Donerte 79 flasker vin til eldresenter

VinPuls har i samarbeid med norske vinimportører og representanter fra Radisson Blu Royal Garden i Trondheim sørget for at jula i år kan bli ekstra hyggelig for beboerne på Byneset og Nypantunet helse- og velferdssenter. Tirsdag fikk avdelingsleder Hege Forseth overrakt 13 kasser med hele 79 flasker vin. Dette var flasker som ikke ble brukt på høstens VinPuls-messe, og som flere av vinimportørene ville donere til et eldresenter i stedet for at de ble returnert.

Av redaksjonen i vinpuls.no, publisert 22. desember 2021

-Dette var utrolig hyggelig. Og så passet det så bra, for akkurat nå er vi skåle tomt for vin. Vi hadde tenkt å handle inn noe til jul, men nå trenger vi jo ikke det. Nei, du verden, dette var virkelig hyggelig, nå er det flere her som blir glade, sier avdelingsleder Hege Forseth ved Byneset og Nypantunet helse- og omsorgssenter.

Vinmesser avlyst, vin ikke brukt

VinPuls arrangerer flere store vinmesser samt mange smakinger for publikum i løpet av året. Men pga av koronapandemien ble det flere utsettelser og avlysninger både i 2020 og 2021. Det førte til at en del vin som var sendt opp til Trondheim for å bli presentert på messene, ikke ble brukt.

-Da vi snakket med importørene om retur av disse flaskene, var det flere som lurte på om de kunne brukes på en annen måte. Da kom forslaget om å gi vin til beboere på eldre- eller sykehjem opp. Og flere av vinimportørene sa straks at det ville de være med på. Valget falt til slutt på Byneset og Nypantunet helse- og velferdssenter, forteller Ulf Dalheim, gründer og leder av VinPuls.

Mye god vin til beboerne

Torfinn Lerstad fra Radisson Blu Royal Garden lastet opp bilen sin med 13 kasser vin som tirsdag ble gitt som gave til beboerne ved Byneset og Nypantunet helse- og omsorgssenter. Vinene skulle vært brukt på VinPuls-messer som enten ble avlyst eller utsatt i 2020 og 2021. Foto: UD

Hovmester Torfinn Lerstad ved konferanseavdelingen på Radisson Blu Royal Garden hotel er den som på vegne av hotellet har tatt imot flaskene og holdt oversikt over hva som ikke var brukt på arrangementene. Han kunne tirsdag fylle opp bilen sin og frakte de 13 kassene med 79 flasker ut til senteret på Byneset.

-Jeg synes det var et flott utspill fra vinimportørene da vi begynte å diskutere returen av vinene. Rett og slett en veldig god ide. Og det er faktisk veldig mye god vin blant det som nå er overrakt til helse- og omsorgssenteret, alt fra fransk rødvin fra Châteauneuf-du-Pape til italiensk Barbaresco. Og lett perlende, søt Moscato d’Asti som beboerne kan få kose seg med til desserten på julaften, sier Torfinn Lerstad som selv er utdannet vinkelner.

Blir “varme i magen” av et glass vin

Byneset og Nypantunet helse- og omsorgssenter er en stor enhet med to avdelinger. Avdelingsleder Hege Forseth ved Byneset-avdelingen på Spongdal sier at vinen de fikk gjennom VinPuls kommer til å bli fordelt på begge de to avdelingene.

Avdelingsleder Hege Forseth ved Byneset og Nypantunet helse- og omsorgssenter kunne tirsdag trille inn masse god vin til beboerne ved de to avdelingene. Foto: UD

-Det er flere her som er glad i vin, selv om de ikke drikker så mye. Det er ingen restriksjoner, men konsumet er beskjedent. Ønsker noen et glass vin, så skal de få det. Enkelte har til og med sin egen vin på rommet. Det er viktig at de får velge selv hvordan de ønsker å ha det. De sier at de blir «varme i magen» av et glass, så da gjør det nok godt, sier Forseth.

Sjelden man får alkohol-gave

-Hvordan er vinkunnskapen blant beboerne?

-Det er et par av beboerne her som er ganske gode på vin. Så de vil nok sette ekstra pris på denne gaven. De sier at de ikke lukter og smaker like godt nå som da de var yngre, men de kan fortsatt kunsten å kose seg med et glass.

-Får dere ofte slike gaver?

-Nei, noe slik som dette har vi ikke opplevd tidligere. Saniteten er flink til å gi oss noe som kan glede beboerne, men det er ikke så ofte at vi får alkohol. Det hender at pårørende kommer med en flaske konjakk som vi fordeler blant de som ønsker en smak. Til jul handler vi inn litt mer selv, og litt forskjellig, blant annet akevitt. Men i år trenger vi ikke tenke på å kjøpe inn vin, så tusen takk skal dere ha, sier Hege Forseth.