Det beste du kan lage til 17.mai!

17.mai er dagen for de gode opplevelser. Det gjelder naturligvis også på matfronten. Og du får ikke noe bedre enn hjemmelaget iskrem laget på ferskmelk, med salt karamellsaus og ristede mandler til, slik kokkene på Sellanraa Bok & Bar serverer den.

VinPuls har utfordret mesterkokkene rundt om på Trondheims og Trøndelags beste spisesteder til å levere våre lesere tips om spennende og ikke minst gode retter.

I mai er det Sellanraa Bok & Bar som er «Månedens restaurant» på VinPuls og Frederic og Eirin Klev kommer hver fredag med en ny fristelse. De startet forrige fredag med oppskriften på en rett med jordskokk og andrehjerte. Den finner du her:

Til å få vann i munnen av

I dag ser vi frem mot den STORE festdagen i neste uke, vår nasjonaldag. Og da byr Eirin og Frederic på noe som, bare man ser overskriften, får tennene til å løpe i vann: Ferskmelk-iskrem med salt karamellsaus og ristede mandler!

Ferskmelk, sier du, hva er det?

Jo, det er melk rett fra bondegården, det. Dette er melk som ikke er pasteurisert. Pasteurisering ble som vi vet påbudt for all melk som skal selges i butikk fra 1951 i Norge, men det er fortsatt mange som sverger til råmelk/ferskmelk. Tilhengerne av ubehandlet melk mener at den gir en rekke helseeffekter som forsvinner ved pasteurisering.

Argumentene handler om at pasteurisering ødelegger næringsstoffene i melk, at enzymer fra bakterier i melken hjelper oss å fordøye melken og at melkeproteinene blir gjort ufordøyelig for mennesker. Derfor mener noen at de tåler upasteurisert melk bedre enn butikkmelken.

Spør en bonde!

Hvor du får tak i ferskmelk? Les videre!

En melkebonde har lov til å selge melk fra tank om det ikke bærer preg av jevnlig salg, Derfor vil ikke en bonde begå noe lovbrudd ved å selge deg noen liter nå og da. Så ring en bonde som har melkekyr i nærheten og spør! Du kan bare risikere å få nei, men oftest sier de ja, spesielt de bønder som selv drikker melken sin rett fra tank.

Da jeg vokste opp drakk vi alle fersk melk fra nærmeste bonde og vi hadde så visst ikke noe vondt av det. Det er faktisk mange nå som drikker melk rett fra bondegårdene over alt i Norge, så dette med å bruke ferskmelk er en liten bevegelse som er i ferd med å boble til overflaten.

Vil du likevel ha butikkmelk, så går det absolutt fint å bruke vanlig H-melk i denne oppskriften. Det vil smake helt fortreffelig uansett!

Enkelt og ærlig fra Sellanraa

For vi går videre, noen ord om Sellanraa:

Ekteparet Eirin og Frederic Klev  (bildet over) er to av fem personer som står bak Sellanraa Bok & Bar i den gamle brannstasjonsbygningen øverst i Søndre gate i Trondheim. De har jobbet flere år i Oslo på blant annet Strand Restaurant, Ylajali, Fauna og Kulinarisk Akademi før de flyttet til Trondheim og etablerte både familie og kafé sammen. Frederic var også innom Credo før han startet med Sellanraa.

Ekteparet liker å jobbe tett sammen, og er glad i enkel og ærlig mat, med råvaren i fokus. Grønnsakene spiller hovedrollen på tallerkenen, mens de prøver å begrense mengden kjøtt og fisk i måltidet. Dette er en fin måte for folk flest å tenke mer bærekraftig på, mener de.

Stikker du innom Sellanraa vil du oppleve at det serveres lette og friske lønsjretmter med fokus på lokale råvarer fra gårder i området, friske grønnsaker og kjøtt fra hele dyret. De kjøper gjerne inn hel sau og gris, som de bearbeider og bruker både som pålegg og til lønsj.

Ukens oppskrift

Ferskmelksiskrem med salt karamellsaus og rista mandler

Slik går du frem:

Ferskmelksis
Sellanraa sier: Vi har brukt ferskmelk fra Fannremsgården i Orkdal. Jon Fredrik Skauge har seks kyr som produserer fantastisk god og søt melk. Her lages verdens beste smør og rømme, vi bruker saupen til kakebakst og ferskmelk til is.

 Dette trenger du:
1 l ferskmelk
120 g sukker
12 eggeplommer
1 gelatinplate

Legg gelatin i kaldt vann.
Varm melken i en kjele.
Visp sammen eggeplommer og sukker til eggedosis.
Hell den varme melken over eggedosisen i en tynn stråle under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm forsiktig til ca 85 grader og den tykner. Rør inn gelatinen.
Avkjøl smeten før den kjøres i en ismaskin.
Har du ikke ismaskin kan du sette smeten i fryseren og rør jevnlig til den er ferdig, ca hvert 15. min.

Salt karamellsaus
200 g sukker
2 dl fløte
Maldonsalt

Karamelliser sukkeret i en kjele.
Tilsett fløten og en liten klype salt og kok sausen sammen i et par minutter.
Avkjøl før bruk på isen.

Rista mandler
100 g mandler
Salt
Vann

Kok mandler i saltvann i 10 minutter.
Sil av og stek mandlene på et brett i ovnen på 160 grader i ca 40-50 minutter.
Avkjøl og hakk mandlene grovt.

Dette er vinen du skal drikke til:

Vi skal ikke ha i oss for mye alkohol på 17.mai. Jeg vet at såkalt “Champagne-frokost” er i skuddet for mange på denne dagen, og det kan være veldig trivelig og fint. Men utover dagen bør du ta det mer med ro. Derfor er en Moscato d’Asti helt perfekt når du kommer frem til kosen. Dette er en lett perlende, men ikke alt for alkoholsterk vin fra Piemonte. Normalt holder den rundt 5-6 % alkohol.

G. D. Vajra er en svært anerkjent produsent som ikke bare lager flotte Moscato-viner, men faktisk hele rangen av det du kan tenke deg av viner fra Piemonte.

Vajra Moscato d’Asti 2017 (varenr. 4666901, kr. 129,90 i basisutvalget) er en ung, lett spenstig og fruktig vin med preg av sitrus, drue og litt urter. Utover i glasset kjenner du også aromaer pærer og blomster.

God fornøyelse og til lykke med nasjonaldagen!