Det er ikke alltid enkelt å nå frem med budskapet om at du lager viner som er helt ulik (og bedre) enn det dine naboer selger, ikke minst hvis du holder til i et område som vanligvis ikke forbindes med topp kvalitet. Bodegas Vegalfaro i Utiel-Requena sørøst i Spania har møtt denne utfordringen. Men kvalitet kan ikke skjules, og heldigvis har Spania funnet en måte å klassifisere/verdsette eiendommer hvor det lages vin som ikke passer inn i de etablerte DO/DOP-systemer. Navnet er Vino de Pago (VP), en betegnelse som stadig flere hevder er det høyeste kvalitetsnivået innen spansk vin.
Av Ulf Dalheim, publisert 5. februar 2025
24 enkelteiendommer er nå Vino de Pago-klassifisert i Spania. Alle i regioner du normalt ikke forbinder med toppkvalitet. Bodegas Vegalfaro eier en av dem, Pago de Los Balagueses i naturreservatet Parque Natural de los Hoces del Cabriel. Her lager Valiente-familien strålende «annerledes-viner».
Vanligvis er Spania kjent for sine to DOCa-regioner (Rioja og Priorat), 68 DO-regioner og et stort antall områder klassifisert som Vino de la Calidad eller Vino de la Tierra. Men over disse troner altså enkelteiendommene som har fått betegnelsen Vino de Pago. De mest berømte er kanskje Dominio de Valdepusa, Senorio de Arinzano og Finca Valpiedra. Men Bodegas Valfaro sine viner fra Pago de los Balagueses kommer ikke langt bak.
Første Vino de Pago-vin kom i 2003
Begrepet Vino de Pago (VP) ble første gang introdusert i 2003, godkjent av de spanske myndighetene. Begrepet var ment å kunne brukes av enkelteiendommer som laget viner som ikke passet inn i DO-systemet, men som likevel var av konsistent høy kvalitet. Viner som ikke fulgte skrevne regler. Det var vel også slik begrepet supertoscanere oppsto i Italia, der vinene fra Bolgheri gikk fra først å være benevnt bordviner til å få heltestatus.
Vinene som skal få Pago-status må være spesielle, de må komme fra en relativt liten eiendom som viser frem et jordsmonn og et mikroklima som er ulikt det man ellers finner i regionen og de må ha distinkte og singulære kvaliteter. På en måte er det de nytenkende pionerene som helst passer ikke under Pago-paraplyen. Per i dag er det kun 17 eiendommer i Spania som har fått Vino de Pago-status.
Det er ikke satt krav til hvilke druer som kan/må brukes eller til hvilken stil vinen skal ha. Det mest spesifikke kravet er at druene er dyrket på eiendommen, vinifisert og lagret i kjelleren der og også flasketappet på samme sted. Alle Vino de Pago-produsentene klassifisert så langt holder til i regionene Aragon, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Navarra og Valencia.
Etablerte vinhuset i 1999
Bodegas Vegalfaro hører til i vinregionen Utiel-Requena i Valencia-provinsen hvor Andrés Valiente og sønnen Rodolfo etablerte Viñedos y Bodegas Vegalfaro i 1999. Navnet Vegalfaro er en sammensetning av ordet vega, som betyr fruktbar slette, og Casa Alfaro som er navnet på familiehuset.
Fra dag en var dagens sjef, Rodolfo, bestemt på at det var viktig å utvikle en distinkt, personlig vinstil, bygget på et ønske om å anvende strenge økologiske prinsipper og hvor det å utvikle et optimalt jordsmonnsuttrykk var viktig, ikke minst for å vise at vinene de laget ikke kunne komme fra hvor som helst. På enkelteiendommen Balagueses ble det plantet druer som syrah, garnacha tintorera, merlot og chardonnay. Sistnevnte er brukt i en vin som har fått flere til blindt å plassere den i Burgund.
Vinmarkene hvor de lager de «vanlige» Bodegas Vegalfaro-vinene ligger spredt rundt på høyslettene i Utiel-Requena, langt vest i Valencia, 70-80 kilometer fra Middelhavskysten. Vinplantene vokser fra 700 meter over havet og høyere, i vinmarker som både har biodiversitet, hvor bærekraft er viktig og, som nevnt tidligere, alt utføres etter økologiske prinsipper (sertifisert). Totalt har man rundt 60 hektar hvor uttaket fra hver vinmark er lavt, langt under det som er vanlig i regionen. Det er også montert solcellepaneler som skal sørge for grønn energi til vanningssystemet.
Vinmarken ligger i et naturreservat
Enkeltvinmarken som har fått betegnelsen Pago de los Balagues ligger inne i naturreservoaret Parque Natural de los Hoces del Cabriel, opprettet i 2005. Med sine 31 446 hektar er dette det største naturreservatet i hele Valencia. Cabriel er navnet på en stor og viktig elv som går gjennom hele området.
For Rodolfo Valiente har det vært viktig at eiendommen, som omkranses av skog, har et jordsmonn med naturlig kalk og sandholdig leirjord, kalkstein og grus. En helt perfekt sammensetning for å kunne lage de vinene han ønsker, med tydelige fingeravtrykk.
Etikettene på Pago de los Balagueses har hentet inspirasjon fra fønikerne som rundt tusen år før vår tidsregning var aktive handelsmenn i området, blant annet med vin som ble sendt ut fra Jucar-elven til byer rundt hele Middelhavet.
Vegalfaro-viner som er lansert i Norge
Her er omtale av aktuelle viner fra Bodegas Vegalfaro tilgjengelig i Norge:
Pago de los Balagueses Syrah 2015
Rødvin
Spania, Valencia, Vino de Pago Los Balangueses
Bestilling, varenr. 10806901
Kr. 269,90 – 0-4 år
Tett, kraftig, fruktig. Mye mørk frukt, skogsbær og sorte kirsebær, hint av bjørnebær og fioler. Kjøttfull og aromatisk vin med innslag av sjokolade, lakris (lett balsamisk), krydder og fat. 10 måneder på fransk eik.
Produsent: Bodegas Vegalfaro
Importør: Crianza Norway
Pago de los Balagueses Chardonnay 2023
Hvitvin
Spania, Valencia, Vino de Pago Los Balangueses
Bestilling, varenr. 15548201
Kr. 319,90 – 0-4 år
Sjeldent god spansk chardonnay. Lett eiket, pent fatpreg med hint av vanilje. Fin mineralitet, gode, gule frukter, moden tropisk frukt, pen syre, honning. Gjæret og lagret på franske eikefat.
Produsent: Bodegas Vegalfaro
Importør: Crianza Norway
Bodegas Vegalfaro Pasamonte Garnacha Tintorera 2021
Rødvin
Spania, Valencia, Utiel-Requena
Bestilling, varenr. 14181401
Kr. 289,90 – 0-5 år
Mørk blårød, nesten ugjennomtrengelig farve. Druen garnacha tintorera, også kjent som alicante bouchet, er en av få vindruer med farvestoff på juicen. Mørk frukt også, en slags kompott av sorte kirsebær, plommer og solbær. Milde tanniner, hint av toast og vanilje, lakris, krydder og fat.
Produsent: Bodegas Vegalfaro
Importør: Crianza Norway
Bodegas Vegalfaro Caprasia Brut Nature Reserva 2021
Musserende
Spania, Cava
Bestilling, varenr. 10107601
kr. 239,90 – 0-3 år
På tidlig innhøstede druer med fin syrestruktur. 18 måneder på bunnfall, helt tørr stil. Tiltalende og god cava. Frisk åpning med modne sitroner, grønne og gule epler, hvite blomster. Behagelig mousse, fine bobler, hint av brødbakst, tørr stil.
Laget på 70% chardonnay, 30% macabeo
Produsent: Bodegas Vegalfaro
Importør: Crianza Norway