Ærespris til Bent Stiansen

Mesterkokk og restauranteier Bent Stiansen er tildelt Horecabransjens Ærespris, den høyeste utmerkelsen du kan få i bransjen. Ifølge horecanytt.no var det en rørt og glad restaurantdriver som mottok prisen på messen Smak 2020.

Vinneren av Horecabransjens Ærespris 2020 har vært en markant skikkelse i bransjen i over 30 år. Nylig kunne Stiansens restaurant Statholdergaarden feire 25-årsjubileum. Statholdergaarden har hatt en stjerne i Michelin-guiden siden 1998, altså sammenhengende i 23 år.

I restaurantdriften har han alltid lagt vekt på de tre F-ene: – Fornøyde gjester, fornøyde ansatte og fornuftig økonomi.

Statholdergaarden er muligens den restaurantbedriften som har utdannet flest kokker og servitører i Norge. Det er snakk om over 200 i løpet av 25 år! I dag finner du dem som hotelledere, restaurantsjefer, kjøkkensjefer, soussjefer og i andre ledende stillinger i bransjen, fra Harstad i nord til Lindesnes i sør.

Prisvinneren ble også den aller første vinneren av NM i kokkekunst i 1990. Men det var i 1993, da Stiansen ble den første norske Bocuse d’Or-vinneren, at han ble kjent både nasjonalt og internasjonalt.

Bent Stiansen hadde ledende stillinger hos De 5 Stuer (Holmenkollen Park), Refsnes Gods, Hotel Continental og Annen Etage før har startet sin egen restaurant, Statholdergaarden, i 1994. Der har han også Statholderens Mat- & Vinkjeller. Restauranten er en bauta i norsk gastronomi.

Fakta:
Horecabransjens Ærespris er en sammenslåing av de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør. Bak prisen står NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og bransjemagasinet gjennom de siste 50 årene, Horeca. Prisen ble delt ut første gang under Smak 2014. Den gang var det den avdøde Rica-gründeren Jan E Rivelsrud som fikk prisen. Tre år senere ble Arne Brimi hedret med prisen.

Foto: Morten Holt, Horecanytt