Danske eiere legger ned norsk bryggeri

Nok en gang legger danske eiere ned et tradisjonsrikt, lokalt norsk bryggeri. Denne gangen er det Christianssands Bryggeri (CB) i Kristiansand og 28 ansatte der som rammes. Dermed går 160 år med stolt industrihistorie på Sørlandet mot slutten. Eierne er Hansa Borg Bryggerier, som fra januar i år har vært heleid av danske Royal Unibrew.

Av Ulf Dalheim, publisert 1. mars 2022

Ifølge nrk.no begrunner Hansa Borg avviklingen med at det vil koste for mye å bygge om CB slik at bryggerier kan møte framtidas krav til bærekraftig drikkevareproduksjon. Det er ikke nok med en oppgradering av CBs lokaler.

–Det siste halvåret har vi sett på hvor det er hensiktsmessig å gjøre langsiktige investeringer. CBs produksjonsanlegg er det eldste vi har, og det ville koste urimelig mye å komme opp på et nivå som er bærekraftig, miljøvennlig og effektivt, sier administrerende direktør Lars Giil i Hansa Borg.

I følge bryggeriets egen hjemmeside ble Christianssands Bryggeri påbegynt i 1856, og overtatt av konsul Jørgen Christiansen i 1859. Han fullførte byggingen og satte i gang produksjon høsten samme år.

Siden våren 1999 har CB vært en del av Hansa Borg Bryggerier AS.

Christianssands Bryggeri blir på CBs hjemmeside beskrevet som en hjørnesteinsbedrift i Kristiansand, og har solid forankring på hele Sørlandet. CB-produkter er kjente og kjære enten de er med eller uten alkohol.

I 2009 feiret bryggeriet 150 år og inviterte hele Sørlandets befolkning til bryggeriet for å feire. I forbindelse med jubileet ble det også produsert en jubileumsbrus og et jubileumsøl.

Høsten 2011 fikk bryggeriet bokskolonne, og tapping av CB-øl på boks ble gjort for første gang i Kristiansand. De siste årene har bryggeriet investert i nytt utstyr til bryggeprosessen, og i begynnelsen av 2015 stod en ny og fleksibel flaskelinje klar til bruk i tapperiet.

Med bakgrunn i disse investeringene fremstår det for mange som merkelig at bryggeriet syv år senere blir besluttet nedlagt.

Beslutningen om å avvikle driften ble tatt i styremøte mandag. Hansa Borg ser for seg at avviklingen skjer innen 10–18 måneder.

Kjøpte siste del av Hansa Borg i januar

Hansa Borg Bryggerier har gjennom flere år vært eid 75 prosent av Borg Invest og 25 prosent av Royal Unibrew. Men i januar ble det kjent at danske Royal Unibrew hadde avtalt å kjøpe 75 prosent av aksjene i Hansa Borg Bryggerier, og dermed ble danskene eneeier av konsernet.

Produksjonen av CB-ølet vil gradvis flyttes til Bergen og Sarpsborg.

De 28 ansatte ved CB i Kristiansand fikk beskjeden tirsdag morgen.

–Det er en tung dag for alle ansatte på CB, uttaler Lars Giil. Han sier de vil strekke seg langt for å tilby jobb i andre anlegg eller i andre funksjoner til de som ønsker det.