Credo-Heidi med gastronomi for barn

Mandag 7.oktober tar Credo fått på sitt 21.år. Søndag feiret Heidi Bjerkan og hennes team av ansatte og leverandører siste dag av 20-årsjubileet med fulle hus både på Jossa og Credo. Nå ser Heidi fremover og vil gjerne undervise barn i bærekraft og gastronmi.

En ny æra i Trondheims restaurantverden ble igangsatt da trioen Heidi Bjerkan, Calle Fegth og Tor Schjølberg åpnet Restaurant Credo i Ørjaveita bak Byhaven kjøpesenter 7.oktober 1998. På kort tid hadde Credo-grunnleggerne satt en ny standard for utelivsbransjen i byen.

Både når det gjaldt mat og drikke og opplevelser generelt var Credo-gründerne ett hestehode foran de fleste i byen. En bar med et særegent miljø og musikalske opplevelser på høyt nivå i 2.etasje, og en restaurant som folk valfartet til fra hele Norge og utlandet i førsteetasjen.

Var verdt en egen reise

Folk strømmet til da Heidi Bjerkan og Credo-teamet søndag feiret siste dag av 20-årsjubileet for restauranten. Åpningen var 7.oktober 1998 i Ørjaveita bak Byhaven. Foto: UD

Vinprodusenter fra hele Europa nærmest tagg om å få komme til Trondheim for å kjøre Winemaker’s dinner på Credo. Calle Fegths vinkunnskap og Heidi Bjerkans evne til å lage mat som komplimenterte vinene deres på en fremragende måte var sagnomsust.

Bladet Vinforum oppfordret folk til å fly inn til Trondheim for å oppleve Credo. Restauranten var «verdt en egen reise», mente Vinforum, og brukte samme begrep som Michelin-guiden bruker om sine 3-stjerners restauranter. Mange mente at Trondheim også hadde en stjernekandidat.

Stjernen kom først etter tyve år

Men slike stjerner kom aldri til Trondheim, før i februar i år, da både Credo og Fagn fikk sin første Michelin-stjerne. Nå er det bare å spekulere i om hvem av dem som får to stjerner først, eller om Speilsalen på Britannia også blir med på stjernelaget. Mye tyder på det!

Hitra-krabbe på langbord med avispapir under var svært populært blant gjestene som fant veien til Jossa og Credo på søndag. Foto: UD

Krabbefest med Hitra-krabbe på langbord på Jossa, vinsmaking med Eli Beate Kvalsund fra Moestue Gruppen og rømmesmaking med Jon Fredrik Skauge fra Fannremsgåden på Credo, kaffe fra Pala Kaffebrenneri samt kaker til alle og krydderopplevelser for barna var noe av innholdet på siste dag i jubileumsåret. Og folk strømmet til.

Naturlig utvikling siden starten i 1998

VinPuls ba Heidi Bjerkan om å se tilbake på tyve år med Credo. Hun mener veien frem til Credo på Lilleby har vært del av en naturlig utvikling, selv om mye skyldes tilfeldigheter.

-Det som skjer her på Credo og Jossa nå er mye likt det vi hadde tanker om da Credo ble startet høsten 1998. Jeg mener mye av det vi gjorde den gangen var riktig. Vi hadde stort fokus på det å formidle, rett og slett kunnskapsdeling. I dag er nok dette vektlagt enda sterkere, men det var noe vi var svært opptatt allerede den gangen, sier Heidi Bjerkan.

Jon Fredrik Skauge (t.v.) fra Fannremsgåden serverte syv forskjellige rømmetyper laget på melk fra syv forskjellige kyr fra gården hans. Foto: UD

-Men nå står du alene tilbake, i et helt nytt lokale hvor priser og hedersbevisninger bare strømmer på? (Red. anm.: Siste pris til Heidi og Credo var Hospitality-prisen fra den nye nordiske restaurantguiden 360 Eat Guide i Stockholm på tirsdag).

Har det fint på hver sin kant

-Det var egentlig ikke meningen at jeg skulle komme tilbake til Trondheim og Credo. Jeg var i Oslo i ni år underveis. Men så kom denne muligheten opp. Og nå har vi det fint alle tre, på hver vår kant. Det ville nok vært utfordrende å få til det som har skjedd og skjer på «nye» Credo om vi fortsatt hadde vært med alle tre. Her er det enten eller, ikke noe deltidsprosjekt. Jeg må gi 100 prosent hver dag. Dette er livet mitt nå, sier Heidi.

Eli Beate Kvalsund fra Moestue Gruppen hadde vinsmaking inne på Credo under jubileumsfesten søndag. Foto: UD

-Du er nærmest overlesset med utmerkelser, stjerner og titler det siste året. Hva er du mest fornøyd med, og hvor er diplomer og premier oppbevart?

-Jeg er veldig ydmyk i forhold til alt dette, men det er naturligvis stas å få oppmerksomhet og priser for det du står for og gjør. Det mest henger på veggene eller er utstilt her på Credo.

-Det er vanskelig å si hva jeg har satt mest pris på. Men «Sustainable award» fra Michelin-guiden var det naturligvis stas å få. Det var jo første gang at den ble delt ut. Trondhjem Bys Vel-prisen henger også høyt for meg, og jeg ble veldig glad for å bli «Kokkenes kokk». Det er vanskelig å sette ord på dette, egentlig.

Vil løfte frem andre

Heidi Bjerkan er samtidig utrolig glad og stolt over at produsentene hun samarbeider med har fått et ekstra løft på grunn av oppmerksomheten rundt Credo. Hun er en person som liker å løfte opp andre, hun søker ikke oppmerksomhet selv.

-Hva nå med fortsettelsen?

-Vi må bare stå på, for å bli enda bedre. Jeg ønsker å involvere enda flere folk i det jeg holder på med. Og satse enda mer på kunnskapsbiten. Det brenner jeg ekstra for!

Bærekraft og gastronomi for barn

Mye folk både ute og inne da Credo feiret 20-årsjubileum søndag. Nå håper Heidi Bjerkan på å få i gang et prosjekt rundt bærekraft og gastronomi for barn på Lilleby. Foto: UD

En av ideene Heidi Bjerkan jobber med nå involverer barn, å få være med på å sette fokus på bærekraft og gastronomi hvor barn blir aktivt involvert. Håpet er å få til en Geitmyra avd. Credo i Trondheim. Geitmyra matkultursenter for barn er en stiftelse som jobber for å spre matglede og kunnskap om mat hos barn og ungdom.

-Det er mange voksne som ikke lager, eller ikke kan, lage mat lenger. Da må vi ta barna på alvor og integrere dem i matlaging og gi dem kunnskap om bærekraftig virksomhet. Min største drøm er å få til noe a la Geitmyra i Trondheim. Jeg har dialog med kommune og andre om dette, og mange er positive. Vi kunne ha brukt Finnes Kafe til et slikt prosjekt. Men det er en økonomisk side av dette også, fastslår Heidi.

Ikke umulig med to Michelin-stjerner

-Kan det bli to stjerner til Credo når Michelin-guiden kommer til Trondheim for å presentere den nordiske guiden for 2020 kommende februar?

-Det kan godt skje. Men jeg har et veldig avslappet forhold til dette. Vi jobber kun for å bli bedre, vi. Vår filosofi er at alt det vi gjør skal gjøres grundig. Så får vi se hvor langt det rekker. Michelin-inspektørene har ikke vært her igjen, men de har tatt kontakt i forbindelse med trykkingen av den nye guiden for å få alle detaljer riktig om restauranten, svarer Heidi Bjerkan.