Dobbelt-seier til Britannia i vinkelner-NM

Britannia Hotel sikret seg begge trofeene da NM for vinkelnere og Junior Wine Award ble avviklet i Oslo søndag. Speilsalen-hovmester og sommelier Nikolai Haram Svorte (bildet) gikk til topps i hoved-NM, mens sommelier Filmom Fitum vant Junior Wine Award. Haram Svorte ble nr. 2 i fjor, bak Sander Johnsson fra Renaa i Stavanger. I år klatret Haram Svorte opp til førsteplass, foran Kristoffer Aga (også fra Renaa) og Sander Johnsson.

Av Ulf Dalheim, publisert 22. januar 2022

Det ble et spennende finaleheat som varte hele søndagen, med semifinale for ti deltakere og finale for de tre beste. Flere av deltakerne omtalte det som «NM i venting», men syntes det var både utfordrende og spennende.

I NM-finalen ble Svorte, Aga og Johnsson utfordret i mange krevende oppgaver, bl.a. sake-smaking, menyanbefaling, velge vin og øl til en matrett, skjenke opp en magnumflaske fordelt på 26 glass og blindsmaking.

Norge beste vinkelner fortalte før konkurransen var over at det var en krevende teori og praktisk semifinale, men finalerunden var ekstrem vanskelig.

-Jeg var nervøs fra begynnelse til slutt, men jeg var også så godt forberedt som mulig til årets konkurranse, fortalte en overlykkelig Nikolai Haram Svorte til Kapital.

De tre finalistene i aksjon under finalen i NM for vinkelnere søndag. Fra venstre vinneren, Nikolai Haram Svorte fra Britannia, nr. 3 Sander Johnsson fra Renaa og andremann, Kristoffer Aga fra Renaa. Her blir de intervjuet av president Liora Levi i Norsk Vinkelnerforening. Foto: Screenshot

– Jeg er veldig takknemlig og stolt for å ha vunnet denne prestisjetunge tittelen. Det er en stor ære å bli anerkjent av sine egne innen vinbransjen, og jeg takker alle som har hjulpet meg på veien, forteller årets vinner Nikolai Haram Svorte  Han sier han vil fortsette å jobbe hardt for å gi sine gjester den beste opplevelsen og å formidle sin kjærlighet til vinkunnskap på den beste måten han kan.

18 kandidater kjempet om tittelen

I tillegg til tittelen Norgesmester for vinkelnere, kan Nikolai Haram Svorte nå få muligheten til å delta i Nordisk mesterskap. I tillegg vanket det en rekke flotte premier fra partnere til Norsk Vinkelnerforening, som står bak denne konkurransen. Blant premiene som ble fordelt på de seks finalistene var en rekke gode vinflasker, kaffe og kaffemaskiner, glass, vinskap og overnatting på Thon-hotell.

-Årets beste vinkelner er en høyst fortjent vinner og spesielt når man legger til grunn at over 18 kandidater har kjempet om tittelen før tre finalister sto igjen etter semifinalen, forteller konferansier og president for Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi, til Kapital.

Konkurransen foregikk på engelsk og finalen besto av flere elementer. Først ut var dekantering av Borges portvin fra årgang 1982 med portvinstang.

-Ingen av finalistene har hatt dette som element i en finale før, ifølge hoveddommer Heidi Iren Hansen (MW). Under selve dekanteringen måtte finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne, samt nevne de 10 beste Vintage-årgangene gjennom de siste 50 år.. En nervepirrende øvelse hvor ingen av kandidatene greide å åpne portvinen med glødende tang, men allikevel løste oppgaven ved å åpne flasken med vanlig vinåpner.

Neste oppgave var å servere en halv flaske Champagne til tre gjester og i tillegg anbefale vegansk mat til en kraftig rødvin. En overraskelse som alle finalistene tok med glans.  Siste oppgave var å blindsmake og beskrive fem drikkevarer presentert i sorte glass.

Britannia, Renaa og Le Bistro

I konkurransen om Junior Wine Award vant Filmom Fitum fra Britannia foran Aron E. Grønås fra Renaa og Magne Andreas Gaut fra Le Bistro i Trondheim.

Junior Wine Award er konkurransen for unge, lovende bransjefolk hvor øvre aldersgrense er 25 år. Her er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

-Deltakerne i årets Junior Wine Award gjorde et imponerende inntrykk, og man skal ikke se bort i fra at disse en dag er fremtidens beste vinkelnere i NM, sier Liora Levi, president i Norges Vinkelnerforening.

Vinnere av NM for vinkelnere:

2023 Nikolai Haram Svorte
2022 Sander Johnsson
2021 Henrik Dahl Jahnsen
2020 Francesco Marzola
2019 Henrik Dahl Jahnsen
2018 Henrik Dahl Jahnsen
2017 Simon Zimmermann
2016 Henrik Dahl Jahnsen
2015 Simon Zimmermann
2014 Henrik Dahl Jahnsen
2013 Liora Levi
2012 Francesco Azzarone
2011 Francesco Azzarone
2010 Stian Langeteig
2009 Merete Bø
2008 Merete Bø
2007 Ørjan Lundmark
2006 Robert Lie
2005 Robert Lie
2004 Robert Lie
2003 Robert Lie
2002 Dan Lystad
2001 Dan Lystad
2000 Toralf Bølgen

Vinnere av Junior Wine Award:

2023 Filmom Fitum
2022 Magne Thomassen
2021 Thorstein Solheim Taklo
2020 Nikolai Haram Svorte
2019 Sander Johnsson