Bærekraftige julegaver fra Lindeman’s

Vinimportøren Treasury Wine Estates Norway tar miljøgrep og flytter nærmere 200 000 liter vin fra den australske produsenten Lindeman over fra glass til plastflasker (PET) med pant i desember. Volumet tilsvarer 261 6669 flasker og en omsetning på Vinmonopolet på rundt 32,2 millioner kroner. Tre av vinene det gjelder er i basisutvalget på Polet, den fjerde er en bestillingsvin (BU).

Av Ulf Dalheim, publisert 24. november 2022

-Vi tar med dette en stor risiko på hyllevarer, og vi tror ikke noen har gjort noe tilsvarende tidligere, i alle fall ikke av denne størrelsen. Agendaen rundt bærekraftig og miljøvennlig emballasje drives hardt av Vinmonopolet, og vi har de siste årene sett på hvordan vi kan levere på dette. Nå skjer det altså. Vi flytter alt over på pantbare plastflasker (PET), skriver Treasury Wine Estate Norway i en mail til VinPuls.

Først ut med vin på PET-flasker

-For oss handler det om å levere mer bærekraftige produkter. Lettere vekt, langt mindre utslipp ved produksjon og at de kan pantes er hovedfordelene. Vinmonopolet har som nevnt hatt et stort fokus på dette og er ganske tøffe i sin kommunikasjon med oss importører, påpeker Eirik Karstensen hos TWE Norway.

Treasury Wine Estates mener de var blant de første som lanserte plastflasker i Vinmonpolets utvalg, da de listeførte Squealing Pig for ti år siden. Vinene de nå tapper over på PET-flasker ligger i prisklassen fra 119,90 til 124,90 kroner, altså blant de rimelige bestselgerne på Vinmonopolet.

Utgjør 30% av PET-salget

-Squealing Pig er en vin som i dag en bestselger, så vi kan si at vi har erfaring med gjenvinnbar emballasje, selv aldri har vi gjort noe tilsvarende det vi nå tidligere. De som har lansert vin på plast til nå (inkludert oss selv), har enten gjort dette i bestillingsutvalg eller på anbud. Aldri med viner som allerede er i basisutvalget. Vi er litt (for) spente for å si det mildt. Med skiftet står vi alene for over 30% av salget av PET på Vinmonopolet, sier Karstensen.

Dette er de fire Lindeman’s-vinene som nå kommer på PET-flasker:
Lindeman’s Bin 45 Cabernet Sauvignon
Lindeman’s Bin 65 Chardonnay
Lindeman’s Bin 50 Shiraz
Lindeman’s Bin 40 Merlot

Illustrasjon: Vinmonopolet