Nino Negri i Valtellina med unike “fjellviner” på nebbiolo-druen

Han jobbet tyve år som vinmaker hos Prunotto, Antinori og Fontanafredda. Der laget han prisvinnende viner på lokale druer som dolcetto, barbera og nebbiolo. Men da Danilo Drocco ville ta sin favorittdrue nebbiolo til et nytt nivå, valgte han å forlate Piemonte til fordel for Lombardia og den lille fjellregionen og vindalen Valtellina, kjent både for sine røde viner, men like mye for skikjøring og fjellklatring. Og ikke minst den smaksrike, lufttørkede og saltede biffileten kalt bresola. Nå snakkes det imidlertid mest om de «nye» nebbiolo-vinene som vinmaker Danilo Drocco hos vinhuset Nino Negri leverer fra Valtellina.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. desember 2023

Mange nordmenn vil mest sannsynlig velge å bo i Valtellina-dalen og drikke vinene til Danilo fra Casa Vitivinicola Nino Negri når Italia arrangerer vinter-OL i 2026, med Milano og Cortina d’Ampezzo som offisielle OL-byer, men med øvelser i mange nærliggende landsbyer. Fra vinbyene i Valtellina er kjøreturen til skianleggene i Stelvio og Mormio, der alpine grener og randonee skal avvikles, bare noen få kilometer. St.  Moritz i Sveits er heller ikke langt unna, det samme er grenseovergangene til Østerrike og Tyskland. Fra de høyeste fjellene i området ser du altså lett fire land.

Vinmaker Danilo Drocco hadde bakgrunn fra kjente vinhus som Antinori, Prunetto og Fontanafredda før han ble hentet til Nino Negri og Valtellina-dalen for å ta nebbiolo-druene fra denne spesielle fjelldalen opp på nye kvalitetsnivåer. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Fikk overta et berømt palass

Nino Negri er både et historisk vinhus og navnet på en berømt og betydningsfull person for vinindustrien i Valtellina. Negri kom til landsbyen Chiuro fra Aprica da han i 1897 giftet seg med Amelia Galli. Nino kunne etter hvert etablere sitt vinhus i et palass som hertug Visconti av Milano hadde gitt til Stefano Quadrio i år 1400.

Quadrio var senere sentral da milaneserne nedkjempet Venezia-tropper i slaget ved Delebo i 1432. Han var da blitt utnevnt til guvernør av Valtellina, hadde plantet vinmarker og bygget vinkjellere på fire nivå under palasset. Så alt lå til rette for at Nino Negri skulle begynne med vin.

Nino Negri ble etterfulgt av sønnen Carluccio i 1925, da vinhuset Nino Negri offisielt ble registrert ved handelskammeret i provinshovedstaden Sondrio, den viktigste byen i Valtellina-dalen. Nå fulgte en god periode med solid utvikling gjennom de neste tiårene. Før 2. verdenskrig jobbet 5-6 personer fast i vinhuset, på 50- og 60-tallet økte dette til 30 ansatte.

Inngangspartiet til vinbutikken og publikumsarealet hos Nino Negri i landsbyen Chiuro.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Ville gjøre Nino Negri til gruppens flaggskip

På slutten av 70-tallet var Nino Negri blitt en så betydningsfull vinprodusent at den store grupperingen Gruppo Italiani Vini (GVI) valgte å kjøpe vinhuset for å gjøre det til gruppens flaggskip, med ønske om å lage kvalitetsviner på et høyt nivå.

Det lyktes de med, først ved hjelp av den dyktige ønologen Casimiro Maule (årets vinmaker i Italia i 2007). Og et nytt steg opp ble tatt da Danilo Drocco ble hentet dit i 2017, med uttalt mål om å lage nebbiolo-viner fra Valtellina på et nivå ingen hadde opplevd tidligere. Så Barolo og Barbaresco, se opp!

-Romerne var her for 2000 år siden. Og mest sannsynlig ble 90% av de nebbiolo-klonene vi kjenner til i dag «født» her i Valtellina, og siden flyttet til Piemonte. Forskning viser at nebbiolo-plantene her har samme DNA som planter vi finner i Alta Piemonte og Langhe, forteller Danilo Drocco.

Vi sitter og snakker om hans visjoner for Nino Negris viner på terrassen til Wine Hotel Retice Balzi i Via Panoramica i landsbyen Poggiridenti, hvor de nærmeste vinmarkene nærmest stuper ned langs fjellsiden mot dalbunnen og elva Adda som går fra Bormio ned til den turistattraktive Como-sjøen, en strekning på rundt 100 kilometer.

Danilo Drocco er som et oppslagsverk om historien til Valtellina, bl.a. om hvorfor vinbøndene i dalen tjente på at grensen mellom protestantene og katolikkene historisk ble satt lenger ned, slik at det ble behov for vin til de katolske kirkene.

Innhøsting i Grumello-vinmarken hos Nino Negri i oktober 2023. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
En nebbiolo «trent» til å gro i Valtellina

-Og nebbiolo, eller chiavennasca som var den lokale betegnelsen på druen, var ansett som den absolutt beste druen til å lage vin av. Det stemmer også i dag. Chiavennesca-druen er en nebbiolo som er «trent» til å gro her. Mens Piemonte har mye leire i jordsmonnet, er det i hele Valtellina nesten bare stein. Og mens man i Langhe har en «marin vind» som gjør at du tidvis kan lukte sjø, er det her kun ren fjelluft. Ettersom dalen går vest-øst, har vi vinmarker som kun er sydvendt, med sol hele dagen. Vinmarkene har faktisk like mye sol og lys som vinmarkene på Sicilia. På den andre siden av dalen er solen helt borte i 2-3 måneder, påpeker Drocco.

Derfor har de mest velstående blant befolkningen i Valtellina to boliger, den ene på skyggesiden for bruk om sommeren, den andre i solveggen for vinteropphold.

Danilo Drocco beskriver dyrkingsforholdene i Valtellina som ekstreme. En ting er bratte vinmarker med et utrolig variert, men grunt jordsmonn. Noen steder er det bygget opp terrasser og murer rett og slett for å kunne fylle på «jord» for å gi vinplantene 30-40 cm med grus og stein å vokse i før røttene kommer ned og finner grunnfjellet og fjellsprekker. Totalt lengde på vinmarksmurene i Valtellina er 2,5 kilometer. En annen utfordring er været, med snø langt ut på vårparten og ofte også snø helt mot slutten av innhøstingen.

-Druene her har adoptert seg til klimaet, som er forskjellig fra resten av Italia. Her er klimaet kontinentalt, mer likt Østerrike og Tyskland. Nebbiolo-druene er litt større enn i Piemonte, og har tykkere skall som samtidig er mer elastisk. Det gjør at de tåler regn og litt kjøligere temperaturer om sommeren, og det at været raskt kan skifte fra regn til sol. Vi har også senere innhøsting, fra begynnelsen av oktober til et stykke ut i november. Vinmarkene ligger fra 300 til 700 m.o.h. og modningen av druene kan variere opp mot 15 dager i en og samme vinmark. De mange steinmurene som er bygget for å skape terrasser reflekterer solstrålene og skaper mer solenergi til vinplantene. Murene holder også på varmen om nettene, forklarer Danilo Drocco.

Valgte å introdusere «Cru-viner»

Han laget sin første årgang for Nino Negri i 2018. At han kom til Valtellina med nye ideer og større ambisjoner for vinene ble raskt akseptert av de andre vinhusene i dalen. Først året etter hans ankomst ble det formelt tillatt å bruke nebbiolo som druenavn på etikettene. Nå er Danilo Drocco valgt til president i produsentforeningen (Consorzio di Vini Valtellina) og er ikke redd for å introdusere strengere regler og krav for vinbøndene. Ikke minst ønsker han å fremheve at de lager «Vigne de Montagne» eller «Mountain wines». Det er det han kaller sine superutgaver laget kun på de beste druene fra utvalgte parseller i enkeltvinmarker, såkalte Cru-viner.

-Jeg oppdaget straks jeg kom hit at det var et spesielt terroir her. Så jeg har valgt ut tre vinmarker for å vise frem det, sier Danilo og setter frem en flaske hver av de  tre Cru’ene: Ca’Guicciardi Valtellina Superiore DOCG Inferno, Sassorosso Valtelline Superiore DOCG Grumello og Fracia Valgella Valtellina Superiore DOCG. Farvene brukt på etikettene reflekterer farven på steinene i vinmarkene.

Danilo Drocco har laget og introdusert de første Cru-vinene fra Valtellina. Fra venstre Valgella Vigna Fracia, Inferno Vigna Ca’ Guicciardi og Grumello Vigna Sassorosso.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Nino Negri Valtellina Superiore Grumello Vigna Sassorosso 2019
Rødvin
Italia, Lombardia, Valtellina Superiore-Grumello
Bestilling, varenr. 14921701
Kr. 529,90, 0 – 12 år
Nydelig, klar rødbrun farve. Viser eleganse fremfor kraft. Frisk, moden rødbærfrukt, blomster og krydder. Rene fruktaromaer, bringebær og kirsebær, noe sorte plommer, lakris og tørket tobakk. Delikat, fast kropp, lang avslutning, saltmineraler, myke tanniner.
Produsent: Nino Negri
Importør: Haugen Gruppen

Nino Negri Valtellina Superiore Inferno Vigna Ca’ Guicciardi 2019
Rødvin
Italia, Lombardia, Valtellina Superiore-Inferno
Bestilling, varenr. 14921501
Kr. 539,90, 2 – 14 år
Veldig forskjellig fra Sassorosso, mørkere frukt, annerledes nese og kropp, litt lukket. Frukt mot kirsebær og bjørnebær, innslag av markjordbør. Noe krydder og tørkede blomster, appelsinskall og lakris. God dybde, lett tannisk, fine mineraler, fast.
Produsent: Nino Negri
Importør: Haugen Gruppen

Nino Negri Valtellina Superiore Valgella Vigna Fracia 2018
Rødvin
Italia, Lombardia, Valtellina Superiore-Valgella
Bestilling, varenr. 14921801
Kr. 534,90, 0 – 12 år
Fra vinmark som går fra 300-680 m.o.h. Intens duft, mørk dyp farve, super konsentrasjon. Kompleks vin med fin og rik kryddertone (rosmarin, lavendel, basilikum og mynte), kjølig og delikat frukt, lett floral (fioler og mandelblomst). Lakris, bakt appelsin, sorte bær, fat.
Produsent: Nino Negri
Importør: Haugen Gruppen

-Gjennom disse vinene ønsker jeg vise at jordsmonnet her varierer enormt fra vinmark til vinmark, og at nebbiolo-druen klarer å vise dette med ekstrem presisjon. Egentlig føler vi oss som et bitte lite italiensk Burgund her oppe. Hver eneste lille flekk med vinstokker har forskjellig terroir. Jeg forsto det med en gang da jeg kom hit fra Piemonte at enkeltvinmarksviner måtte lages. Inferno, som betyr helvete, er fra det minste og minst tilgjengelige området i Valtellina, med bratte bakker og brennende hete sommertemperaturer. Vinens aroma inneholder kryddersorter og tørkede blomster. Grumello har friske røde og mørke bær, er floral og har myke tanniner. Mens Fracia har mørke bær, krydder, frisksyre og strukturerte tanniner, sier Danilo.

Må bruke helikopter under innhøstingen

Han tar meg med på en rundtur i vinmarkene. Vi smaker på modne druer, ser på jordsmonnet, klatrer i bratte fjellsider og lar oss imponere av byggekunsten til forfedrene, som satte opp murer og ordnet terrasser med håndmakt og naturstein. Ikke rart at man enkelte steder må hente druene med helikoptre for å frakte dem til vinkjelleren. Helningsgraden i vinmarkene går fra 35 og opp til 85 prosent! Og mens solen varmer godt på nordsiden, ligger motsatt dalside allerede i skyggen av 4000 meter høye alper. Valtellina er absolutt noe for seg selv!

-På grunn av de bratte vinmarkene, er det obligatorisk for produsentene at de har forsikring for arbeiderne som jobber her under innhøstingen. De må alle gjennomgå et kurs før de får begynne å plukke. Ellers i Italia tillater man turister å komme og være med på innhøstingen. Det er ikke tillatt i Valtellina.

Danilo Drocco forklarer nærmere om mikroklimaet, om vinden «la breva» som dukker opp hver eneste dag. Den starter med litt fuktighet nede ved Comosjøen, men er blitt helt tørr og forfriskende når den kommer oppover i dalen til der vinmarkene ligger.

-Hva med klimaendringene, lurer jeg på. Hvordan har det slått ut for vinbøndene i Valtellina?

-Klart vi merker klimaendringene også her. Men mest til det positive. Mens vi tidligere kunne ha to-tre gode årganger av ti, opplever vi nå at åtte av ti blir gode. I 2020 hadde vi f.eks. regn under hele innhøstingen, men likevel ble årgangen bra. Jeg laget også single vineyard-vinene det året. Nebbiolo er en drue som liker å ha det «tøft». Da jeg i 1991 jobbet for Prunotto hadde vi en tilsvarende våt innhøstingsmåned. Da ble alt ødelagt. Nebbiolo dyrket i Valtellina gir spreke, friske viner med en super mineralitet. Det skyldes klimaet, hvor det normale om høsten er 22-25 grader om dagene, og ned til kun seks grader om nettene.

Kan tjene på noen grader varmere klima

-Så du frykter ikke økende global oppvarming?

-Akkurat nå ser jeg heller at potensialet for Valtellina er stort fremover, vi kan tjene på noen grader varmere klima, med vinmarker opp mot 1000 m.o.h. Egentlig har jeg en drøm om at en av de store aktørene innen italiensk vin skal oppdage potensialet og etablere seg her Valtellina, f.eks. Conterno eller Antinori. Det kan bli et løft for Valtellina som vinregion. Men de må være klar over at det vil bli arbeidsomt å lage vin her. Her i Valtellina jobber vi gjerne 1500 timer ute i vinmarkene gjennom året. I Toscana holder det med 100 timer.

-Hvordan kan nebbiolo-vinene fra Valtellina beskrives?

-Først og fremst at tanninene er annerledes. Det er 20 prosent mindre tanniner, og de er mindre aggressive. Det betyr at vinene ikke trenger så lang lagring. 12 måneder på fat er ofte nok. Jeg foretrekker at vinene heller utvikler seg på flaske. Jeg er ikke redd for aggressiviteten til tanninene. Om de kan sammenlignes med noe i Piemonte, så er det kanskje Barbaresco eller Gattinara som ligger nærmest. Nebbiolo herfra er mer i pinot-noir-stil. I Piemonte kan det ofte være nok med 2-3 glass av vinene. Her er det lettere å drikke en hel flaske. Litt som med champagne, «the easydrinking way», smiler Danilo.

Han forteller at Nino Negri har endret bruk av fat, fra mindre barriques på 225 liter til større fat på 750 til 2000 liter. Og at man bruler mye forskjellige eik, og at det er fint fordi hver årgang er ulik og krever at man velger riktige fat.

-Nebbiolo er en delikat drue. Fat kan bare skape forvirring. Vi trenger ikke så mye eik het for å få nebbiolo-druen til å skinne.

Vanlig å tørke druer i alpene

Vi kommer inn på vinstilen som i Valtellina kalles sfursat eller sforzato. Viner laget på druer som ble tørket på stråmatter i gamle dager, men som nå mest tørkes i plastkasser. Mer kjent for oss nordmenn som metoden som gir amarone-viner fra Veneto.

-Det har vært typisk for vinprodusenter i alpene å tørke druer for å få en vin med høyt alkoholnivå, som igjen hjelper på lagringspotensialet. I gamle dager var det normalt med viner som kun holdt 9-10 prosent. Det var en naturlig konsekvens av værforholdene, med druer som sjelden ble overmodne. Det har alltid vært mye appassimento-viner i Sveits, Veneto og Valtellina.

På slutten av 1800-tallet var det plantet vinstokker på rundt 5000 hektar i Valtellina. I dag er volumet rundt 1000 hektar, med 800 hektar innenfor appellasjonen. Det skyldes at det 50 år siden var så lave priser på druer at folk heller valgte å gjøre om vinmarkene til eplehager.

-Heldigvis var det stort sett de dårligste vinmarkene som ble omgjort. De 1000 hektarene vi har igjen nå er de beste vi kunne ha fått. Og all nyplanting her foregår kun på terrassene, ikke nederst i dalen, sier Danilo.

Økende interesse for viner fra Valtellina

Han kom til Valtellina for å vise frem nebbiolo kan være som vindrue. Etter å ha finjustert de røde, som er de viktigste, lanserte han også en hvitvin. Han var først ut med hvitvin på nebbiolo fra Valtellina, kalt Nino Negri Alpi Retiche IGT. Nå jobber han med en» blanc de noir» musserende på nebbiolo, med 11,5 prosent alkohol.

-Vi ser heldigvis at interessen rundt vinene fra Valtellina øker blant de profesjonelle i vinbransjen, sommelierer og vinjournalister. Da kommer nok publikum etter. Jeg tror det er viktig at vi fremhever at Valtellina først og fremst er nebbiolo-viner. Det er rundt 60 produsenter som er medlem av consorziet, der Nino Negri er størst med en produksjon på 800 000 flasker i året. Vi har noen andre medlemmer som lager 3-400 000 flasker årlig, men de fleste av vinhusene er mye mindre enn det.

Om det å være en del av en stor gruppering som GIV, sier Danilo Drocco at han har 100 prosents frihet, men at han samarbeider godt med gruppens sjefsønolog Christian Scrinzi.

-De hentet meg fordi jeg kan nebbiolo. Jeg overtok hos Nino Negri etter den viktigste vinmakeren i Valtellina, som hadde vært her i 45 år. Han introduserte den første vinen fra Valtellina på et absolutt toppnivå, 5 Stelle. Det er den beste vinen i hele Gruppo Italino Vini som omfatter hele 15 forskjellige vinhus. Nå er jobben min å gjøre Nino Negri til en enda sterkere merkevare, gjennom økt kvalitet, avslutter Danilo Drocco.

Før de store fjelltunnelene i Alpene ble bygget, var veien gjennom Valtellina-dalen den viktigste ferdselsåren mellom landene som grenser til Italia her. Dalen, som går øst-vest, er dessuten historisk sett skillelinjen mellom det afrikanske og det europeiske platået som for 25-50 millioner år siden kolliderte nettopp her og dannet denne dype dalen med fjellkjeder opp mot 3000 og 4000 m.o.h. på hver side.

Øvrige viner fra Nino Negri som er tilgjengelig på Vinmonopolet:

NavnÅr PrisVarenr.
Nino Negri Sfursat Valtellina2019    426,905521401
Nino Negri Sfursat 5 Stelle2020    714,905796001
Nino Negri Grumello Valtellina Superiore2019    236,9014557601
Nino Negri Mazer Valtellina Superiore2019    269,9015450101
Nino Negri 5Stelle Sfursfat magnum2021 4 144,5016377105
Nino Negri Alpi Retiche Bianco 2022    243,9011859301

P.S. Liker du å springe halvmaraton eller helmaraton? Da bør du få med deg Valtellina Wine Trail. Den starter nederst i kjellerne hos Nino Negre og tar deg gjennom lange kjellerganger og trapper før du kommer ut og skal løpe på veier og stier og i vinmarkene.