16 døgn i kø for Burgund-juvel

Bjørn Håvard Larsen fra Trondheim la seg tirsdag i kø utenfor Vinmonopolets butikk på Aker Brygge. Der skal han oppholde seg i 16 dager, for å være førstevelger når årets store Burgund-slipp åpner torsdag 7. februar. De første kundene slippes inn kl. 10.00 denne dagen.

Larsen var også en av de første i køen ved fjorårets Burgund-slipp. Da tok han fri fra jobb i syv dager, og lå åtte dager i sovepose for å få anledning til å plukke med seg de mest attraktive vinene fra 2015-årgangen.

Legendarisk vin fra legendarisk årgang

I et intervju med TV2 den gangen sa han at vinene han jaktet på kom fra beste årgangen på en mannsalder.

-Man må nesten bare trå til når det først kommer en sånn årgang, sa han.

Det som manglet ved fjorårets slipp, var 2015-utgaven av den ekstremt ettertraktede vinen Domaine de la Romanée-Conti 2015. Det er svært få eksemplarer av denne Burgund-vinen som kommer på markedet, og derfor følte ikke Larsen at han kunne ta noen sjanser i år.

– Det er den beste årgangen for rød Burgund i en mannsalder. Når man krysser det med verdens beste vinmark, som også ligger i Burgund, så er det store saker. Det er magisk, oppsummerer Larsen til Nettavisen fra plassen sin utenfor polet.

Bjørn Håvard Larsen på plasssom nr.1 i Burgund-køen, 16 dager før dørene åpnes. Foto: Butikksjef på Aker Brygge, Gjert Rasmus Fjørtoft

45 000 i Norge – 250 000 i London

Romanée-Conti-vinen Larsen har sett seg ut som selve rosinen i pølsa, er blant de dyreste flaskene man kan få kjøpt i Norge. Men prisantydningen på rundt 40-45.000 kroner blir bare småtterier for hva den går for i utlandet.

– 2015-årgangen, som er av aller ypperste kvalitet, kan gå for 200-250 000 kroner i for eksempel England, forteller nestleder på Vinmonopolet Aker Brygge, Anita Wille.

Hun er godt kjent med Larsen, og forteller at de butikkansatte har sett han ved hvert Burgund-slipp de siste årene.

Etter endt rundtur blant godbitene i fjor endte kassalappen til Larsen opp på totalt 125 000 kroner.

TV2-reporteren i fjor ville vite hva som var det beste kjøpet. Bjørn Håvard svarte:

–Vet du hva, på en sånn årgang som dette her, så er det… Det er ikke bare det beste kjøpet, hvert et kjøp jeg har gjort er et godkjøp – en legendarisk årgang!

-Vin er billig i Norge

Aftenposten var også på plass for å intervjue Larsen i polkøa.

– Har du råd til å bruke så mye penger på vin, ville reporteren vite?

– Ja, det er ikke noe problem. Det er ingen steder i verden der vin er så billig som i Norge.Det finnes mye mer penger tilgjengelig enn det finnes Burgund. Dette er en vinn-vinn situasjon, man får en skikkelig sjelden vin til en billig penge, sier han.

Han forteller også at gjengen i polkøa, for han er så visst ikke alene, har utviklet et køsystem, slik at alle vet hvem som har hvilket nummer i køa. Regelen er at man kan gå på restaurant for å spise middag, men at man må sove i køa. Men gjengen i soveposer gjør bare dette når det er spesielt gode årganger.

Larsen bedyrer at han ikke kjøper vin for å investere, med andre ord selge videre for en langt høyere pris.

-Nei, her skal det drekkes, påstår han.

Men vinene han hadde kjøpt skulle ikke drikkes med det samme. Det gjelder å smøre seg med tålmodighet til vinene er blitt drikkemodne. Men tålmodighet har han tydeligvis godt av, når han kan sitte hele 15 døgn i kø før butikkdørene åpnes.