Australske ikon-viner klare for Norge

Da skotskættede John Riddoch i 1891 etablerte The Coonawarra Fruit Company, et slags kooperativ hvor 26 deltakere plantet 95 000 vinstokker og 10 000 frukttrær helt sør i South Australia, satte han i gang et nytt kapittel i Australias vinhistorie. I dag regnes vinen som bærer hans navn, Wynns John Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon blant Australias tre ikon-viner, sammen med Penfolds Grange og Henscke Hill of Grace. I desember lanseres 90 flasker av denne vinen, og to andre Wynns-perler i spesialbutikkene på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. september 2022

I forrige uke var vinmaker Sarah Pidgeon fra Wynns Coonawarra Estate i Norge for å vise frem de nyeste årgangene av Wynns-vinene. VinPuls møtte henne til en personlig smaking av seks Wynns-viner, fra den rimelige Wynns Coonawarra Chardonnay 2021 (kr. 142,90) som er tilgjengelig på Vinmonopolet nå, til Black Label Coonawarra Cabernet Sauvignon 2020 (269,90), Michael Coonawarra Shiraz 2019 og John Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon 2019 som alle tre blir lansert i spesialbutikkene i desember. Prisene på de to sistnevnte er ikke bestemt i skrivende stund.

De to siste var The Gables Cabernet Sauvignon 2019 og V & A Lane Shiraz 2014. The Gables er tilgjengelig på Vinmonopolet nå (300 flasker) til kr. 174,90, mens 40 flasker V & A Lane Shiraz lanseres i BU i november (kr. 499,90).

Oppdaget enestående cabernet sauvignon

Vinmaker Sarah Pidgeon har jobbet ved Wynns Coonawarra Estate i 12 år. Da hun kom til regionen og oppdaget de flotte cabernet sauvignon-vinmarkene de hadde der, ble hun solgt. Det var en slags “dream come true”. Foto: Christy Radford

-Jeg hadde jobbet en årgang i California, og reist en del rundt i Australia etter studietiden da jeg kom til Coonawarra. Allerede da var jeg glad i å jobbe med røde viner, og spesielt med druen cabernet sauvignon. Å oppdage noen av de eldste cabernet sauvignon-vinmarkene i verden var helt enestående, for ikke å snakke om at jeg kunne få jobbe med druene høstet i dem. Det jeg fikk se og smake av cabernet-druer i Coonawarra var nok årsaken til at jeg ble der, og er der ennå, forteller Sarah Pidgeon.

John Riddoch hadde lagt ned mye arbeid i å finne ut hvilke vindruer som ville trives og gi de beste resultatene i Coonawarra. Svaret han fant var cabernet sauvignon og shiraz. En vinmark beplantet med shiraz i 1896 blir fortsatt høstet av Wynns-teamet.

Arven etter John Riddoch

Vinhuset Wynns Coonawarra Estate er utvilsomt et resultat av arbeidet John Riddoch la ned i Coonawarra i 1890-årene. Han hadde ankommet Australia fra Turriff utenfor Aberdeen i Skottland som 24-åring under gullrushet i 1851, sammen med foreldrene og broren George. De søkte lykten og penger på et nytt kontinent, og lyktes ganske raskt, John bl.a. som gullgraver. Noe av det første han brukte penger til var å etablere seg som vinhandler.

På 60-tallet lånte han penger og kjøpte eiendommen Yallum Park i Coonawarra. Der drev han i noen tiår en meget suksessfull satsning på sauer og ull. Riddoch var blant de første til å vaske sauene og rense ullen før de ble klippet, noe som førte til at han fikk langt bedre betalt enn andre sauebønder.

Men det var satsningen på frukt og druer som skulle gjøre at John Riddochs fotavtrykk i australsk vinhistorie er godt synlige den dag i dag. Vinmarkene han plantet i Coonawarras Terra Rossa er de eldste i regionen, og gir i dag frukten som brukes i vinene som hedrer ham ved å bruke hans navn.

Terra Rossa, et unikt jordsmonn med mye jern, sandstein og kalkstein. Foto: Christy Radford

Terra Rossa – unikt terroir

Terra Rossa er nøkkelen til Coonawarras renomme som vinregion, i tillegg til den geografiske beliggenheten som gjør at dette er en såkalt cool climat-region. Vi befinner oss hele 400 kilometer sør for Adelaide, og enda lenger unna Barossa Valley. Det røde jordsmonnet i en to km bred sigarformet del av dalen strekker seg 27 kilometer, der jernoksid, sandstein og kalkstein skaper perfekte groforhold for spesielt cabernet sauvignon-druer.

Bare syv år etter de første beplantningene i Coonawarra var det plantet 89 hektar med vinstokker av Fruit Company-medlemmer. I tillegg hadde John Riddoch 52 hektar selv. Da hadde han også bygget Château Comaum, det etter hvert så kjente tippelgavlede vinanlegget kjent under kallenavnet The Gables i dag. En avfotografering av en treskjæring av bygget, gjort av Melblurne-kunstneren Richard Beck, pryder nå alle på Wynns-etikettene.

Wynns-familien gjenopplivet Coonawarra

John Riddoch selv døde i 1901, 73 år gammel. Hans satsning på vin og vindruedyrking svant nærmest hen gjennom to verdenskriger og vanskelige depresjonstider. Men i 1951, 100 år etter at Riddoch-familien ankom Australia ble eiendommen John Riddoch hadde etablert kjøpt opp av polskættede Samuel Wynn. Arven etter John Riddoch ble gjenopplivet.

Samuel Wynn, hans sønn David og sønnesønnen Michael investerte gjennom sine tyve år som eiere både mye tid, entusiasme og ikke minst penger i eiendommen som nå fikk navnet Wynns Coonawarra Estate. De fikk de eldste vinmarkene opp og stå igjen, hentet inn en proff vinmaker og laget snart vin som forbløffet mange.

-Wynns hadde kun ett mål med sin investering i eiendommen Riddoch etablerte, og det var å lage kvalitetsviner. Med kjølig klima kunne det lages viner som ikke hadde for mye alkohol, men som først og fremst var friske, ikke for tunge og ikke minst velsmakende. Og ambisjonen var hele tiden, som den fortsatt er, å fortsette å forske på og utvikle cabernet sauvignon-plantene. Min sjef Sue Hodder gjør mye forskning på denne druen, sier Sarah Pidgeon.

Wynns-teamet fotografert utenfor The Gambles som John Riddoch bygget i 1891. Sarah Pidgeon nr. tre fra høyre. Foto: Christy Radford

Lanserte shiraz-ikon i 1955

I 1955 lanserte Wynns sin første utgave av Michael Coonawarra Shiraz, den gangen kalt Wynns Coonawarra Hermitage, med tydelig referanse til syrah-druens hjemsted i Rhône-dalen. 1955-utgaven var et ettgangstilfelle, først i 1990 ble Michael Coonawarra Shiraz en årlig vinlansering fra Wynns. I dag er den et shiraz-ikon. Det samme skjedde med John Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon, laget i første årgang i 1982, med neste årgang lansert først i 1990. Eierne som tok over etter Wynns hadde da kjøpt opp så mye land at eiendommen var blitt på 440 hektar.

En ny æra i Wynns-historien ble innledet da Sue Hodder ble, som det heter i Australia, utnevnt til senior winemaker ved eiendommen i 1998. Siden har hun vært vinsjefen der. Hun startet i 2001 med enkeltvinmarksviner (single vineyard wines), og da man i 2004 kunne feire 50-årsjubileum for Wynns Coonawarra Black Label Cabernet Sauvignon, sørget hun for at inviterte vinkjennere og vinentusiaster fikk smake samtlige 50 årgangen. Fra 2010 har hun hatt Sarah Pidgeon som sin nærmeste medhjelper på vinsiden. De to kvinnelige vinmakerne står sammen med den nylig ansatte vinmakeren Chris Plummer bak Wynns sterke posisjon innen vin. Ben Harris overtok nylig etter pensjonerte Alan Jenkins som sjef for vinmarkene.

Ikke redd for klimaendringene

Sarah Pidgeon i vinkjelleren hos Wynns.

VinPuls spør Sarah Pidgeon om hvordan Wynns har opplevd og taklet klimaendringene?

-Foreløpig har ikke det vært noe problem for oss, og jeg tror heller ikke det vil være noe stort problem i de neste 50 årene. Vi er i en unik posisjon i Coonawarra, med et svært stabilt klima. De kjølige nettene vi har gjør at både druer og frukt får en god modningskurve. Vi har naturligvis opplevd at det har vært varmere, kjøligere eller tørrere år, men vi ser ingen stigende kurve. Det har mer gått opp og ned. Samtidig har vi mange redskaper vi kan benytte oss av, beskjæring av vinplantene, orientering når vi beplanter vinmarkene, bruk av vanning og ikke minst nye kloner. Wynns har egne kloner, det er en del av vårt DNA. Rotstokkene våre er fortsatt phylloxera-frie. Og vi har vår egen planteskole for vinstokker. Dessuten har Australias strenge grensekontroll vært viktig for å unngå spredning av uønskede sykdommer, mener Pidgeon.

Dette er de seks Wynns-vinene VinPuls fikk smake med Sarah Pidgeon og som er tilgjengelig nå eller blir lansert på Vinmonopolet i høst:

Wynns Coonawarra Chardonnay 2021
Hvitvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Bestillingsutvalget – nr. 5229101
Kr. 142,90, 0 – 4 år
En veldig prisverdig chardonnay. Delikat frukt, fin syre, både lett og til dels kompleks. Tropiske frukter, fersken, litchie, lime, noe eplefrukt, litt dropsaktig, men på en positiv måte. Hint av eik, men det er fint balansert.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway

Wynns The Gables Limited Release Cabernet Sauvignon 2019
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Bestillingsutvalget – nr. 11261301
Kr. 174,90, 0 – 6 år
Saftig, tiltalende, fra røde bær til mørk frukt, noe bringebær og solbær, litt bjørnebær og plommer. Frisk og fruktig start, delikat mellompart og balansert avslutning. Drikker godt nå, trenger ikke nødvendigvis lagres.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway

Wynns Black Label Coonawarra Cabernet Sauvignon 2020
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Spesialutvalget fra desember – nr. 5229201
Kr. 269,90, 5 – 12 år
600 flasker av denne blir lansert i desember (+148 flasker av 2013-årgangen). Dyp, mørk, konsentrert solbærpreget frukt. Intens og kompleks, modne solbær og lakris. Fortsatt lukket og med merkbare tanniner, bør lagres i fem år før man begynner å drikke den. Vil tåle enda mer kjellerligge.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway

V & A Lane Selected Vineyard Shiraz 2014
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Bestillingsutvalget – nr. 12716001
Kr. 499,90, 0 – 6 år
Denne fremstår fortsatt som delvis «ungdommelig», tross åtte år på baken. Avrundede tanniner, moden, med frisk bærfrukt, mot mørke kirsebær, bjørnebær og plommer. Noe eukalyptus, kokt frukt, pepper, lakris og fat. Drikker supert nå, men kan lagres videre. Kun 40 flasker tilgjengelig.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway

Wynns Michael Limited Release Coonawarra Shiraz 2019
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Spesialutvalget fra desember, kun 90 flasker
Pris ikke fastsatt, 5 – 15 år
Dyp, kompleks shiraz med masse lag av duft og smaker. Har kun vært på fransk eik. Floral duft, bred smakspalett. Friske bjørnebær, modne solbær, lakris, krydder, sjokolade, tobakk og fat. Fra utvalgte vinmarker og lages kun i de beste årganger. Denne kostet kr. 700,00 i 2016-årgang.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway

Wynns John Riddoch Limited Release Coonawarra Cabernet Sauvignon 2019
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Spesialutvalget fra desember, kun 90 flasker
Pris ikke fastsatt, 5 – 20 år
En australsk legende! Mørk, mørk, mørk i stilen. Noe sky og lukket. Biter litt i tunga, med merkbare tanniner. «Kun» 13,5 prosent alkohol. Fruktdrevet, mektig. Tett, intens nese, lang og delikat fruktighet, lett floral, mye mørke bær. 2019-årgangen er definert som en av de beste i nyere tid. Kostet kr. 889,80 i 2018-årgang. 2017 ble ikke laget, men John Riddoch vil komme også i 2020, 2021 og 2022. Det blir første gang med fem etterfølgende årganger.
Produsent: Wynns Coonawarra Estate
Importør: Treasury Wine Estates Norway