E.C. Dahls hyller Lamo—rampen

Denne uken ruller E.C. Dahls ut en ny øl til dagligvarebutikker over hele landet. Ramp Pale Ale er en hyllest til Lamo-rampen.

Da bryggerimester Wolfgang Lindell kom til Trondheim for å bygge opp mikrobryggeriet hos E.C. Dahls bryggeri i Stiklestadveien, var det å formidle historiene til nabolaget videre til den innflyttede bryggerimesteren en av oppgavene bryggeriambassadør Kristian Berger tok på seg. Etter lange arbeidsdager havnet Lindell og Berger ofte på nærpub’en Ramp på Svartlamon.

Lademoen har tradisjonelt vært et arbeiderstrøk og tidlig på 1900-tallet ønsket myndighetene å samle de fleste arbeiderboliger i dette området. Nærområdet til bryggeriet opparbeidet seg etter hvert et noe frynsete rykte. “Ikke dra dit barn, der regjerer Lamo-rampen”, kunne foreldre si til sine små.

“Vår skål for Lamo-rampen”

Ramp Pale Ale er brygget som en hyllest til Lamo-rampen, og alle hyggelige nærpub’er rundt om i Norge. Foto: E.C. Dahls

-I dag vet vi at «Lamo-rampen» var godtfolk som kjempet og vant kampen mot sanering av området. I dag er det betegnelsen på et kreativt, hardtarbeidende og hyggelig miljø. Folk du gjerne vil dele noen øl med. Dette brygget er derfor vår skål for Lamo-rampen. Ramp Pub & Spiseri er dessuten navnet på nær-kroa vår. Så la gjerne dette ølet også være en hyllest til alle nær-kroer land og strand rundt. Og de lokale rampene som måtte henge der, sier Berger.

Bryggeriet har samarbeidet tett med sentrale personer i nabolaget under forberedelsene til bryggingen av det nye Ramp-ølet. Kristian Berger nevner spesielt Nikolai Nilsen fra Ramp og Mellomveien, Stig Gjerstadli, gründer bak Taqueros Taco & Tequila og Erik Bruset (Børek) fra G.O.D.S.

-Ølet er ikke brygget for Ramp Pub & Spiseri spesielt. Men det er brygget på premissene til folk som står bak eller vanker der, forteller Berger.

Tørsteslukker i stradkanten, eller på fjellet

Ramp Pale Ale er en lys, frisk og crisp pale ale. Den er brygget med pilsner- og karamellmalt og bærer tydelig preg av tørrhumlingen der Lindell har benyttet Mosaic-humlen.

Ifølge Dahls-reklamen fungerer Ramp Pale Ale godt som en tørsteslukker i strandkanten eller på fjelltoppen, men trives også svært godt i selskap med taco, pizza og burgere. Et rekesmørbrød med god majones, litt dill og sitronbåter (ikke sitronskiver, det skal man aldri servere til rekesmørbrød!).

Det er langt fra Lademoen til Brooklyn, men kjærligheten til øl er den samme, understreker Berger og Lindell.

Ølet har en alkoholstyrke på 4,6 prosent og bør i løpet av kort tid finnes i en god dagligvarebutikk i nærheten av der du bor.