Bobletips i siste liten før 17. mai

Prosecco, cava, crémant, sekt, sparkling, spumante eller champagne. Kjært barn har mange navn, men fellesnevneren er at det er vin med bobler. Men hva skal vi velge, nå som nasjonaldagen står for døra? Her er gode råd for alle etternølere!

Av Ulf Dalheim, publisert 13. mai 2022

Det er veldig lenge siden vi har hatt bedre grunn til å hente frem noen bobler til 17. mai enn vi har i år. Og heldigvis finnes det gode musserende viner i alle prisklasser, så de fleste burde kunne finne noe de både liker og kan ha råd til.

Men det er for sent å bestille varer på Vinmonopolet for levering før nasjonaldagen, så det du vil drikke på nasjonaldagen må finnes i basisutvalget, altså være hyllevare. Det at kun basisvarer er aktuelle begrenser utvalget noe, men fortsatt er det masse å velge mellom. Og om ikke alle har fått det med seg: Polet er åpent fra kl. 10-16.00 lørdag 14. mai og også fra kl. 10-18.00 på 16. mai.

Musserende fra stadig flere land

Musserende vin er veldig mye forskjellig, og utvalget og bredden har økt ettersom stadig flere vinproduserende land satser på vin med bobler. England er et eksempel på det, hvor Norge nå er blitt det største markedet utenfor de britiske øyer for såkalte «sparkling wines» fra sør i England.

Også Tyskland er på sterk fremmarsj, med svært gode musserende viner i sekt-kategorien. Og så får vi i økende grad stadig bedre musserende fra New Zealand, Australia og Sør-Afrika. Østerrike, Portugal og Italia skal man heller ikke glemme. Men fortsatt er det prosecco, cava, cremant og champagne som dominerer.

Mens cava i mange år var det absolutte førstevalget når nordmenn skulle velge rimelige musserende viner, har vi det siste tiåret først sett at prosecco har «stjålet» mye av dette markedet, og også at franske crémant-viner har fått økt salget. Men stadig er det champagne vi velger hvis vi skal ha «ekte sjampis».

Stor forskjell på produksjonsmåte

Det er viktig å huske at det er stor forskjell på produksjonsprosessene for de forskjellige utgavene av musserende, noe som også gjenspeiles i prisene. All musserende vin har en vanlig stille vin som utgangspunkt. Så gjennomgår denne vinen en ny gjæringsprosess som gjør at boblene dannes. Denne annengangsgjæringen kan enten foregå på store tanker, som tilfellet er med for eksempel prosecco, eller på flaske, som er det som kalles «Méthode Traditionnelle», eller champagne-metoden.

Det tar både lenger tid, er mer arbeidskrevende og dermed også mer kostbart. Viner som er laget på champagne-metoden får ofte lang lagring på flaske med bunnfall, noe som dessuten gjør vinene mer komplekse. Det er utvilsomt en enorm forskjellig på billig prosecco mot dyr champagne. Helt urimelig å sammenligne dem, faktisk.

Finn dine 17. mai-bobler her

Jeg har plukket ut følgende viner som kan gjøre susen på 17. mai:

Om du skal ha en rimelig, ukomplisert prosecco, mest som noe leskende – uten mat til, så er Giol Prosecco Spumante Brut 2021 (kr. 139,90) et greit valg. Den smaker av pære, eple og fersken, med et lett urtepreg og akkurat nok syre til at den fungerer bra som tørsteslukker. Mye prosecco har mye restsukker og smaker mest som pæresaft med alkohol, men denne har fin balanse mellomsødme og syre. Om noen spør hva slags råstoff den er laget på, så heter druen glera.

Innen spansk musserende kan man nå velge mellom tradisjonell cava, som det finnes mye av, og en ny stilretning som heter corpinnat. Den sistnevnte er av gjennomgående høyere kvalitet, noe som skyldes mer strikse krav til hvor og hvordan druene dyrkes (alt må være økologisk), og også at annengangsgjæringen på flaske må være av lang varighet, minst 36 måneder for høyeste kvalitetsnivå. De aller beste spanske musserende lagres på bunnfall i 110 måneder, noen faktisk enda lenger enn det også. Metoden for cava og corpinnat er den samme som for champagne, men druene er i hovedsak spanske; xarel-lo, macabeu og perellada.

En solid cava som aldri skuffer er Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2017 (kr. 174,50). Den har bløte, delikate bobler og gode aromaer hvor de kjenner preg av modne gule og grønne epler, bakt sitrusfrukt, blomster og urter. Og ikke minst hint av brødbakst/kjeks som kommer av nettopp lang lagring på flaske. Denne cavaen kan du bruke både som velkomstdrikk eller til 17.mai-buffeten.

Innen crémant, som er fransk musserende laget i f.eks. Loire, Bourgogne, Bordeaux, Jura eller Alsace, finner du Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Extra Brut 2011 (kr. 229,90). Metoden er også her den samme som i Champagne, men de får ikke lov til å kalle vinen for champagne fordi den ikke er laget i Champagne. Dette er en vin som er over ti år gammel og derfor har fått et modent utviklet preg. Perfekt som mat-musserende. Laget på druen pinot noir, som også brukes mye i Champagne.

Bobler fra Australia og England

Har man lyst til å prøve noe som er i samme stil som crémant, men fra «Den nye verden», så vil du kunne få en spennende opplevelse med Jansz Tasmania Premium Cuvée (kr. 249,90). Tasmania er øya mellom Australia og New Zealand, der man har et såkalt «cool climate», noe som gjenspeiler seg i vinene, som får et friskt preg. Denne kunne vært laget i Frankrike, for druene er franske (chardonnay og pinot noir), men fremstår faktisk rikere og mer kompleks enn f.eks. crémant.

En anbefaling på engelsk musserende er Hattingley Valley Rosé 2018 (kr. 349,90) som er et utmerket valg hvis du skal bruke den til mat. Rosé musserende er godt både til spekemat og røykalaks, ja, egentlig til det meste du setter frem på lunsjbordet på en dag som 17. mai. Hoveddruen i denne vinen er pinot noir (85%), men det er brukt også noe pinot meunier og frühburgunder.

Tre utvalgte champagner

Og så, naturligvis, champagne! Jeg har valgt ut tre som skal finnes i alle polbutikkene, uansett kategori, men de er i forskjellige prisklasser:

Den rimeligste er A.D. Coutelas Origin’ Brut (kr. 339,90) som er en produsent og en vin som ofte leverer kvalitet godt over det prisen indikerer. Perfekt som velkomst-champagne. Denne champagnen har mye av det en god champagne skal vise frem, nydelige bobler, rikt aromabilde.

Charles Heidsieck Brut Reserva (kr. 485,00) er en personlig favoritt, en vin som også leverer litt over sitt prisnivå. Kremet, frisk og saftig. Delikate bobler, mye smak. Kan brukes gjennom hele dagen, til å feire, til det du skal spise, eller til stunden da du skal trekke pusten og slappe av etter en innholdsrik (og kanskje slitsom) nasjonaldag.

Og helt til slutt: Bollinger Spécial Cuvée Brut (kr. 549,90). Om agent 007 James Bond kan drikke Bollinger, så kan også vi det! En klassiker når vi snakker om musserende vin (les: champagne), og en garanti for jevn og solid kvalitet. Laget på de tre mest brukte druene i Champagne; chardonnay, pinot noir og pinot meunier.

God 17. mai! Men husk, nyt vinene med måte.

P.S. Husk at du får en bedre opplevelse av vinene hvis du drikker dem fra gode glass. Det gjelder også champagne. Såkalte “flutes” (høye, rette glass) er ute, det er også de lave, flate skålene man brukte før i tiden. Har du ikke gode champagneglass med tulipanform, kan du like gjerne bruke hvitvins eller universal vinglass.