Vil selge norsk vingård i Portugal for 14 millioner kroner

Trondhjemmeren Roar Aune (75 år), som sammen med tyske Petra Lohmann, har bygget opp vingården Quinta das Mercês i Coimbra i Portugal med bra kommersiell suksess, har lagt «vindrømmen» sin ut for salg. 14 år etter at Aune etablerte seg om vinbonde i Dão-regionen, gjennom kjøp av en nedlagt bondegård, har paret kommet til at de ønsker å overlate driften av vinhuset kjent for Aune Lohmann-vinene på bl.a. Vinmonopolet til andre. Gården er på totalt 36 mål med bygninger, produksjonsselskap og vinmarker.

Av Ulf Dalheim, publisert 15. mai 2024

«Fantastisk vingård i Portugal i full drift og med egne økologiske viner på Vinmonopolet. En enestående mulighet», heter det i prosjektbeskrivelsen for eiendommen, som nå averteres til salgs på finn.no. Prisen er oppgitt til 13 990 000 kroner. Salget omfatter både eiendommen og aksjeselskapet som står bak vinproduksjonen. Selskapet og gården(quintaen) er registrert og godkjent i Instituto da Vonha e do Vinho og Comissão Vitivinicola Regional Dão.

-Tiden går og etter mange vidunderlige år her på vingården, ønsker vi med både stolthet og litt melankoli å trappe ned. På denne måten gir vi en gylden stafettpinne til både «det gode liv» og en aktiv meningsfull tilværelse i Sør-Europa videre, forklarer Roar Aune og Petra Lohmann.

Trosset foreldrene, ble skredder, ikke kjøpmann

Roar Aune er oppvokst på Persaunet i Trondheim, der han trosset foreldrenes råd om å begynne på handelsskolen. I stedet valgte han skredderlinjen på yrkesskolen. Så ble det studier i München før han i 1970 ble headhuntet til stilling som designer/produktutvikler hos Helly Hansen.

Senere jobbet han for Kløver & Sundt og Janus, dernest Kløverhuset. På 70-tallet kom det hver uke 10 000 Aune-designede bukser sydd i Portugal til norske kleskjeder som Ricco Vero, Voice of Europa, Jean Paul og Dressmann. Han avsluttet karrieren i Norge som designlærer i Bergen før han som 62-åring solgte hus og hytte i Norge for å kjøpe vingården i Portugal, et land han hadde forelsket seg alt på 70-tallet.

-Jeg har alltid gjort mine valg med hjertet. Jeg hadde vært betatt i Portugal siden 70-tallet, og da jeg så at økonomien kunne tillate det, bestemte jeg meg for å leve ut vindrømmen der. Ingen andre land var aktuelle. I Dâo fant jeg det jeg opplever som det ekte Portugal. Her kjører man fortsatt eselkjerrer, livet går langsomt og alle er vennlige og hjelpsomme mot hverandre. Dessuten har man noen av verdens beste druer. Noen beskriver Dão som «Portugals Burgund». Vinene herfra har en naturlig friskhet og er sublime og har finesse fremfor styrke og kraft, sa Roar Aune i et intervju med VinPuls i 2020.

Både salg og partnerskap aktuelt

Men nå ønsker han altså å lukke også dette kapittelet i livet. Skjønt ikke helt. I salgsannonsen på finn.no antydes det at både salg og partnerskap kan være aktuelt.

-Vi ønsker å overdra vingården til nye liebhabere på en seriøs og kontrollert måte, fastholder, Aune. Han mener alt ligger til rette for å nyte Portugals fantastiske klima, vin, et liv på landet, frukt og grønnsaker fra egen hage, samt ikke minst vinproduksjon og salg.

Og alt dette kan gjøres fra dag en etter en overtakelse. Det følger med et generøst kvantum god vin på flasker, ståltanker og eikefat, samt komplett og nødvendig utstyr som trengs til dyrking, høsting, fermentering, pressing og lagring av vin. Samt traktorer, redskaper og maskiner.

Roar Aune dyrker de fleste og de beste av de lokale portugisiske druene på eiendommen sin – touriga nacional, jaen, alfrocheiro, tinta roriz for de røde vinene og endruzado, malvasia fina, cerceal blanco og bical for hvitviner.

Fem viner på Polet, selger også til Belgia og Canada

Vinene fra Quinta das Mercês selges naturligvis lokalt i Dão, men fem av dem er listeført på Vinmonopolet og Roar Aune selger også viner til Belgia og Canada. En nylig lansering av en oransjevin i begrenset opplag ble raskt utsolgt i Norge.

Ifølge salgsannonsen er eiendommen og området også godt egnet for dyre- og hestehold samt vinturisme. Selve gården er særdeles godt egnet som familiebolig og/eller feriested, med lite kriminalitet og høy trygghet.

Dão-regionen og Coimbra ligger omtrent midt i Portugal, og halvveis inn til spanskegrensa, på ca 370 meter over havet. Tre timer til Lisboa og to timer til Porto med bil. Quintaen (gården) er mange hundre år gammel og ligger for seg selv mellom flere små landsbyer i det «nyoppdagede» og fortsatt uberørte Portugal.

Fotos: Aune Lohmann og VinPuls/Ulf Dalheim