En sprudlende avslutning på 2017

Det er bare to dager igjen til vi går inn i det nye året. Ta et boblende farvel med 2017!

Korkene kommer til å smelle som aldri før ved avslutningen av 2017. Men det er ikke champagnekorkene som spretter mest og høyest. Selv om vi er inne i høysesongen for musserende viner, og kanskje spesielt for champagne, har denne franske “luksusvinen” fortsatt en ganske  liten andel av salget av musserende vin i Norge.

De siste tolv månedene ble det solgt nærmere 4,9 milloner liter med musserende vin i Norge, en økning på 1,6 prosent totalt. Champagne sto for 7,99 prosent av det totale volumet – 388 895 liter.

Prosecco-bølgen avtar

Til sammenligning drakk det norske folk italiensk musserende (les: prosecco) i store mengder, faktisk hele 2,5 millioner liter. Italia sto for ganske nøyaktig halvparten av all musserende som ble konsumert i Norge det siste året (ut november 2017). Totalvolumet var på hele 2 455 680 liter.

Til prosecco-skeptikerne kan vi røpe at den italienske boblebølgen ser ut til å avta, for salget av musserende fra Italia gikk ned med 3,7 prosent i denne perioden.

Størst prosentvis økning hadde kategorien “Annen fransk musserende” som kunne vise til en vekst på 16,1 prosent, til 700 271 liter, altså det dobbelte av champagne-volmet. Her finner vi cremant-vinene fra forskjellige franske regioner, som Cremant de Bourgogne, Cremant de Bordeaux, Cremant de Jura, Cremant d’Alsace etc.

Spansk cava gjør comeback

Også spansk cava er på vei oppover igjen, etter å ha mistet topposisjonen i totalt salg til Italia da prosecco-bølgen rullet inn over landet. Spansk cava hadde fra november 2016 til november 2017 en økning i volum på 4,7 prosent, til 1 104 280 liter totalt.

Med nyheten om at spanske myndigheter har innført et nytt kvalitetsnivå for cava, enkelteiendoms-cava’er (Cava de Paraje Calificado) hvor de første vinene med denne betegnelsen blir lansert i 2018, kan vi kanskje også forvente økt interesse for cava fremover.

Tysk musserende i fremgang

At salget av musserende totalt i Norge øker (+1,6%), tross prosecco-nedgangen, skyldes bl.a. at det lanseres stadig nye spennende bobleviner fra bl.a. New Zealand og ikke minst Tyskland. Også fra England kommer det nå sparkling wine av imponerende kvalitet.

Tysk sekt er i sterk fremgang, der flere kvalitetsprodusenter de siste 4-5 årene har lansert seriøse musserende viner på riesling-druen. I november økte salget av tysk musserende med over 32 prosent i Norge, de siste tolv månedene er økningen på 9,8 prosent.

Disse kan du ta imot 2018 med:

Med bare to åpningsdager igjen på Vinmonopolet før vi tar avskjed med 2017, må bobleelskere som ikke har hamstret inn sine favoritter i forkant av nyttårshelgen nå “nøye seg med” musserende viner fra basisutvalget, ettersom det er for sent å bestille godvarene.

Men fortvil ikke, det finnes mye godt innen musserende i de fleste butikkene. Her er noen forslag:

Champagne:

Champagne Deutz Brut Classic
(gaveeske papp)
Frankrike, Champagne
Kr. 379,90 – nr. 1160901
Basisutvalget, 0-5 år
Ett av de bedre basiskjøp på Vinmonopolet. Elegant og ganske kompleks champagne med litt utviklet stil. Myke bobler, god dybde, med smak av brøddeig, epler, nøtter, sitrus og mineraler. Druemiksen er pinot noir 40%, chardonnay 30% og pinot meunier 30%.
Produsent: Deutz
Importør: Silenus

Michel Turgy Blanc de Blanc Réserve Selection
Frankrike, Champagne
Kr. 300,00 – nr. 5813201
Basisutvalget 0-3 år
Rimelig, frisk og tiltalende champagne med utpreget epleduft og klart eplepreg på smak (syrlige, grønne epler). Fin mineralitet, hint av urter og med delikat sitrusavslutning. 100% Chardonnay.
Produsent: Michel Turgy
Importør: Better Wines

Pol Roger Reserve Brut
Frankrike, Champagne
Kr. 409,00 – nr. 621201
Basisutvalget, 0-5 år
Bra kompleksitet, med duft av rødbærfrukt, epler og kjeks. I glasset ganske frisk, med sursøte frukter, røde epler, sitrus, kjeks, blomster og mineraler. Klassisk druemiks med chardonnay 33%, pinot meunier 33% og pinot noir 33%.
Produsent: Pol Roger
Importør:  Vinetum

Cremant

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2015
Frankrike, Burgund
Kr. 168,90 -nr. 9099801
Basisutvalget, 0-3 år
Til halvparten av prisen for en rimelige champagne, får du mye godt boblestoff for pengene her. Blant de Noirs betyr en hvit musserende laget på røde druer (pinot noir) som gir en bra bredde i smakspreget. Rødbærfriskhet, lett mineralitet, kremet stil, hint av brøddeig, epler og sitrus.
Produsent: André Delorme
Importør: Prizelius

Cava

Juve y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut 2014
Spania, DO Cava
Kr. 179,90 – nr. 5337501
Basisutvalget, 0-8 år
Juve y Camps er ett av kvalitethusene innen cava, og du får mye for pengene her. Dette er en musserende som faktisk lagrer bra, og som også har lang modningstid før den lanseres. Lette bobler, kremet mousse, smak av friske epler, sitrus, urter, blomster og kjeks. Druemiksen er xarel·lo 50%, macabeo 30%, parellada 20% og chardonnay 10%.