Byttet ut olje med vindruer

Noen legger planer for pensjonisttilværelsen, andre har drømmer de vil oppfylle når tiden er inne. Trondhjemmeren Arnstein Hernes (62) og kona Tove (64) har klart begge deler. Etter et hektisk yrkesliv byttet de ut olje med vin, kjøpte en gammel vingård midt i den sørfranske landsbyen La Livinière og lager nå viner som både selges på Vinmonopolet og til kunder i flere europeiske land.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. desember 2021

Arnstein Hernes vokste opp i det som benevnes «Blomsterbyen» på Nardo i Trondheim. I ungdomsårene var han aktiv innen fotball, og spilte både gutte- og juniorfotball for Rosenborg. Ja, han hadde til og med ett år i A-stallen samme år som Nils Arne Eggen kom tilbake for sin andre trenerperiode i RBK i 1976.

-Men så dro jeg til Oslo for å studere ved Idrettshøyskolen, og da ble det fotball bare i de helgene jeg var hjemme i Trondheim. Da spilte jeg for Falken, sier Arnstein som etter hvert valgte studier for å bli siviløkonom fremfor å satse på idrett.

Olje brakte ham til Paris og Cognac

Ekteparet Arnstein og Tove Hernes slapper av i hagen. Foto: Privat

Han var innom både Oljedepartementet og jobber innen oljebransjen i Stavanger før han fikk jobb for det franske oljeselskapet Elf (senere Total), først i Stavanger, senere i Paris. Da hadde han truffet kona Tove som arbeidet innen barnevernet. Begge var svært glad i vin, en interesse de fikk dyrket til det fulle, først i Paris, så i Barcelona og senere under et 4-5 år langt opphold i Cognac hvor Arnstein havnet som ansatt i vindivisjonen for norske Kverneland. De hadde kjøpt en fabrikk som laget utstyr for vinindustrien, og Arnstein reiste disse årene til vinprodusenter i mange verdensdeler for å vise frem utstyret Kverneland laget. Senere flyttet paret og to døtre hjem igjen til Stavanger, hvor Arnstein fikk jobb for et stort riggselskap.

-Allerede da hadde vi begynt å snakke om at vi skulle slå oss ned på en vingård og dyrke hobbyen vår da vi ble pensjonister. Jeg hadde fransk som arbeidsspråk, så det var naturlig for oss å lete etter en vingård i Frankrike. Vi startet i Bordeaux, men både prisnivået og beliggenheten på de tilgjengelige eiendommene gjorde at vi så oss rundt etter andre muligheter, forteller Arnstein Hernes.

Vindiplom i London, vinkurs i Bordeaux

Som et ledd i forberedelsene til å bytte ut de hektiske dagene i oljebransjen med et roligere liv på en vingård, hadde han begynt på «vinutdannelse» gjennom å ta WSET Diploma i London og deretter kurs ved universitetet i Bordeaux.

-I Bordeaux møtte jeg flere unge ønologistudenter som fortalte at det var sør i Frankrike, i Languedoc, det mest spennende skjedde akkurat da. Der får man både mer for pengene, har større muligheter og får være med på en utvikling som er på gang. Jeg sluttet innen olje i 2018, og deretter brukte vi ett års tid på å se oss omkring og vurdere tilbud som kom opp gjennom eiendomsmeglere vi kontaktet. I Bordeaux opplevde vi at eiendommene lå ute på landet, med lang vei til butikker, apotek og restauranter. Mens vi i Languedoc kunne finne vingårder som lå mer sentralt, med gåavstand til det meste, beretter Arnstein.

Etter å ha sett på rundt 20 forskjellige eiendommer falt de i 2019 for vingården Domaine de la Senche som ligger nesten midt i landsbyen La Livinière, med kort vei å gå til det meste de ønsker å ha i nærheten av seg. Eiendommen, med et hovedhus fra 1854, var i full drift, så det norske ekteparet kunne flytte rett inn, uten å måtte foreta renovering eller oppussing. 3,6 hektar med vinmarker, fordelt på seks forskjellige parseller, fulgte med gården. En av dem ligger i selve hagen, slik at man kan gå rett fra vinkjelleren og ut i vinmarken.

-Dette var stedet vi hadde drømt om å finne. Med på kjøpet fulgte både produksjonsutstyr og vin som lå lagret. Vi har bygget om litt i kjelleren, men ellers er det som det var da vi kjøpte, forteller Hernes.

Vingården Domaine de la Senche ligger nesten midt i landsbyen La Livinière, her med vinmarker i forgrunnen og byens kirke i bakgrunnen.
Foto: Privat

-Fint liv, men også mye arbeid

-Og nå lever dere ut den romantiske drømmen om å være vinbønder?

-Ja, vi stortrives. Dette har absolutt svart til forventningene. Men vi har jo også erfart at det å drive en vingård ikke er så romantisk som vi kanskje så for oss. Det er en del arbeid som skal gjøres både ute i vinmarkene og i kjelleren i løpet av året. Vi gjør alt for hånd, og driver etter økologiske prinsipper. Vi har ansatt en person på deltid for å hjelpe oss med det mest fysiske arbeidet.

Landsbyen La Livinière, ligger nord for hovedveien mellom Toulouse og Montpellier, og hører inn under appellasjonen AOC Minervois. Den har 521 innbyggere (2018-tall) og hører inn under Hérault département i Occitanie-regionen. Domaine de la Senche har sitt navn fra det occitanske språket, uten at man helt vet betydningen.

Fra 1999 har de beste vinmarkene rundt landsbyen hatt sin egen klassifisering som Cru La Livinière. En av vinene fra Domaine de la Senche, Cuvée Sòmi, har denne klassifiseringen. Den ble belønnet med to stjerner i Guide Hachette i 2020.

Lager 12 000 flasker i året

Arnstein Hernes (t.v.) innrømmer at det er mer å henge fingrene i på en vingård enn de kanskje var klar over da de gjorde drømmen om å bli vinbønder om til en realitet. Også døtrene (t.h.) deltar i beskjæring av vinplantene. Foto: Privat

Årsproduksjonen ved Domaine de la Senche er på kun 12 000 flasker, fordelt på en hvit, en rosé og tre røde viner. I tillegg til å selge direkte til besøkende på gården, eksporterer de vinene til Skottland, Nederland, Danmark og Norge. De har også 4-5 forhandlere i Frankrike, og det jobbes med å få en importør i Tyskland.

-12 000 flasker er et greit volum når vi driver dette på hobbybasis. Vi har kapasitet til å øke volumet, men vi vil vente å se hvordan dette går. Vinene skal jo selges også. Men AOC Minervois får et stadig bedre omdømme, så det kan også bli større etterspørsel. 2018-årgangen lå i kjelleren da vi kjøpte, så vi har bare laget tre årganger på egen hånd ennå, 2019, 2020 og 2021.

-Gjør dere alt på egen hånd?

-Nei, vi har knyttet til oss en anerkjent ønolog som konsulent. Han hjelper oss med analyse, gir råd om når vi skal høste druene og hjelper oss med blenden. I tillegg har vi som nevnt ansatt en lokal mann på deltid. Det avlaster oss, og har også vært viktig for å bli kjent med folket som bor i La Livinière.

En av vinmarkene til Domaine de la Senche ligger tett på husene og vinkjelleren, og ikke langt fra bysentrum i La Livinière. Foto: Privat

Eldste vinmark ble plantet i 1966

-Hva slags druer har dere i vinmarkene?

-For de hvite er det vermentino og viognier, for de røde cinsault, syrah, grenache og carignan. Den eldste vinmarken vår er beplantet med carignan. Disse vinstokkene ble plantet samme år som England vant VM i fotball siste gang (=1966), mens de øvrige druetypene har vinstokker som er 25-30 år gamle. Vi har lav avkastning når vi høster, rundt 28 hektoliter per hektar. Vi søker kvalitet, sier Arnstein Hernes.

Domaine de la Senche har som nevnt hovedhus fra 1854, og gården var historisk den største eiendommen rundt landsbyen La Livinière, på over 80 hektar totalt. På det meste var det fire hester og åtte ansatte på gården, i tillegg til eierfamilien. Men over tid ble deler solgt unna, så da Arnstein og Tove Hernes kjøpte den i 2019, var den på bare 3,6 hektar.

-Ambisjonene fremover?

-Hele tiden løfte nivået på vinene. Og å få det til å gå rundt. Vi gjør ikke dette for å bli rik, men for å ha noe å «kose oss med», ha en kjekk hobby. Akkurat nå føler vi at det var riktig å flytte hit. Vi har to jenter på 25 og 38 år som også er med på dette, selv om de bor i Oslo. Begge har bodd i Frankrike og snakker flytende fransk.

I tillegg til vinmarker (t.v.) har Domaine de la Senche også 200 oliventrær. I år høstet de 1,5 tonn oliven, og fikk 260 liter olivenolje samt 50 kilo spiseoliven. Foto: Privat

Fem viner fra Domaine de la Senche

Domaine de la Senche Le Blanc de la Senche 2019
Hvitvin
Frankrike, Languedoc, Minervois
Bestilling – nr. 11732301
Kr. 189,00, 0 – 1 år
Lett gulaktig, fruktig nese, med hint av mandariner. Noe floral, smak av gule steinfrukter/moden sitrus, innslag av urter, bra lengde, men mangler noe friskhet. Laget på 80% vermentino og 20% viognier.
Produsent: Domaine de la Senche
Importør: Terroir

Domaine de la Senche Midi Minervois Rosé 2020
Rosévin
Frankrike, Languedoc, Minervois
Bestilling – nr. 11892601
Kr. 189,00, 0 – 1 år
Lys rødrosa farve. Duft av rødbærfrukt, lime og kryddertoner. Laget på 50% cinsault og 50% syrah. Smak av rips, rabarbra og kirsebær, med hint av fersken, urter og sitrus. Sterk 4’er.
Produsent: Domaine de la Senche
Importør: Terroir

Domaine de la Senche Hibou 2019
Rødvin
Frankrike, Languedoc, Minervois
Bestilling – nr. 11732501
Kr. 189,00, 0 – 3 år
Ren, tett syrah-preget duft, med saftige mørke bær mot sorte kirsebær og bjørnebær. Innslag av krydder, grønne urter/paprika, lakris og trekrydder. Laget på 90% syrah og 10% grenache. Navnet hibou betyr ugle, og er tatt etter to ugle som holder til i et tre like utenfor huset på vingården.
Produsent: Domaine de la Senche
Importør: Terroir

Domaine de la Senche Vieilles Vignes 2020
Rødvin
Frankrike, Languedoc, Minervois
Ikke tilgjengelig i Norge
Intens, mørk frukt, god konsentrasjon, bra struktur. 70% carignan fra over 50 år gamle vinstokker. 20% syrah og 10% grenache. Mye sorte bær i smaksuttrykket, solbær, bjørnebær og skogsbær, samt sort lakris/tjære. Heftig, dyp vin, god lengde.
Produsent: Domaine de la Senche
Importør: Ikke tatt inn til Norge

Domaine de la Senche Cuvé Sòmi 2017
Rødvin
Frankrike, Languedoc, Minervois, DOP La Livinère
Tilleggsutvalget – nr. 11892701
Kr. 341,80, 0 – 6 år
Imponerende vin på syrah, grenache og carignan. Sòmi betyr drøm på occitansk. Kompleks og aromatisk, innslag av kirsebær, plommer, blåbær. Lett fruktsødme (svisker), noe urter og krydder, floral. Innslag av tørket frukt, lakris, fat og milde tanniner. Druene er hentet fra to forskjellige parseller, med ulikt jordsmonn, ved foten av Montagne Noir. Overføres til bestillingsutvalget og settes ned i pris til ca 280 kroner i mars. Verdt å vente på det!
Produsent: Domaine de la Senche
Importør: Terroir