B for Poggione Brunello

Den ene av de tre stor B’er innen italiensk vin, Brunello di Montalcino, er kommet litt i skyggen av de to andre, Barolo og Barbaresco. Det er ufortjent, for ingen steder finner du bedre utgaver av en av Italias beste rødvinsdruer, sangiovese. Tenuta Il Poggione er blant produsentene med best historie og renomme i Toscana.

Vinhuset ble etablert alt i 1890 da adelsmannen Lavinio Franceschi fra Firenze lyttet til en gjeter som fortalte om det fantastiske beiteområdet han hadde funnet i nærheten av landsbyen Montalcino. Lavinio dro dit på utflukt, og falt pladask for landskapet. Og fant raskt ut at jordsmonn og klima egnet seg utmerket for dyrking av vindruer. Han satte etter hvert Montalcino ettertrykkelig på kartet.

5.generasjon eiere, 4.generasjon medhjelpere

I dag er det femte generasjon Franceschi som eier Tenuta Il Poggione, med Leopoldo og Livina Franceschi. Men de som har ansvaret for den faglige driften er Bindocci-familien, som faktisk er på vingården som fjerde generasjon. Pappa Fabricio har vært ansvarlig winemaker i mange år, nå med hjelp av barna Francesca (markedsføring) og broren Alessandro (ønolog). Mens Franceschi var sentral da man stiftet sammenslutningen av produsenter av Brunello di Montalcino i 1967, er det Fabricio Bindocci som er dagens president.

Jeg hadde gleden av å møte Francesca og sammen med henne smake vinene fra Tenuta Il Poggione da hun var i Trondheim for Master class på VinPuls og winemaker’s dinner på To Rom og Kjøkken. Det ble en fin reise med noen solide viner i glasset.

Tenuta Il Poggione er et stort vinhus, satt opp mot gjennomsnittsstørrelsen på produsenter i Toscana. Totalproduksjonen er på 600 000 flasker årlig, hvor 200 000 flasker er Rosso di Montalcino og 200 000 flasker er Brunello di Montalcino. I tillegg til sangiovese dyrkes druer som chardonnay, merlot, trebbiano, malvasia, cabernet sauvignon, pinot grigio og moscato. I tillegg henter de vermentino-druer fra Maremma-området.

600 hektar, hvor 140 hektar vinmarker

Landsbyen Sant’Angelo di Colle hvor Tenuta Il Poggione ble etablet i 1890. Foto: Poggione

Eiendommen, med hovedbygningene i Sant’Angelo di Colle ti kilometer sør for Montalcino, er på hele 600 hektar, hvorav 140 hektar er beplantet med vinstokker. I 2004 sto et helt nytt, moderne produksjonsanlegg ferdig. Både Brunello generelt, og Tenuta Il Poggione spesielt, har hatt en sterk kvalitetsøkning de siste årene. Nå er man ikke lenger bare stor, men også på topp når det gjelder kvalitet. Parker ga 97 poeng til 2015-årgangen av Brunello di Montalcino.

-Vi tror vel at nye generasjoners innpass er en av årsakene. De fleste vinhusene er fortsatt familieeid, og for mange har det betydd mye at nye generasjoner er kommet på plass det siste tiåret. Vi er konkurrenter, men vi samarbeider også godt, bl.a. gjennom konsortiet. Vi ser nå at det er en stor gjeng av folk som vil hjelpe hverandre, og gjennom konsortiet kan vi markedsføre territoriet og vinene sammen. Økt kvalitet betyr større fokus og større etterspørsel, mener Francesca Bindocci.

Samme eiendom: Col d’Orcia og Il Poggione

Det hører med å fortelle at Col d’Orcia og Tenuta Il Poggione i sin tid var en og samme eiendom. Hos Poggione i dag er vinmarken Vigna Paganelli, som ble beplantet i 1964, den mest kjente. Det er derfra man henter råstoffet til vinhusets anerkjente Riserva-vin med samme navn som vinmarken. Skog og hele 70 hektar med oliventrær utgjør mye av det resterende arealet. Totalt jobber 80 personer året rundt ved Tenuta Il Poggione.

-Vi er som en stor familie. Vi gjør alt ved vingården selv, sier Francesca Bindocci.

Det oser historie av bygningene ved vinhuset. Og mer staselig smakerom enn det du finner på Tenuta Il Poggione skal du lete lenge etter. Foto: Poggione

Tenuta Il Poggione er ikke økologisk sertifisert, men Francesca forteller at de jobber fullt og helt etter økologiske prinsipper. Gjødsling skjer ved bruk av biprodukter fra vin og olivenoljeproduksjon. Av rundt regnet 250 produsenter i Montalcino er det nå ca 30 som jobber økologisk.

Store endringer på eiersiden i Montalcino

-Du nevnte at det fortsatt er mange familieeide vinhus, men det er vel også mange som har fått nye eiere?

-Det er korrekt. Vi har både sett at italienske vinfamilier fra andre regioner har etablert seg her, som Allegrini og Frescobaldi. Dessuten er også flere sentrale vinhus solgt til utlendinger, som Banfi, Biondi Santi og Poggio Antico. Vinhus i Montalcino-området er svært attraktive. Mange ser på dem som gode investeringer. Dette med oppkjøp kan være positivt for området, men det må begrenses. Brunello og Montalcino-viner er skapt av og har alltid vært laget av folk som har bodd her. Vi må passe på så vi ikke mister denne identiteten. Heldigvis har de utenlandske kjøperne beholdt lokal ledelse og arbeidere. Samtidig har de investert i nye kjellere, åpnet restauranter og bygget hoteller og gjestehus.

En slags “happy island”

-Så du ser positivt på det som skjer i området?

– Ja, fremtiden ser lys ut. Min bror og jeg ble født og vokste opp på vingården Tenuta Il Poggione. Vi vil gjerne være der fremover også. Vinindustrien gir faktisk jobb til 5000 mennesker i området, det er like mange som bor i selve byen Montalcino. Vi er som en slags «happy island», avslutter Francesca Bindocci.

Francesca Bindocci besøkte Trondheim og lot oss få smake på tre av vinene fra Tenuta Il Poggione. Spesielt enkeltvinmarksvinen Vigna Paganelli imponerte. Foto: UD

Banfi, Col d’Orcia, Frescobaldi og Tenuta Il Poggione er de fire største produsentene i Montalcino, og står for 25 prosent av totalvolumet. Årlig produseres det rundt ni millioner flasker Brunello di Montalcino. Det er og blir det maksimale volumet, sies det bastant.

Tenuta Il Poggione lager totalt ti forskjellige viner,fra Rosso di Toscana til Brunello Riserva på den røde siden, men også musserende, hvitvin, rosé og Vin Santo.

Her er smaksnotater på tre viner fra Tenuta Il Poggione som er listeført i Norge:

Il Poggione Rosso di Montalcino 2017
Rødvin
Italia, Toscana, Rosso di Montalcino
Bestilling – nr. 1026201
kr. 209,90, 0 – 4 år
Fra sangiovese-vinstokker som er 15-25 år gamle. Har fått ti måneders lagring på store franske fat og små franske barriques (50/50). God struktur, fruktdrevet, med leskende rød og mørk frukt, mest kirsebær og kjerner. Fin bærsyre, noe grønne urter, hint av mandler.
Produsent: Tenuta Il Poggione
Importør: Pure Wines

Il Poggione Brunello di Montalcino 2013
Rødvin
Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
Bestilling – nr. 5936201
Kr. 359,90, 0 – 8 år
Elegant, finstemt Brunello. Vinstokkene er 25-55 år gamle, lagret tre år på 30 hl store fat, deretter ett år på franske barriques. Solid bærfrukt her, mot mørke kirsebær, hint av sort lakris/tjære, urter, mocca og fat. Merkbare, men milde tanniner. Litt old style-Brunello, dette.
Produsent: Tenuta Il Poggione
Importør: Pure Wines

Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli 2012
Rødvin
Italia, Toscana, Brunello di Montalcino Riserva
Bestilling – nr. 9966801
Kr. 559,90, 0 – 15 år
Fra 12 hektar stor vinmark, beplantet i 1964, den eldste på eiendommen. Denne vinen lages bare i de beste årgangene. Har fått fire år på store fat, deretter 1 år på flaske. Neste årgang av denne blir 2015, som lanseres i 2021. Fast, tanninrik, kompleks og elegant vin. Rik og mangefasettert, med mest mørk bærfrukt, mot kirsebær, bjørnebær og blåbær. Innslag av krydder, lær og fat.
Produsent: Tenuta Il Poggione
Importør: Pure Wines

NB! Sangiovese er Italias mest beplantede drue, men finnes mest i de sentrale strøk, spesielt i Toscana hvor den er hoveddruen i både Chianti og Montalcino samt Vino Nobile di Montepulciano. Det finnes flere forskjellige kloner og navn på sangiovese, som brunello, prugnolo gentile og morellino.

Artikkelen ble publisert i mars 2020.