Si B – B for Brunello

Poggio San Polo er et vinhus vi hører stadig mer om når gode Brunello-viner diskuteres. Vinhuset ble etablert på 1980-tallet av en familie fra Mantova, men ble først skikkelig lagt merke til da Allegrini kom inn på eiersiden i 2007. En nykomponert vin, Podernovi Vigna Vecchia 2015, som ennå ikke er lansert, har alt høstet sin første 100-poenger.

Vinhusets chief winemaker Riccardo Fratton besøkte Trondheim i forbindelse med Høst-VinPuls i begynnelsen av november. Vi benyttet da anledningen til å ta en smaking og en prat med Fratton dagen etter messen over en lett lunsj på Kalas & Canasta.

Fratton kom til Poggio San Polo i 2015, og har fått være med på å blende flere av vinene fra 2011-årgangen og senere. Men det er altså en av hans egne viner fra «debutåret» 2015 som det nå snakkes mest om rundt i vinverdenen.

Riccardo Fratton, chief winemaker hos Poggio San Polo i Montalcino, fotografert på Bakklandet i Trondheim i forbindelse med hans besøk på vinmessen Høst-VinPuls i november 2019. Foto: UD

Startet nytt prosjekt i 2015

-Podernovi-vinmarken ble plantet i 1980, så vinstokkene nærmer seg 30 år. Da jeg hadde kommet til Poggio San Polo i 2015 begynte vi på et nytt prosjekt, i samarbeid med vinhusets faste konsulent. Allegrini er veldig opptatt av at San Polo skal være et premium kvalitetsvinhus. Prosjektet vi startet gikk ut på å finsikte vinmarken Podernovi og se på den som forskjellige plots, ikke en stor enkeltvinmark. Det førte til at vi fant to plots som var helt spesielle. Disse vil vi videreutvikle som egne cru. Navnet vil være Podernovi Vigna Vecchia. Den første, som altså har fått 100 poeng av James Suckling, er tappet i rundt 1000 flasker og vil bli lansert i løpet av 2020, forteller Riccardo Fratton.

Han beskriver jordsmonnet i denne vinmarken som steinete og skrinn. Vinene fra Podernovi er normalt friske, florale, fruktige og delikate. Vigna Vecchi-vinen er mer maskulin, har sterkere karakter og høyere konsentrasjon. Lagring på 600-liters fat med ekstra tykke planker gir den mer struktur.

Vinhuset Poggio San Polo ligger på en høyde i Sant’Antonio-dalen, sørøst for byen Montalcino. Foto: San Polo

-2015 var en god årgang å starte dette prosjektet med. Druene hadde flott konsentrasjon og også en høy syre, sier Riccardo som fortsetter med å slå fast at 2016 også blir en flott årgang, mens 2017 var adskillig vanskeligere, Hvordan den vil fremstår tør man ikke si ennå. 2018 og 2019 har man bra forventninger til.

Vinmarker på 450-480 meter over havet

Poggio San Polo-eiendommen ligger sørøst for byen Montalcino, med utsikt over en dal som heter Sant’Antonio, ved foten av Mount Amiata. Vinmarkene er relativt høytliggende, fra 450-480 meter over havet, og gir druer med fin friskhet og høy syre og fin konsentrasjon.

-Vanligvis får vi viner med en fin naturlig balanse. De er ikke superkonsentrerte, og kan derfor være ganske tilgjengelige også i ung alder, selv om de naturligvis har god lagringskapasitet, poengterer Riccardo.

Med vinmaker på like under 500 meters høyde over havet, er jordsmonnet først og fremst preget av kalk, leire, sandstein og fossiler. Det er skrint og krevende, men nøyaktig slik sangiovese-druene ønsker å ha det for å levere sitt beste.

Riccardo Fratton jobber mest med sangiovese grosso-druen, i Montalcino kalt brunello. Men han har veldig lyst til å prøve ut den lokale moscadello-druen. Foto: UD

Vil teste ut moscadello-druen

Den spesielle klonen sangiovese grosso, lokalt kalt brunello, er hoveddruen hos San Polo. Forskjellen fra klonene som brukes ellers i Toscana er at den har ekstremt mørke bær, noe vi også ser i vinene fra Montalcino. På San Polo-eiendommen er det dessuten plantet ett hektar med merlot og cabernet franc, som brukes i vinen Rubio.

-Jeg har også veldig lyst til å jobbe med moscadello. Det er en lokal drue jeg liker godt. Den er aromatisk og gjør seg veldig godt i Late Harvest-viner. Akkurat nå er jeg i ferd med å overtale vår eier Marilisa Allegrini om å la meg få starte et moscadello-prosjekt, røper Riccardo Fratton.

Erfaring fra Veneto og California

Før han kom til San Polo jobbet han som winemaker hos Bertani i Valpolicella. Han har også vært to år hos vinhuset Wild Horse i California.

-Jeg var på jakt etter en mulighet til å begynne som winemaker i en ny region, i et nytt terroir, da muligheten for å jobbe for Poggio San Polo kom opp. Jeg ser et enormt potensial for San Polo. Vinhuset har så visst ikke nådd toppen ennå, mener Fratton som ved siden av å lage gode viner også er en ivrig maratonløper. Helgen etter trondheimsbesøket skulle han løpe Verona Marathon. Rekorden hans på maraton ligger rundt 3,10 timer.

Hos Poggio San Polo har Riccardo Fratton i dag ansvaret for fem forskjellige røde viner; Rubio, Governo, Rossi di Montalcino, Brunello di Montalcino og Brunello di Montalcino Riserva. Før han kom til San Polo ble det tidlig på 2000-tallet også laget en vin kalt Mezzopano. Det er et begrep lokalbefolkningen bruker om det å ta en pause og nyte utsikten utover Sant’Antonio-dalen. Mezzopano er følelsen av ro man får i slike øyeblikk.

-Det er Brunello di Montalcino som er «stjernen». Men ikke glem Rosso-vinene! Nye generasjoner har fokusert mer påp kvalitet også i Rosso-vinene. De er ikke bare en slags «leftover» fra Brunello-produksjonen. Rosso har sin egen identitet, en mer drikkevennlig versjon, med både eleganse og konsentrasjon, sier San Polo-winemaker Riccardo Fratton.

Tre av fem viner fra San Polo

Her er min omtale av tre av San Polo-vinene tilgjengelig i Norge. Rubio finnes også på Vinmonopolet.

San Polo Rosso di Montalcino 2016
Rødvin
Italia, Toscana, Montalcino
Bestillingutvalget – nr. 5636901
Kr. 299,90, 0 – 4 år
Har fått ett års lagring på store slavonske fat. Smak av friske, mørke bær, med et tydelig kirsebær og mandelpreg. God konsentrasjon og fint balansert, lett kryddertone, noen vegetale aromaer, god lengde.
Produsent: Poggio San Polo
Importør: Stenberg & Blom

San Polo Brunello di Montalcino 2013
Rødvin
Italia, Toscana, Montalcino
Bestillingsutvalget – nr. 5636801
Kr. 549,90, 0 – 8 år
Lagret tre år på fat av forskjellige størrelse, fra 500 til 2000 liter. Deretter to år på flaske før lansering. Ganske tett og frisk bærfrukt i starten, men tanninene er milde. Hint av moreller og mørke kirsebær, krydder, lakris, kaffe og vanilje.
Produsent: Poggio San Polo
Importør: Stenberg & Blom

San Polo Brunello di Montalcino Riserva 2012
Rødvin
Italia, Toscana, Montalcino
Bestillingsutvalget – nr. 10089601
Kr. 999,90, 0 – 12 år
Kjølig, konsentrert frukt. God dybde og intensitet, flott struktur, ikke helt åpen ennå, men litt utvikling er der, med hint av tørket frukt. Men fortsatt er det mest røde og mørke bær, lakris, krydder, lær og vanilje.
Produsent: Poggio San Polo
Importør: Stenberg & Blom

(Publisert 3.12.2019)