Italias beste boblevin får fransk hjelp

Musserende viner fra Franciacorta i Lombardia benevnes ofte som Italias svar på champagne. Kvalitetsmessig finnes det produsenter som forsvarer den sammenligningen. Og få kommer nærmere Champagne i kvalitet enn Bellavista, hvor Richard Geoffroy, chef de cave gjennom hele 28 år for Dom Perignon, nå har rykket opp til stillingen som kjellermester hos Bellavista. Blant vinene han har jobbet med er den norske favoritten Grande Cuvée Alma Brut.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. desember 2024

Gjennom de siste tre årene har Richard Geoffroy i det stille satt sitt preg på Bellavistas mest berømte cuvée, Franciacorta Grande Cuvée Alma Brut som lenge har vært en favoritt her i Norge blant liebhabere for Franciacorta-musserende.

Etter at han sluttet hos Dom Periognn, der var kjellermester fra 1990 til 2018, etablerte Geoffroy seg i Japan hvor han startet sitt eget sake-bryggeri. Der begynte å lagre sake, som normalt drikkes ferskt, i opp til 18 måneder. Han ble raskt berømt og respektert også der. Men nå er det igjen modne bobler som gjelder for franskmannen, opprinnelig utdannet medisiner.

Fjelltopp, klær, designmøbler – også vin

Bellavista eller Bella Vista er et navn brukt av mange restauranter rundt om i verden (også i Norge). Det er også navnet på flotte italienske designermøbler og klær. Samt en fjelltopp i Bernina-fjellene på grensen mellom Italia og Sveits.

Og så ble det navnet forretningsmannen og entreprenøren Vittorio Moretti valgte i brukte da han i 1977 ville bygget seg en flott bolig og etablere et vinhus i nærheten av landsbyen Erbusco i Brescia-provinsen, mellom Milano og Verona. Åsen han valgte seg ligger sør for Iseosjøen, med utsikt mot Po-dalen og alpene. Med svært godt utsikt – rett og slett bella vista(= fin utsikt, oversatt fra italiensk).

Her var både jordsmonn (mineralsk morenejord) og klima velegnet for vinproduksjon. Franciacorta hadde fått DOC-klassifisering for sine stille viner i 1967, men nå hadde også de musserende – lokalt kalt spumante – begynt å gjøre seg gjeldende. Noe som gjorde at Moretti endret plan og bestemte seg for at han ved Bellavista skulle få laget den beste musserende vinen Italia kunne fremskaffe, gjerne så god at noen ville tenke på champagne.

Har høyeste kvalitetsklassifisering

Franciacorta har siden 1995 hatt klassifiseringen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) som er høyeste kvalitetsnivå i Italia. Og vinene kalles nå kun Franciacorta, ordet spumante er fjernet fra etikettene. Franciacorta er blitt det eneste navnet som definerer stilen, de fruktige, elegante, friske og balanserte boblevinene, helt uten preg av oksidasjon.

Druene som benyttes er de franske champagne-druene pinot noir og chardonnay som hovedbestanddel, men ofte også med en liten andel pinot blanc. Nylg er også den lokale druen erbamat gjort tilgjengelig, en drue som modnes sent og har mye syre.

Det gikk ikke mange årene før Bellavista fikk suksess med sine musserende viner. mens Morotti de første årene laget vin etter «metode classico» (champagne-metoden) kun til brukt, fant han raskt ut at dette var veien å gå fremover. Franciacorta Grande Cuvée Alma Brut NV ble første gang lansert i 1981.

Eier også fem andre vingårder

Richard Geoffroy ble en legende etter 28 år som chef de cave hos Dom Perignon. Nå lager han sake i Japan og hjelper Bellavista i Italia å lage musserende viner som kan konkurrere med champagnevinene.
Foto: Bellavista

Grunnlegger Vittorio Moretti og kjellermester Mattia Vezzola har nå begge tatt et skritt tilbake hos Bellavista pga høy alder. Fotavtrykket er satt, men reisen er ikke over, noe Richard Geoffroys inntreden viser. Vittorios datter Francesca Moretti har tatt over spakene som president i eierselskapet Terra Moretti, selskapet som i dag konrollerer hele seks forskjellige vingårder. Tre i Maremma/Toscana (Tenuta la Badiola, Petra og Terruzzi), en på Sardinia (Sella & Mosca) og to i Franciacorta (Bellavista og Contadi Castaldi).

Med Richard Geoffroys ankomst til Bellavista fra Dom Perignon er kursen satt for en fremtid på første klasse. Som ny kjellermester har han ønsket i enda sterkere grad også å fremheve viktigheten av en god agronom. Den allerede berømte og hvitskjeggete signore Marco Simonit er Bellavistas «plante-hvisker», hvis fingeravtrykk er særs synlig i det endelige produkt. Hans viktighet for sluttresultatet er ubestridt.

Marco Simonit er sjef for vinmarkene hos Bellavista og en legende også han:
Foto: Bellavista

Skifter utseende og navn fra nyttår

Bellavista Franciacorta Grande Cuvée Alma Brut NV får fra januar 2025 navnet «Grande Cuvée Brut Assemblange». Men enn så lenge er den kjente, duse oransje etiketten i hyllene, også med Geoffroys autograf i innhold. Men fra neste år vil altså utseende på etikett (og kapsel) bære bud om en ny tid, for Bellavista forhåpentlig en ny æra. Bygget på historisk kontinuitet.

Det fortelles at det var en vin fra Bellavista som var første italienske vin til å bringe Robert Parker til taushet under en vinsmaking. Sitatet som kom fra han etter smakingen var:
“A brilliant wine from winemaker Mattia Vezzola. The reference point for brilliantly pure, elegant, Italian sparkling wine, this offering can stand up to the finest Champagnes”.

Bellavista Franciacorta Grande Cuvée Alma Brut
Musserende
Italia, Lombardia, Franciacorta
Bestillingsutvalget – varenr. 3310601
Kr 369,90, 0-5 år
Aroma preget av brødbakst og hylleblomst, epler, fioler, pære og grønne epler. Kremet, god friskhet, ren frukt, preg av sitrus, eple og urter, innslag av mineraler og kjeks. Hint av orientalske krydder, pepperkakekrydder og kanel. Tørr. Først fire år på eikefat, dernest gitt 42 måneder på bunnfall på flaske før degosjering.
Produsent: Soc. Agr. Bellavista
Importør: Gaia Wine & Spirits