Dobbelt gull til Britannia

Norske kokker og vinkelnere fortsetter å imponere i internasjonale konkurranser. Denne gangen er det den nye generasjonen som utmerker seg. Espen Laumann vant onsdag 24. november finalen i European Young Chef Award, der Europas beste kokkelærling ble kåret. Nylig gikk Nikolai Haram Svorte til topps i den internasjonale Chaine des Rotisseurs-konkurransen Jeune Sommelier 2021. Begge to jobber til vanlig i Speilsalen ved Britannia hotel.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. november 2021

Kokkelærlingen Espen Laumann er fra Brønnøysund, og har tatt sin kokkeutdanning ved Brønnøysund videregående skole. Det siste året har han vært kokkelærling ved Britannia Hotel og i Speilsalen. Der har han tydeligvis hatt gode læremestre i Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher Davidsen og hans høyre hånd, kjøkkensjef Håkon Solbakk som også er en dreven konkurransekokk og tidligere i år ble nr. to i kampen om å bli Norges neste Bocuse d’Or-deltaker.

Espen Laumann i aksjon under den europeiske finalen i Minho i Portugal.

-Alltid visst at jeg skulle bli kokk

Selv sier Espen at han tidlig ble interessert i mat, og det beste han vet er å glede andre med mat han selv har laget. fra Brønnøysund.

-Jeg har alltid visst at jeg ville bli kokk, sier han.

Han ble valgt ut som norsk deltaker til Europa-finalen i et arrangement i regi av European Region of Gastronomy (ERG) og Norske kokkers landsforening Trondheim i juni i år. Den seieren fulgte han opp den europeiske finalen som ble avviklet i Minho i Nord-Portugal. Der var også familiens hans til stede og de ble under kåringen kalt opp på scenen for å være med på å hylle den norske vinneren.

Sommelier og musiker

Head Sommelier (bildet) Nikolai Haram Svorte i Speilsalen på Britannia hotel vant 12. november gull i den internasjonale konkurransen Jeune Sommelier 2021 som ble arrangert i Lyon av foreningen Chaine des Rotisseurs. Haram Svorte er opprinnelig fra Ålesund, og har sin servitørutdannelse fra Spjelkavik videregående skole. Før han kom til Trondheim og Britannia, jobbet han som servitør ved Restaurant Bro i Ålesund og som sommelier ved Michelin-restauranten Under i Lindesnes.

Haram Svorte har også gjort seg bemerket som gitarist, vokalist og låtskriver i metalbandet Conspectus. Gruppen ga ut sin første plate i 2014, en EP under tittelen “A clearer view”. I 2018 ble albumet “Holocen” utgitt.