Dette er Norges beste vinrestauranter

To Rom og Kjøkken i Trondheim har en av Norges beste vinlister. Det bekrefter det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator som denne måneden har offentliggjort listen over verdens beste vinlister. To Rom og Kjøkken er en av 16 norske restauranter som er tildelt to glass, eller «Best of Award of Excellence».

-Vi er veldig stolte og glad over denne utmerkelsen, sier eier Roar Hildonen og restaurantsjef Joachim Andersen som i magasinet får tittelen «Wine director» ved restauranten To Rom og Kjøkken.

Det er andre året på rad at To Rom og Kjøkken får denne utmerkelsen fra Wine Spectator. På verdensbasis er det bare 100 restauranter og vinbarer som er tildelt tre glass – eller «Grand Award Winner»-diplomet. To Rom og Kjøkken er i godt selskap i Norge, med kjente Michelin-restauranter som Statholdergaarden og Kontrast i Oslo.

Restaurantsjef Joachim Andersen ved To Rom og Kjøkken, eller “Wine director” som det amerikanske magasinet Wine Spectator benevner han. Foto: To Rom og Kjøkken

-Vi har i mange år hatt mange svært vininteresserte gjester, og fra tid til annen har vi fått spørsmål om hvorfor vi ikke har vært med på listen til Wine Spectator. Vi begynte da å se på kriteriene, og vi fant ut at vi fulgte opp disse godt. Så i fjor bestemte vi oss for å sende inn vinlisten vår, sier Roar Hldonen.

Det ligger litt arbeid bak det å kunne oppfylle kriteriene til Wine Spectator. Blant annet måtte alt av materiell oversettes til engelsk, og oppdatert vinliste måtte være tilgjengelig på nett. I tillegg skulle alt sendes inn til Wine Spectator, sammen med en avgift for arbeidet med å bli bedømt.

Vinkartet vokser fra år til år

-Vi var veldig spent i fjor, da vi sendte inn listen for første gang. Den gangen hadde vi rundt 600 forskjellige viner på vinkartet. Og vi har utvidet etter det, så i år teller den rundt 660 forskjellige viner. Det hjelper tydeligvis å ha eiere som er rimelige interessert i vin, smiler Hildonen som synes det er morsomt å se at Wine Spectator virkelig har gått inn i innholdet i vinlisten ved To Rom og Kjøkken, og at magasinet berømmer restauranten for å være sterke på Bordeaux, Burgund og tyske hvitviner.

To Rom og Kjøkken er, om vi ser bort fra Svalbard, den eneste restauranten nord for Dovre som har fått utmerkelse fra Wine Spectator i 2019. For noen år tilbake hadde daværende Fem Bord i Dronningens gate tilsvarende diplom. Tre glass, eller betegnelsen «Grand Award Winner», er det høyeste du kan komme i Wine Spectators bedømmelse. I Skandinavia er det bare Geranium i København og PM & Vänner i Växjo i Sverige som har tre glass.

Mye vin fra 90-tallet

-Hva mener du selv gjør at Tom Rom og Kjøkkens vinliste utmerker seg, Hildonen?

-Vi er best på Frankrike, Italia og riesling fra Tyskland. Så har vi en del viner med høy alder. I forrige uke solgte vi både Chateau Canon fra 90-tallet og Vega Sicilia Unico 1991. Og det til priser som jeg tror er ganske lave sett i forholdet til prisnivået andre steder i verden. Vi gjorde en del gode kjøp i 2008 da markedet hadde kollapset. Det nyter vi godt av i dag. Det er mulig å gjøre noen scoop i vinkjelleren vår, vil jeg påstå, sier Roar Hildonen.

Rundt 100 restauranter over hele verden er tildelt tre glass («Grand Award Winner»). Ytterligere 1000 er tildelt to glass, mens ca 3500 har fått ett glass.

Restauranter i Norge med to glass («Best of Award of Excellence») fra Wine Sectator:

To Rom og Kjøkken, Trondheim
Halling-stuene, Geilo
Elysée, Voss
Altona Vinbar, Bergen
Tollboden, Kragerø
Gaffel & Karaffel, Stavanger
Plah, Oslo
Tjuvholmen, Oslo Eik Annen Etage, Oslo
Eik Restaurant, Oslo
Teatro, Oslo
Kontrast, Oslo
Statholdergaarden, Oslo
Markveien, Oslo
Territoriet, Oslo
Vintage Kitchen, Oslo

Disse har fått ett glass:
Frognersæteren, Oslo
Astral, Oslo
Balthazar, Oslo
Bølgen & Moi, Kristiansand