Piemonte-produsenten som har vært en pioner siden 1878

Her er en Piemonte-produsent du ikke må overse: For helt siden etableringen i 1878 har vinhuset Enrico Serafino vært en toneangivende, definerende og ikke minst nyskapende vinprodusent som i dag leverer strålende viner i mange sjatteringer. Enrico Serafino leverer kvalitet i alle varianter, det være seg hvite viner på druene cortese (Gavi), moscato (Moscato d’Asti) og arneis (Roero Arneis), samt røde viner på dolcetto, barbera og nebbiolo. Mange av dem blir laget som enkeltvinmarksviner, der Enrico Serafino imponerer både innen Barbera d’Alba Superiore, Langhe Nebbiolo, Barbaresco og ikke minst med flotte Barolo’er.

Av Ulf Dalheim, publisert 26. april 2024

Grunnleggeren av vinhuset var en ung mann fra en velstående familie (entreprenører og landeiere) i byen Romano Canavese i nærheten av Torino som i en alder av 24 år bestemte seg for at hans livsverk skulle være å lage luksuriøse viner fra de aller beste vinmarkene i Piemonte. For å oppfylle drømmen bygget Enrico Serafino produksjonsanlegg og lagringskjellere i landsbyen Canale, hvor de fortsatt holder til i de opprinnelige lokalene, nå som det eldste vinhuset i området.

Lenge etter at han la inn årene, fortsetter vinhuset å eksperimentere. En nylig lansert spesialitet er vinen kalt Piocotener Langhe Nebbiolo, laget på en sjelden og helt spesiell klonevariant av nebbiolo (kalt picotener), lokalt gjerne benevnt som «den glemte nebbiolo». Serafino er første vinhus i Piemonte som har lansert en vin laget på 100% picotener.

Picotener er nyeste “oppdagelse” for ønologene hos Enrico Serafino. Denne spesielle nebbiolo-klonen er de først ut med å lansere på flaske. Perfekt til pasta, naturligvis! Foto: Enrico Serafino

Denne nebbiolo-klonen er gjennom historien valgt bort av de fleste druebønder i området fordi den er krevende å dyrke og gir lav avling. Men så har den også sine styrker, som at den er tåler et tøffere klima (som vi opplever mer og mer av i dag), har et vidt aromaregister og gir en intens farve på vinene. Enrico Serafino-teamet har så stor tro på at picotener har en solid fremtid at de har plantet to nye vinmarker kun med picotener.

Fra “Asti Champagne” i 1878 til Alta Langa-bobler i 1980

Picotener-vinen er den siste nyvinningen, men alt ved etableringen i 1878 tenkte Enrico Serafino annerledes enn mange av konkurrentene. Og han markerte seg ved å lansere Asti Champagne bare noen tiår etter at de første italienske musserende vinene etter Metodo Classico ble «født» i 1865. Fra Enrico Serafino kom Cuvée Regina og Moscato Champagne.

Med en slik bakgrunnshistorie var det bare naturlig at de ansvarlige ved dagens Enrico Serafino-firma var i frontlinjen da det nye kapittelet rundt spumante-viner ble påbegynt på slutten av 1980-tallet, med musserende viner på pinot noir og chardonnay. Nå blir druene dyrket i Alta Langa, og vinene lagres ekstra lenge på bunnfall (kravet er minst 30 måneder) og tappes kun som årgangsviner.

Enrico Serafino var blant de første vinhusene som skaffet seg vinmarker i Alta Langa, og ble tidlig et medlem av konsortiet Tradizione Spumante Alta Langa. Belønningen kom i 2014 da den italienske vinbibelen Gambero Rosso kåret Serafino Zero Alta Langa Metodo Classico til Italias beste musserende vin. Til sitt 140 års-jubileum i 2018 lanserte Enrico Serafino en musserende vin som hadde fått ekstrem lang tid på bunnfall – Zero 140 Alta Langa Pas Dosé fra årgang 2005, lagret totalt 143 måneder og tre uker før degosjering! De er ikke redd for å gå nye veier dagens mannskap ved vinhuset heller…

Musserende det stilles strenge krav til

Alta Langa DOCG er en lite appellasjon med en lang historie, med vinmarker rundt 149 landsbyer i Asti, Cuneo og Alessandria. Kun pinot noir og/eller chardonnay kan brukes, og vinmarkene må ligge minst 250 m.o.h. på høyre side av elva Tanaro. Det skal være minst 4000 planter per hektar, utbyttet kan være opp mot 11 000 kilo per hektar, men kun 65% av mosten som presses kan brukes i den musserende vinen. Som må lagres minst 30 måneder på bunnfall, og alltid ha årgangsbetegnelse (vintage). Enrico Derafino har vinmarkene Soprana, Pineta og Benso i Alta Langa.

Alta Langa fikk sine første musserende viner i 1850. Til sammenligning kom de øvrige musserende områdene på banen mye senere. Først Oltrepo Pavese i 1865, dernest Trento i 1902 og først i nyere tid, Franciacorta i 1961.

Det er mye historie i kjelleren hos Enrico Serafino i Canale. De holder fortsatt til i bygningene som gründer Enrico bygget da han startet i 1878. Foto: Enrico Serafino

Dagens sjefsønolog ved Enrico Serafino er Paolo Giacosa. Han følger opp læresetningen fra sine forgjengere, om at «det viktigste en vinmaker kan gjøre er å forstå naturens spilleregler – og handle etter dem». Totalt har Serafino kontroll over 60 hektar med vinmarker, hvorav 25 hektar er egeneide. Fra disse er det lansert flere enkeltvinmarksviner. Årlig produksjon er på rundt 350 000 flasker, derav seks viner laget på nebbiolo-druer. I tillegg dyrkes barbera, dolcetto, arneis, cortese og moscato. Kun i Alta Langa er det internasjonale druer i bruk.

Har “historiske rettigheter” for Barolo og Barbaresco

Ved starten for snart 150 år siden fokuserte Enrico Serafino på Barolo, Barbaresco og Alta Langa. Så tidlig ute var han at vinhuset i dag har «historisk rettigheter» til å produsere sine Barolo- og Barbaresco-viner ved anlegget i Canale, selv om det ikke ligger innenfor det som er geografisk definert som DOCG-areal for slike viner.

I perioden 1878 til 1989 var vinhuset eid og drevet av Serafino-familien som stadig laget viner som om de skulle serveres sine nærmeste. Da de først solgte ut var det først til Barbero Gruppen, et familieeid firma som laget viner, vermut og brennevin i Canale. De solgte i 2003 vi huset videre til den store Campari-gruppen, som ville innlemme Enrico Serafino i sin vinavdeling. Campari la en stor slump penger på bordet for å oppgradere det opprinnelige produksjonsanlegget som begynte å bli utdatert.

Da familien Krause Gentile kjøpte ut Enrico Serafino fra Campari i 2015 overtok de et vinhus som igjen laget vin etter håndverksmetoden, med respekt for de kommende generasjonene og med stor pasjon for alle detaljene som er nødvendige i vinmarker og kjeller for å lage topp kvalitet. Og en lang og viktig historie å ta vare på. I «biblioteket» i Canale-kjelleren ligger det Barolo-flasker tilbake til 1939 og Barbaresco-flasker fra 1949.

Som det sies fra Serafino-hold: «Historie er en blanding av erfaring, tabber og suksesser».

Jernbanelinjen Torino – Genova var viktig

Årsaken til at Enrico Serafino etablerte seg i Canale i 1878, var landsbyens beliggenhet, 40 kilometer øst for den viktige industribyen Torino (med bla. Fiat-fabrikken) og fordi jernbanelinja fra Torino til Genova gikk rett utenfor produksjonslokalene. Derfor kunne han allerede i 1897 enkelt starte første eksport til USA, delta på verdensutstillingen i Paris i 1900 og i 1911 få sine viner servert da man i Torino feiret 50-årsjubileet for Italias gjenforening.

Grunnleggeren Enrico Serafino døde 22. mars 1918, respektert som en av de viktigste personene innen vinindustrien i Piemonte. Han ble etterfulgt av sine to sønner, der spesielt Luigi Serafino også satte spor etter seg, bl.a. for lanseringen av den søte vinen Erbaluce di Caluso Passito, mer kjent som «Gran Desert della Belle Epoque».

Enrico Serafino har vinmarker i tre av landsbyene som er klassifisert DOCG Barolo. Foto: Enrico Serafino

Barolo lages som kjent fra vinmarker i 11 spesifikke landsbyer. Enrico Serafino har andeler i vinmarker i tre av disse landsbyene, Serralunga d’Alba, Monforte og la Morra. Mens han har andeler i tre av de fire Barbaresco-landsbyene, nemlig Barbaresco, Neive og Alba.

Enrico Serafino lager fem Baroloer: Barolo Riserva Briccolina, Barolo MGA Meriame, Barolo MGA Carpegna, Barolo MGA del Comune di Serralunga d’Alba og Barolo Monclivio. Fra Barbaresco kommer Barbaresco MGA Bricco di Neive og Barbaresco Sanavento.

De musserende fra Alta Langa er nevnt. Øvrige viner kommer fra egne vinmarker og vinmarker firmaet leier. De har 25 hektar i appellasjonene i Roero, Monferrato, Serralunga, Monforte og Castiglione Falletto. I tillegg leier de ytterligere 20 hektar på langtidskontrakter.

Dette er Enrico Serafino-vinene som er tilgjengelige i Norge:

Enrico Serafino Alta Langa Zero Brut Nature
Musserende
Italia, Piemonte, Alta Langa
Varenr. 10991901 – Bestilling
Kr 300,00, 0 – 3 år
Lette, fine bobler, bra kompleksitet, delikat frukt mot røde epler, sitrus, brødbakst, grønne urter og mineraler. 85% pinot noir, 15% chardonnay.
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin

Enrico Serafino Oudeis Alta Langa Brut 2018
Musserende
Italia, Piemonte, Alta Langa
Varenr. 14665101 – Bestilling
Kr 339,00, 0 – 8 år
Imponerende musserende som viser hva Alta Langa kan levere. Kremet, myke bobler, god kompleksitet. Smak av modne epler, mest gule, men også røde. Dessuten sitrus, blomster, gjærbakst og urter. Alt pent balansert, dessuten god lengde.
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin

Enrico Serafino Grifo del Quartaro Gavi di Gavi 2022
Hvitvin
Italia, Piemonte, Gavi (Cortese di Gavi)
Varenr. 15500401 – Bestilling
Kr 293,00, 0 – 4 år
Gavi-viner (på cortese-druen) er ikke så godt kjent i Norge. Kun ni viner finnes på Polet, alle i BU. Det er synd, for dette er supre hvitviner, med både karakter og kompleksitet. Her finner du hvite blomster (jasmin), sitrus (lime), fersken, urter, mandel og saltmineraler. Frisk, fruktig og harmonisk.
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin

Enrico Serafino Cruva Barbera d’Asti Superiore 2020
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbera d’Asti
Varenr. 14664901 – Bestilling
Kr 289,90, 0 – 5 år
Tett og fruktig Barbera. Fin syresnert, fra frisk rødbærfrukt til mer moden mørk frukt, noe kirsebær og sorte plommer. Hint av lakris, krydder, skogsbær og urter. Bløt og saftig stil, småelegant.
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin

Enrico Serafino Barolo Serralunga d’Alba 2017
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Varenr. 14665201 – Bestilling
Kr 739,00, 0 – 10 år
Merkbare tanniner, men overraskende åpen og drikkevennlig, har dog et langt liv foran seg. Kompleks og tett, smak av modne jordbær, kirsebær, plommer og eukalyptus. Innslag av mandel, skogbunn, lakris og tre, med lette balsamiske undertoner og god lengde.
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin

Enrico Serafino Barolo Briccolina Riserva 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Varenr. 14665001 – Bestilling
Kr 1 499,00, 0 – 15 år
Strålende Barolo fra flott årgang. Tett, kompleks, tanninrik, men med nydelig duft og deilig frukt. Utrolig kompleks, her må du bruke tid for å la den slippe ut hele sin fylde av kirsebær, nype og jordbærfrukt. Legg til varme urter, hasselnøtter, trøffel, mentol, lakris, fioler og fat. Gi den tid, så er det bare å kose seg!
Produsent: Enrico Serafino
Importør: Norvin