Åpner fransk bistro ved Bybroa

Restaurant-Trondheim får en ny attraksjon når folkene bak Chez Colin i Oslo kommer til Trondheim hvor de sammen med Hilde Aanensen og Nina Karlsen åpner en franskinspirert bistro kalt Rive Gauche (=venstre bredd) i de tradisjonsrike restaurantlokalene i brygga som ligger nærmest Bybroa på Bakklandet. Folk & Fe var siste leietaker der før restauranten gikk konkurs i juni i år.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. juli 2020

Leiekontrakten med eierne av den tradisjonsrike restaurantbrygga på Bakklandet, Øyvind Antonsen og Bjørn Olav Aunegjerdet, ble underskrevet fredag, men planleggingen av den nye restaurantetableringen har allerede pågått i halvannen måned. Selskapet som eier brygga med adresse Øvre Bakklandet 66 heter Den Gode Nabo Trondheim AS.

Hilde Aanensen inne i de tomme restaurantlokalene ved Bybroa. Om noen måneder åpner hun sammen med sine partnere en fransk bistro i brygga som tidligere har inneholdt restaurantkonsepter som Bryggen, Daily, Asian Cooking og Folk & Fe. Foto: UD

Blir en ekte fransk bistro

-Det blir ikke en direkte kopi av Chez Colin, men det vil være naturlig at vi henter både ideer og inspirasjon derfra. Det blir en ekte fransk bistro, med mye franskinspirert på menyen. Colin Dahl, som startet Chez Colin, og medeier Eivind Roald, vil begge flytte til Trondheim for en periode for å være med på oppbyggingen av Rive Gauche, sier Hilde Aanensen som blir daglig leder/restaurantsjef og som også går inn på eiersiden i det nye utestedet, sammen med Dahl, Roald og Nina Karlsen fra Søstrene Karlsen.

Hilde Aanensen er opprinnelig fra Stavanger, men bodde over tyve år i Oslo, hvor hun hadde sentrale roller i Bølgen & Moi-systemet, som hovmester på Briskeby og restaurantsjef på Høvikodden. Hun har dessuten erfaring fra Continetal, Vinmonopolet og ikke minst i vinbransjen, etter ti år i selskapet Better Wines og de siste årene som selger basert i Trondheim for importselskapet Signature Wines.

Hilde er samboer med Mats Stenslet, mest kjent som designer og gründer bak Håkki-prosjektet som laget svært ettertraktede T-skjorter med morsomme svenske tekster. Håkki hadde egen butikk på Bakklandet frem til 2013. Mats Stenslet skal jobbe med profilering av Rive Gauche. Med fransk mor er jo han egentlig halv fransk selv!

Ideen kom etter en laaang lunsj

-Jeg har kjent Colin Dahl i tyve år, fra han hadde sin læretid på Brasserie France. Med et år på den norske ambassaden i Paris og senere fra Brasserie Blanche hvor han var før han åpnet Chez Colin. Både Colin og Eivind Roald har lenge vært begeistret for Trondheim som restaurantby. Sist de var her oppe ble det etter en veldig lang lunsj lansert en ide om å starte en fransk bistro i Trondheim. Og da lokalene på Bakklandet ble ledige begynte ballen å rulle, forteller Hilde Aanensen.

Nina Karlsen går inn med en mindre eierandel i Rive Gauche. Det var et ønske fra de tre andre aktørene at hun, med sin lange og brede erfaring fra restauantbransjen i Trondheim, skulle være med for å gi innspill og nødvendig kunnskap om lokale forhold.

“Hemmelige” planer chambre separée

I tillegg til selve restauranten Rive Gauche, vil man i lokalet også bygge opp en liten vinbar med 8-10 stoler hvor det blir en egen barmeny, og naturligvis mye franske oster og skinker. Kvartetten bak det nye utestedet har også egne planer for hva som skal skje i et chambre separée som ligger i tilknytning til restaurantlokalene. I sin tid hadde Bryggen “Anton Jenssen-rommet”, ett av byens mest spesielle chambre separée, men det ble revet da lokalene ble bygget om fra Bryggen til Daily. Dagens chambre separée ligger der Bryggen-driver Trond Kolstad i sin tid hadde sitt kontor. Men hva driverne av Rive Gauche skal bruke dette rommet til er fortsatt en hemmelighet.

-Vi ønsker å skape et utested med et innhold som gjør at gjestene ønsker å komme tilbake til Rive Gauche. Nå skal vi bruke tid fremover på å utvikle prosjektet. Vi kommer ikke til å åpne før vi har alt på plass, mest sannsynlig i oktober. Nå jobber vi med å rekruttere kokker og servitører. Hvem vet, kanskje vi kan by på en franskmann eller to i salen eller på kjøkkenet? Kokker og servitører som vil være med på dette eventyret må gjerne ta kontakt med meg på mail, sier Hilde Aanensen.

Kjøkkensjef fra Britannia

Kjøkkensjef ved Rive Gauche er allerede ansatt. Det blir Kim Andre Olsen som kommer fra kjøkkenet på Britannia. Han tok over som kjøkkensjef etter Renée Fagerhøi på Kalas & Canasta, og har tidligere også jobbet ved Credo.

-Han vil samarbeide tett med Colin Dahl som på en måte blir Kims mentor. Vi ønsker å ha en flat struktur, alle som jobber her skal føle at de er en del av «Rive Gauche-familien». Jeg har Bent Stiansen som mitt store idol i restaurantbransjen, og vil gjerne skape den samme familiefølelsen som han har skapt for de ansatte ved Statholdergaarden. Temaet her skal dra til Frankrike for å hente inspirasjon så ofte vi kan, sier Hilde Aanensen.

Kjøkkenet ved Rive Gauche vil også stå for levering av matretter til puben Den Gode Nabo i underetasjen.

Har stor tro på prosjektet

Kvartetten bak Rive Gauche, Dahl, Roald, Aanensen og Karlsen, vil ikke hente inn investorer i det nye restaurantprosjektet.

-Nei, her går vi inn med sparepengene våre. Dette prosjektet tror vi skikkelig på. Vi har alle samme lidenskap rundt mat og vin, og Frankrike, sier Aanensen. Hun har respekt for både historien som sitter i veggene i restaurantlokalet, og for Bakklandet som en spesiell bydel i sentrum av Trondheim. Derfor ønsker hun å skape et godt samarbeidsklima med alle aktørene i området, slik at de jobber i fellesskap mot samme mål. Hun nevner både nabolagsfest og julemarked som mulige «happenings». -Det er ingen begrensninger på kreativiteten, som hun uttrykker det.

Hilde Aanensen har med seg folkene bak Chez Colin i Oslo samt Nina Karlsen fra Søstrene Karlsen i prosjektet som blir til dnt franske bistroen Rive Gauche på Bakklandet. Foto: UD

Lokale med stolt historie

Bryggelokalene i Øvre Bakklandet 66 består av to brygger, den eldste bygget på 1800-tallet. I tillegg er det et påbygg fra nyere tid. Lokalene inneholder i dag puben Den Gode Nabo, en 7-Eleven kiosk og sushirestauranten Sabrura, i tillegg til lokalet som Rive Gauche nå skal inn i.

Huset har en lang og stolt restauranthistorie, mest kjent for Restaurant Bryggen, Stuene ved Gamle Bybro, som Arvid Skogseth og kona Turid åpnet i 1984. Restaurant Bryggen ble senere drevet av kokkene Abdul Basit og Trond Kolstad, som også sto bak Chablis, en franskinspirert bistrorestaurant.

På begynnelsen av 1990-tallet mente mange at Bryggen i Trondheim var blant Norges aller beste restauranter som leverte spise- og drikkeopplevelser på høyt Michelin-nivå. Men dessverre for Basit og Kolstad var det på denne tiden ikke aktuelt for Guide Michelin å vurdere eller tildele stjerner til restauranter som lå for langt unna Paris. I nyere tid har bryggelokalene også huset restaurantkonsepter som Sabor, Daily og Asian Cooking.

Chez Colin åpnet på Fredensborg i Oslo i 2015 til svært gode anmeldelser fra Oslos restaurantanmeldere. «Fransk hverdagsfest», skrev DN. «En moderne klassiker», mente Dagbladet. «Fransk inn til margen», het det i Dagsavisen. Og alle syntes å være enige om at Restaurant Chez Colin serverte Oslos beste entrecôte med bernaise.

Selv skriver Chez Colin på sin hjemmeside at de er en «hyggelig, uformell fransk restaurant». Vininteresserte skal vite at Chez Colin har ett av Oslo aller beste vinkart, og det bør ikke bli dårligere i Trondheim når vi vet om bakgrunnen til Hilde Aanensen.

-Vi skal ha det samme gode vinutvalget her, lover Hilde.