Best av 4300 viner fra 42 land

Viner fra den «Nye verden» gjorde det godt ved årets sommersmaking «Grand International Wine Award Mundus Vini». På det generelle medaljebordet var det 60 medaljer for Australia, 38 for Chile, 25 for Sør Afrika, 20 for New Zealand og 10 for USA.

Casella Family Brands, Australia; 12 gull, 5 sølv og Viña Ventisquero, Chile; 5 gull, 8 sølv, ble kåret til de beste vinprodusenter fra «Den nye verden». Kvaliteten på vinene fra begge vingårdene imponerte de internasjonale jurymedlemmene.

Totalt ble det tildelt 16 Grand Gold, 703 Gold og 1001 Silver ved den 21. Grand International Wine Award Mundus Vini. Nesten 4300 viner fra 42 fra verdens vinproduserende områder ble smakt blindt og vurdert av en ekspertjury bestående 164 personer fra 41 land.

I den generelle rangeringen fikk Italia to Grand Gold, 139 Gold og 270 Silver-medaljer, som plasserte dem i ledende posisjon – samme plassering som forrige år. Tysklands vingårder kom på andreplass med et fantastisk resultat – totalt 134 medaljer, med Spania tett bak med 340 medaljer, Portugal 151 medaljer og Frankrike med 106 medaljer.

Grand Gold er kun tildelt viner av absolutt topp kvalitet, og gikk til Spania (6), Frankrike (5), Italia og Portugal (to hver) og Tyskland (1).

-Konkurransen har utviklet seg på en spennende måte de siste årene: Mangfoldet av opprinnelsesland og druer, nye varianter, men også gamle druesorter som nesten er glemt, har opplevd en ekte renessanse. Viner fra andre steder enn de klassiske europeiske områdene har også utviklet seg mye de siste årene, og det er sann fryd å bivåne denne utvklingen, bemerker Christian Wolf, direktør og ansvarlig for smakingen.

Det var en sterk representasjon av viner fra Østerrike (46 medaljer), Chile (38), Sør Afrika (25), og – spesielt – fra Tyrkia (22 medaljer). Også viner fra Øst-Europa fikk gode omtaler. Det er en markant økede kvalitet i vinene fra Tsjekkia (23 medaljer) og Bulgaria (24 medaljer).

To viner fra Danmark, et land som ikke umiddelbart er knyttet til vinproduksjon, mottok sølv, mens Belgia ble tildelt en gull og en sølvmedalje.

Sommersmakingen viser hvor positivt vinbransjen har utviklet seg de siste årene.

-Blant de beste vinene hadde vi gleden av å smake noen fantastiske kvalitetsviner, og blant de mer grunnleggende kvaliteter var det også noen som var meget hyggelig å drikke. Vi er glade for at vinnerne igjen, også i år, inkluderte et bredt spekter av viner og priskategorier. Fra lett å drikke til svært ambisiøse toppviner er det mange valg for enhver anledning og lommebok, sier direktøren for smakingen, Christian Wolf.

Følgende vingårder ble hedret for den beste rekken – det vil si vingårder hvis viner oppnådde flest medaljer totalt:

Beste tyske produsent: Weingut Juliusspital, Würzburg (5 Gold, 4 Silver).

Beste tyske kooperativ: Vier Jahreszeiten Vinzer Eg, Bad Dürkheim (8 Gold, 6 Silver).

Beste Italienske produsent: Cantine San Marzano, San Marzano di San Giuseppe (1 Grand Gold, 4 Gold, 9 Silver).

Beste spanske produsent: Emilio Lustau, Jerez de la Frontera (3 Grand Gold, 10 Gold, 2 Silver)

Beste franske produsent: Cooperative Agricole Wofberger, Eguisheim (2 Gold, 4 Silver)

Beste portugisiske produsent:
Sogrape Vinhos, Villa Nova Gaia (5 Gold, 7 Silver).

Beste Australske produsent:
Casella Family Brands, Yenda (12 Gold, 5 Silver).

Beste Chilenske produsent:
Viña Ventisquero, Lo Miranda (5 Gold, 8 Silver).

I tillegg til de anerkjente og ettertraktede MUNDUS VINI-medaljene ble vinene som fikk høyest karakter i sin kategori tildelt en spesiell pris:

Best of Show Australian Red Wine:
2012 Shottesbrooke Single Vineyard Series ‘McLaren Flat’ Cabernet.

Best of Show Chilensk vin:
2012 Viña Maipo Limited Edition Handpicked Syrah

Best of Show New Zealand White Wine:
2016 Ara Single Estate Sauvignon Blanc by teh Giesen Estate.

Andre utmerkelser gikk bl.a. til:

Best of Show Sherry:
Amontillado VORS 20-år fra Emilio Lustau som.

Best of Show Barolo:
Cantina de Marchesi di Barolo for 2013 Barolo Sarmassa.

Best of Show Vintage Champagne:
Dom Perignon P2 Vintage 2000.

Alle resultatene fra sommersmakingen 2017 finnes på www.mundusvini.com

Om MUNDUS VINI

Mundus Vini ble grunnlagt av Meininger Verlag for 16 år siden, og har fra begynnelsen av vært en av de viktigste vinkonkurranser i verden. Meininger Verlag spesialiserer seg på fagtidsskrifter for vinindustrien. Forlaget regnes som ledende på dette feltet i Europa. Mediefirmaet ble grunnlagt i 1903 og organister også messer, bransjetreff og seminarer.

Kun de beste, rundt 40% av vinene, i Mundus Vini mottar medaljer for sin kvalitet.

Rundt 10 000 viner mottas for bedømming hvert år. Vinene bedømmees etter 100 punktssystemet i Den Internasjonale organisasjonen for vin (OIV).

Konkurransen finner sted to ganger i året, vår og sensommer.