Bakgården-sjefen vant Tysklands-tur

Daglig leder Stein Aasmundrud fra Bakgården ble vinner av vintur til Tyskland, B & R Wines var importøren som hadde dagens beste krabbematch. Og Crab a Riesling-premieren i Trondheim ble så vellykket at arrangøren, Tysk Vin i Norge, lovte å komme tilbake også neste år.

MS Bjørnvåg ved kai på Brattøra, klar til å ta ombord gjestene på Crab a Resling-turen. Foto: UD

Søndag 27.august var det duket for premiere for Crab a Riesling-arrangement i Trondheim. Dette evenementet for utebransjen og media har tidligere vært forbeholdt Oslo, samt vært holdt ett år i Bergen.

Kommer tilbake!

Men i år var det altså trønderne som fikk muligheten til å smake forskjellige riesling-viner opp mot krabbe. Intensjonen er at Bergen og Trondheim skal alternere på å ha et slikt Crab a Riesling-arrangement, men det kan se ut som premieren i Trondheim var så vellykket at akkurat det blir det gjort om på…

Den tyske vinprinsessen Christina Schneider ønsker velkommen ombord sammen med Ken Engebretsen som representerer Tysk Vin i Norge. Foto: UD

På høstens fineste «sommerdag», med strålende sol og blå himmel, lå restaurantbåten «MS Bjørnvåg» klar ved Hurtigbåtterminalen på Brattøra kl. 13.00 søndag. En nærmest blikkstille Trondheimsfjord lokket vinkelnere og servitører opp landgangen, hvor Ken Engebretsen fra Tysk Vin i Norge og Christina Schneider, en ekte vinprinsesse fra Franken, hilste velkommen. Nede under dekk ventet ni importører og 4-5 tyske produsenter med sine utvalgte rieslingviner.

Nykokte krabber

Kjøkkenpersonalet ombord sørget for nykokte krabber, uten algegift. Foto: UD

Og mens skipperen på Bjørnvåg lot båten tøffe rolig og bedagelig, først utover mot Trolla, dernest innover fjorden forbi Ladekaia, sørget kjøkkenpersonalet for at et lass levende krabber fra Vallersund ble omgjort til rykende ferske, nykokte lekkerbiskener som gjestene om bord skulle få smake på, straks dagens «jobb» var unnagjort. Krabbene var dessuten garantert fri for algegift som har skapt problemer for både krabbefisket og kamskjellfangsten denne høsten.

«Jobben» til gjestene ombord besto i å ha det hyggelig, snakke løst og fast med kolleger fra andre utesteder, diskutere vin med produsenter og importører – og ikke minst: Blindsmake på ni forskjellige rieslingviner under 250 kroner som importørene hadde plukket ut. Hensikten med blindtesten var å finne frem til den aller beste matchen til krabbemåltidet.

Samstemt og skolert

Anette Rambøl fra B & R Wines kunne juble over seier. Foto: UD

Resultatene avdekket at utebransjen er ganske samstemt om hva som er god vin, og godt skolert innen mat og vin, kan man også hevde. For to-tre viner skilte seg ut, mens noen av vinene i konkurransen ikke fikk noen stemmer i det hele tatt!

Weinemaker Dirk Würtz fra Balthasar Ress var fornøyd som produsent bak det gjestene mente var den beste krabbevinen. Foto: UD

Da Ken Engebretsen leste opp resultatene, var det klart at Balthasar Ress Hallgarten Hendelberg Riesling 2015 fra Rheingau (kr. 199,90) var vinneren, knapt foran Weingut Pflüger Dürkheimer Michelsberg Riesling Trocken 2016 fra Pfalz (kr. 199,90) og Gut Hermannsberg vom Vulkan Riesling 2015 fra Nahe (kr. 249,00). Importørene av de tre vinene er henholdsvis B & R Wines, ExCellars (Vingruppen) og Vinarius.

Winemakerne var der!

Morsomt var det også at både winemaker Dirk Würtz fra Balthasar Ress og eier og winemaker Alexander Pflügel fra Weingut Pflûgel var med på båtturen på Trondheimsfjorden. De var naturligvis begge svært fornøyd med både oppholdet i Trondheim og utfallet av krabbevin-konkurransen.

Blant de rundt 40 restaurantfolkene som hadde blindsmakt riesling-vinene og gitt sin stemme på den de syntes var den beste krabbevinen, trakk vinprinsesse Christina Schneider ut daglig leder Stein Aasmundrud fra Bakgården Bar & Spiseri som vinner av en tur til Tyskland i regi av Tysk Vin, innbefattet besøk hos flere vinprodusenter.

-Og jeg som aldri vinner noe, utbrøt en lykkelig og overrasket vinner!

Deltakerne på Crab a Riesling-turen samlet i akterenden på MS Bjørnvåg. Foto: UD

Da Ken Engebretsen oppsummerte søndagens utflukt ved oppankring ved kaia igjen kl. 17.00 karakteriserte han arrangementet som så vellykket at han nesten på stedet lovte å komme tilbake med produsenter, viner og importører også neste år. En uttalelse som naturligvis ble heftig applaudert av årets innbudte deltakere. De var mer enn klare for en gjentakelse av Crab a Riesling-opplevelsen.

Vinprinsesse Christina Schneider hadde aldri tidligere vært i Norge eller Trondheim, langt mindre på fjordtur med båt. Hun hadde en strålende dag på MS Bjørnvåg. Foto: UD