Det er ikke bare i skisporet det blir heftig kamp om oppmerksomheten under ski-VM i Trondheim. Også på drikkefronten kan det bli en intens kamp – om kundene. To norske brennerier har nemlig laget hver sin mesterskaps-akevitt som etter nødvendige runder med Vinmonopolet nå er klare for markedet. Det Norske Brenneri lanserer sin «Mesterdram», mens Inderøy Brenneri har laget «VM Aquavit». Begge har tilknytning til Trøndelag.
Av Ulf Dalheim, publisert 30. januar 2025
Det er ikke overraskende at det kommer nye akevitter med tilknytning til et nytt ski-VM i Norge. Hva er vel mer norsk på drikkefronten enn nettopp vårt nasjonalbrennevin! Men akevittene ble ikke blitt klargjort for markedet før produsentene hadde gjort sin hjemmelekse opp mot strenge norske alkoholreguleringer.
Symbol på norsk motstandskraft
-Nå som «VM Aquavit» endelig er lanseringsklar, kan vi se tilbake på en reise preget av juridiske svinger og uforståelig norsk alkoholpolitikk. Denne akevitten er et symbol på norsk motstandskraft – både i skiløypa og i møte med byråkratiske hindringer, sier destillatør Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri.
Vinmonopolet stoppet som kjent i fjor salget av bryllupsginen til Märtha Louise og Durek Verrett. Vinmonopolet tolket det slik at Märtha og Durek ikke hadde vært med på å utvikle produktet, ettersom ginen tidligere hadde vært lansert i Bestillingsutvalget, men så ble plutselig etiketten endret for å knytte brennevinet opp mot paret og bryllupet.
Fryktet en juridisk storm
Derfor ble det nødvendig for produsentene bak VM-akevittene å ta noen runder og gjøre sin hjemmelekse opp mot strenge norske alkoholreguleringer før lansering.
-Etter den mye omtalte saken med prinsessen og hennes sjamans gin, ble norske alkohol-reguleringer strammet ytterligere inn, og vi fryktet at vår akevitt ville bli offer for den samme juridiske stormen. Med disse usikre utsiktene, ble det en intens prosess for å få godkjent navnet “VM Aquavit”. Selv med godkjenning fra Helsedirektoratet, var det først etter grundige vurderinger fra Vinmonopolets jurister at vi endelig kunne kalle vår akevitt for det den var ment å være: en hyllest til ski-VM, sier Berfjord.
Modnet i Gammelgruva på Løkken
Det Norske Brenneri har ikke samme beretning om juridiske kråkeføtter. Men det har tatt sin tid å få laget den også. «Mesterdram»-akevitten fra Det Norske Brenneri er nemlig modnet i hele 20 måneder på eikefat i unike omgivelser i Gammelgruva på Løkken Verk.
-Under perfekte forhold med en stabil temperatur på 11 grader og hele 97 % luftfuktighet har akevitten utviklet en dybde og kompleksitet som er sjelden å finne, mener Øystein Kvåle og Håvard Stiklestad i Thamsakevitt AS.
Årets utgave av den tradisjonsrike Thamsakevitten uteble før jul i 2024. Lanseringen av «Mesterdram» er forklaringen på akkurat det. For Thamsakevitt AS og Det Norske Brenneri valgte i stedet å lansere en ny akevitt for den store ski-festen i Trondheim.
10-årsjubileum og akevitt nr. 7
-Vi starter 2025 med å feire Thamsakevittens 10-årsjubileum, og det er med stolthet at vi presenterer vår syvende samarbeidsakevitt: «Mesterdram». Denne unike akevitten er laget med ski-VM i Trondheim 2025 i tankene, forklarer de to ildsjelene i Thamsakevitt AS.
«Mesterdram» er forankret i historien fra Thamsriket i Orkland, et område rikt på industrihistorie og kultur. Denne akevitten er ment å være en hyllest til regionens tradisjoner og det innovative samarbeidet mellom Thamsakevitt og Det Norske Brenneri.
Med «Mesterdram» mener de to aktørene at de har skapt en akevitt som ikke bare smaker godt, men som også bærer med seg en historie – perfekt til feiringen av det som blir en folkefest under ski-VM.
Ikke glamorøse skandaler, men rik på tradisjon og smak
Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri fastslår at deres «VM Aquavit» skal være fri for glamorøse skandaler, men rik på tradisjon og smak.
-«VM Aquavit» er laget med kjærlighet til både akevitt-håndverket og norsk skisport. Her har vi destillert lokale råvarer som Inderøykarve, byggmalt fra Bonsakmalt i Skogn og granskudd plukket ved VM arenaen i Granåsen. I tillegg har vi med mer «varmende» krydder fra eksotiske strøk – som kanel, nellik og kardemomme. Dette har gitt en mild og smaksrik akevitt hvor en kan ane litt «gløgg» i ettersmaken. Den er fatmodnet i 12 måneder på gamle sherryfat, forteller Berfjord.
Begge akevitten er allerede i polhyllene i de fleste av Vinmonopolets butikker i Trøndelag, men er også listeført hos flere polbutikker over hele landet. Og de kan naturligvis bestilles i alle butikkene eller på Vinmonopolets nettsider.
Inderøy Brenneri «VM Aquavit» selges for kr. 489,70 for 50 cl, mens Det Norske Brenneri «Mesterdram» koster kr. 399,90 for 50 cl.