo de Borja i tre generasjoner (farssiden) og fire generasjoner i Utiel-Requena (morsiden). I de første årene etter 2002 jobbet Jesús og Jorge vin sammen med den kjente ønologen Carlos San Pedro, som til daglig står bak vinene hos Rioja-produsenten Bodegas y Viñedos Pujanza. Vinene de laget sørøst i Spania var i hovedsak industrialisert bulkvin som ble solgt til store produsenter.

Startet i en gammel vinkjeller fra 1800

Men for drøye ti år siden mente Jorge at Navascues-familien burde ha større ambisjoner. For å gjennomføre sin drøm og oppfylle sine ambisjoner dro han til den lille landsbyen Almonacid de la Sierra (894 innbyggere) i Zaragoza-provincen i Aragón, historisk kjent som ett av Spanias viktigste kongedømmer. Familien hadde en forbindelse til området fra tidligere av, og akkurat der mente Jorge at han kunne skape noe helt spesielt innen vin. Først fikk han hånd om en gammel vinkjeller fra 1800, det ble basen hans, med mye historie i veggene.

De første årene måtte han kjøpe inn druer av lokale vinbønder. I årene etter 2012 har Navascues-familien imidlertid kjøpt opp eldre vinmarker, så i dag er alt druematerialet i vinene fra egne vinstokker, med en gjennomsnittsalder på over 60 år. De eldste er små busker som vokser spredt i små plots på 700-800 m.o.h. Her er det skrint jordsmonn med brun kalkstein og rødbrun grus fra fjellkjeden Sistema Ibérico.

Akkurat det som gjør at garancha-viner kan bli så forførende som de nye «moderne» garnacha-viner fra Spania er. Disse garnacha-vinenes suksess internasjonalt har firedoblet sitt eksportvolum siden «revolusjonen» startet i 1995, så Jorge Navascues har truffet blink med sitt prosjekt med høykvalitetsviner i svært begrenset volum.

Vinstokkene der Jorge Navascues henter druene sine vokser som små busker spredt rundt på små flekker høyt til fjells i Aragon. Foto: Mas de Mancuso
Holder til i vinregionen Cariñena

Vinregionen nordøst i Spania der Mas de Mancuso-vinene lages kalles DOP Cariñena, og er en av Spanias og Europas eldste, klassifisert i 1932. Cariñena er et navn som egentlig trenger en egen forklaring, for Cariñena er både en by, en vinregion og (tro det eller ei!) også navnet på en drue. Cariñena som druenavn er kanskje mest kjent i noen av toppvinene fra Priorat, eller fra Rioja hvor den er identisk med mazuelo og brukes mest i blends med tempranillo.

Navnet Cariñena kan opprinnelig stamme fra byen Carae som romerne grunnla rundt 50 år f.v.t. (før vår tidsalder). Vindruer er det dyrket her på Campo de Cariñena-platået siden middelalderen da området fikk mange munkekloster. Så sent som på 1600-tallet utgjorde vinmarker 50 prosent av jordbruksarealet i Zaragoza-provinsen.

Jorge Navascues ønsker å lage uttrykksfulle, autentiske viner, håndverksviner som leverer en enestående kvalitet for pengene. Han lager kun tre røde Mancuso viner, på to garnacha-drueer og en på cariñena. Dessuten en hvitvin på macabeo. All gjæring skjer på ståltanker, deretter får vinene hvile på stål, sement og epoxyegg, før de eventuelt lagres noe ekstra på eldre eikefat.

Navascues har også en rimelig vinserie på macabeo (hvit) og garnacha (rød) kalt Cutio, lansert i 2015.

P.S. Druen garnacha er av spansk opprinnelse, fra Aragon, hvor den også benevnes tinta aragonés (=den røde fra Aragon). Druen er også kjent som garnatxa i Katalonia. Internasjonalt brukes navnet grenache, og særlig utbredt er den i Frankrike. På Sardinia, som var en spansk koloni fra 1479 til 1720, kalles den cannonau. Den modner sent, kan ha mye sukker og gi alkoholsterk viner. Hjemme i Spania brukes den mye til mat, fra kyllingretter til paella.

Mas de Mancuso Garancha 2017
Rødvin
Spania, Cariñena
Bestilling – varenr. 13739501
Kr. 399,90 – 0 – 6 år
Delikat duft med hint av blomster og friske røde bær. Smak av modne jordbær, litt mørk bærfrukt (plommer), hvite blomster, krydder, urter, søt lakris. Avdempede tanniner, fin mineralitet.
Produsent: Mas de Mancuso
Importør: Cool Beverage Holding

Mancuso Garnacha 2020
Rødvin
Spania, Cariñena
Bestilling – varenr. 13738401
Kr. 269,90 – 0 – 4 år
Frisk, lys farve, syrlig rødbærfrukt mot bringebær og jordbær. Lett kryddertone, noe søte krydder, hint av bjørnebær, lakris, urter og blomster.
Produsent: Mas de Mancuso
Importør: Cool Beverage Holding