Autentico kjøper seg inn i sør-afrikanske Gabrielskloof

Den norske vinimportøren Autentico har kjøpt 50% av det sør-afrikanske vinhuset Gabrielskloof. Vinhuset drives av ekteparet Nicolene og Peter-Allan Finlayson. Peter-Allan er kjent for de ettertraktede vinene fra Crystallum. De nye eierne av Gabrielskloof får en god start i Norge i og med at to viner fra vinhuset lanseres i basisutvalget på Vinmonopolet 6. september.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. august 2023

-Dette er en realisering av en drøm vi har hatt i mange år. Muligheten vi fikk til å kjøpe 50% av Garbielskloof er så unik at vi måtte takke ja, sier Geir Gjerdrum hos Autentico. Importselskapet har tidligere samarbeidet tett med og hatt italienske Zaccagnini inne på eiersiden i Autentico.

Presenterer Gabrielskloof på VinPuls-kveld

Autenticos nye sør-afrikanske partner Peter-Allan Finlayson er kanskje ikke så kjent her hjemme, men i vinkretser lovprises den sørafrikanske vinmakeren. Han står bak de ettertraktede vinene fra Crystallum og er nå aktuell med satsningen Gabrielskloof som han driver sammen med kona Nicolene. Peter-Allan Finlayson kommer til Trondheim for VinPuls-kveld med Gabrielskloof-vinene på Quality Hotel Prinsen 13. september. Der er det i skrivende stund kun fire ledige billetter igjen.

De får du kjøpt her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/gabrielskloof

Sammen med Peter Allan og teamet i Sør-Afrika legger Geir Gjerdrum listen høyt. Målet, siden samarbeidet startet for tre år siden, har hele tiden vært å lage fremtidens beste viner fra Sør-Afrika. Holdningen er å jobbe naturlig og hands-off med regenerativt jordbruk i vinmarkene. Metoden blir «naturlig», men smaken klassisk.

Tankegang fra Burgund

Det var Nicolenes pappa Bernhard Heynes som startet vinhuset Gabrielskloof i 2001. Både vineriet og vinmarkene ligger på luftige høydedrag i Walker Bays Bot River, bare noen kilometer fra havet.

De første 10-12 årene var husstilen polert og ekstrahert, men etter at Peter-Allan tok over som kjellermester i 2014, har både kvaliteten og etterspørselen fått et stort løft. Finlayson er opptatt av å få frem potensialet i druene basert på hvor de gror. Han har med seg terroirtankegang fra burgund og kombinerer det med drikkevennlighet fra Sør-Afrika.

Frisk og fruktdrevet vinstil

Med de ettertraktede vinene fra Crystallum, laget av pinot noir og chardonnay, har vinmaker Peter Allan lagt grunnlaget for en frisk og fruktdrevet vinstil som mange ikke forventer fra Sør-Afrika. På Gabrielskloof viderefører han denne tilnærmingen. Hoveddruene er syrah, sauvignon blanc og chenin blanc, men han bruker også semillon og lager en utmerket cabernet franc. Vinstilen er alltid frisk og fruktig, samtidig som vinmakingen gir et raffinert og tilgjengelig særpreg.

Allerede i septemberslippet, onsdag 6. september, lanserer Vinmonopolet to viner fra Gabrielskloof i basisutvalget. Vinene ble valgt av Vinmonopolets innkjøpere etter at de skilte seg fordelaktig ut i blindsmaking. En vin lanseres som partikjøp, den andre blir en basis listeføring. Begge vinene er laget på syrah-druer og er gode eksempler på husets stil.

Vinene er Gabrielskloof Syrah (kr 219,90) – Basis kategori 6 og Gabrielskloof Whole Bunch Syrah (kr 259,90) – Parti i basis kategori 6.

Importøren mener at vinene vil stå bra til høstens retter med sopp, lam, vilt, ferske oster, hvit pizza, pasta Alfredo eller grønnsaker fra grillen. Særlig Wholebunch er saftig, fruktig og med en deilig mørk fruktkvalitet som takler lett svidd og røykpregede aromaer fra maten.