Blir det tre norske 3-stjerners i år?

Nå er det klart at utdelingen av nye Micheling-stjerner til nordiske stjernerestauranter kunngjøres 13. september. Det skjer i et TV-sendt show, ledet av skuespiller Line Verndal og sendt på Matkanalen. Stjerneutdelingen skjer i Stavanger konserthus. Forrige utdeling fant sted i Olavshallen i Trondheim i februar 2021.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. august 2021

I tillegg til utdeling av de tradisjonsrike Michelin-stjernene, de grønne Michelin-stjernene og øvrige profesjonelle priser, vil showet også vise enestående innhold hvor nordiske kokker og råvarer står i sentrum.

Det er første gang utdelingen direktesendes på TV, med sendestart klokken 20.00, norsk tid. For å gi alle muligheten til å følge feiringen, vil showet også være tilgjengelig på VG, sosiale medier samt Michelin-guidens egen YouTube-kanal.

Kan Norge få tre 3-stjerners?

Norge har i dag 12 stjerner i Michelin-guiden. Re-Naa i Stavanger er eneste restaurant med to stjerner. Stavanger har også en stjerne for Sabi Omakase. De øvrige med en stjerne er Speilsalen, Credo og Fagn i Trondheim, Omakase Oslo, Galt, Kontrast og Statholdergården i Oslo, Bare i Bergen og Under i Lindesnes.

Spenningen i år vil knytte seg til om Maaemo i Oslo kommer tilbake og får sine tre stjerner igjen, etter at de ble tatt ut av guiden da de stengte ned på sitt første sted og nyåpnet igjen senere i et annet lokale i Oslo. Det synes også klart at Speilsalen i Trondheim er meget aktuell for å rykke oppover i stjerneklassen, men om det blir to eller tre stjerner gjenstår å se. VinPuls blir heller ikke overrasket om Re-Naa kaprer nok en stjerne, og klatrer opp i den internasjonale toppen. Kvaliteten er utvilsomt der. Mange mener også at Credo aldri har vært bedre enn nå, og at to stjerner vinker i det fjerne også der. Ryktene vil ellers ha det til at Fagn Bistro i Trondheim vurderes til BiB Gourmand-status (i 2. etasje over Fagn).

Speilsalen-sjefene Henrik Dahl Jahnsen og Christoffer Davidsen på scenen i Olavshallen da Speilsalen fikk sin første Michelinstjerne i februar 2020. Blir det opprykk til to eller tre stjerner i år? Foto: UD

-Når det nå endelig ser ut til å bli lysere for matindustrien, med kokker som omsider kan ønske sine matglade gjester velkommen tilbake til restaurantene, er vi glade for å invitere alle til å oppleve den nye årgangen av de nordiske Michelin- stjernene i et eksepsjonelt TV -program. Våre inspektører har fulgt restaurantene tett, både når det gjelder tempo, seriøsitet og perfeksjon. Stavanger blir det nordiske gastronomiske fyret for kvelden, og her vil vi bli presentert gastronomisk kompetanse, kreativitet, men også motstandskraften til et helt yrke, som aldri slutter å imponere oss, sier internasjonal direktør for Michelinguiden, Gwendal Poullennec i en pressemelding.

TV-programmet vil presentere de nye restaurantene som mottar Michelin-stjerne, og markere de bærekraftige forpliktelsene til de nye Michelin Green Star-restaurantene som kunngjøres parallelt. Spesielle Michelin-utmerkelser vil fremheve den fremragende kunnskapen til unge talenter så vel som andre fagfolk som på sin måte er involvert i en gastronomisk opplevelse. Med spesielt fokus på nordiske råvarer vil også bredden og mangfoldet av lokale matscener hedres. 

– Vi gleder oss veldig til å produsere og kringkaste årets kunngjøring av de nordiske stjernene. Interessen for Michelin-stjernerestauranter er stor, og tilsvarende er også den stadig økende matinteressen. Å være matkanal på vegne av hele Skandinavia forplikter oss til å følge dette med argusøyne for publikummet vårt, sier Øivind Lindøe, administrerende direktør i Matkanalen.

– Å være vert og partner for Michelinguiden er en flott anledning for både Stavanger og Rogaland til å markere det fantastiske kulinariske og gastronomiske potensialet vi har i regionen vår. Vi kan skilte med utsøkte restauranter hvor noen av Norges beste kokker er representert, og en region fullspekket av deilige og ettertraktede råvarer. Gjennom Michelin-guiden etablerer vi oss som en spennende destinasjon for kulinariske opplevelser. Vi gleder oss til seremonien – et arrangement som gir nordisk gastronomi en velfortjent internasjonal oppmerksomhet, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Visit Region Stavanger.