Endelig får Renée “frittere shjiten”

I 2016 siden sto Renée Fagerhøi på kjøkkenet hos Kalas & Canasta. 22 måneder senere har 31-åringen vunnet Top Chef, åpnet egen restaurant og er nå også klar for sin debut som kokebokforfatter.

Top Chef-deltakelsen og -seieren forandret mye for Renée Fagerhøi. Ikke bare ble hun en rikskjendis, men det å bli kåret til Norges første Top Chef-vinner åpnet også en rekke nye dører.

Hele Ila i Trondheim ble røyklagt da fotograf Geir Mogen skulle ta forsidebilde til “Fritter shjiten”. Men Renée Fagerhøi fikk akkurat det forsidebildet hun ønsket seg. Hun ville ikke bli fremstilt som en myk kvinnelig kokk med blomster i fanget. Foto: Geir Mogen

«Fritter shjiten» er den ganske rocka tittelen på kokeboka hun i disse dager gir ut på Christer Falcks forlag. 228 sider tettpakket med spenstige og kreative retter, de enkle og de mer krevende – alt krydret med historier fra  og om hennes liv, inspirasjonskilder, interesser og forbilder.

Top Chef en fantastisk reise

Boka er minst like rocka som tittelen og forfatteren bak boka selv er. Det svinger både av maten hun lager og av Renée Fagerhøi selv. Et møte med henne er alltid en opptur, full av latter, anekdoter, sidesprang og sprø innfall.

Renée Fagerhøi gir av seg selv og sitt liv i kokaboka hun nå lanserer. Faksimile fra boka “Fritter shjiten”.

-Tiden etter Top Chef har vært en fantastisk reise. Seieren har gitt meg utrolig mye. Ikke minst selvtillit. Jeg skjønte at min mat og mine ideer innen matlaging kan være bra. Så fikk andre folk øynene opp for meg. Det førte til kontakt med Karl Johan Kopreitan som hadde lokaler og ville være min investor når jeg skulle etablere Bula Neobistro. Og så har jeg fått mulighet til å gjøre andre gøyale ting, som å holde  inspirasjonsforedrag, delta i «Fingrene av fatet»  og ikke minst å få være gjest hos TV-kokken Wenche Andersen på TV2, mitt store forbilde. Top Chef-deltakelsen har generert utrolig mye. Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle åpne min egen restaurant en gang, men nå fikk jeg gjøre det når jeg bare var 30 år gammel!

En lang reise for å bli kokk

Historien om Renée Fagerhøi er historien om suksesskokken som egentlig ikke skulle bli kokk i det hele tatt. Rett nok hadde hun elsket å lage mat fra tidlige barneår, men i den akademiske familien hun vokste opp i var det helt andre studier som ble løftet frem. Selv dro Renée til England for å studere kjønnsteori og medievitenskap.

“Ost i kopp” er Renée Fagerhøis versjon av ostefondue. Foto: Geir Mogen

-Heldigvis «våknet» jeg opp under Englandsoppholdet. Så jeg dro etter kort tid hjem til Trondheim igjen – for å lage mat. Men jeg hadde ingen bakgrunn, og måtte bruke lang tid på å komme inn i bransjen. Løsningen ble å melde meg for Adecco. Gjennom dem fikk jeg først oppdrag som servitør, som jeg var skikkelig dårlig på, deretter litt kjøkkentjeneste, blant annet hos Palle Jørgensen i Trondheim Catering på Nidarø. Jeg skrøt vel på meg mer erfaring enn det jeg faktisk hadde. Styrken min allerede da var at jeg alltid har jobbet hardt, og ikke vært redd for å ta lange vakter, forteller Renée.

Drev kantine for kemneren

Etter hvert fikk hun sporadiske kantinejobber, før hun endte opp med fast jobb i kantina hos Teeness på Grillstad. Da ble hun oppfattet som en suksess for Adecco og kunne si farvel til tilværelsen som tilkallingshjelp. Til slutt satt hun med ansvaret for å drive kantina for kemnerkontoret og Yahoo i Dronningens/Prinsens gate. Der laget hun naturligvis alt fra grunnen av, nybakte brød hver morgen og skikkelig hjemmelaget mat ellers.

-Men jeg innså at jeg burde skaffe meg en formell utdannelse. Dessverre var jeg nå blitt så “gammel” at det å begynne på kokkeskolen ikke var så enkelt. Heldigvis dukket det opp en mulighet ved kokkelinja på Brundalen, der jeg kunne følge undervisningen hver mandag, og ta resten nettbasert. Dermed ble det mulig for meg å studere mens jeg fortsatt hadde ansvaret for å drive kemnerkantina.

Traff sin Thomas på Britannia

Da skoleåret var unnagjort måtte hun skaffe seg lærlingeplass. Den fikk hun på Britannia, hos Atle Bjøringsøy og Ole Erik Løkken. På Britannia traff hun dessuten Thomas Borgan som hun i dag er gift med. Og etter endt praksis der sto hun som 24-åring endelig med fagbrevet hun hadde ønsket seg.

Kanskje ikke Harald og Sonjas favorittrett, men slik serverer Renée chili cheese i boka si. Foto: Geir Mogen

Sammen med Ole Erik Løkken og Thomas Borgan begynte hun nå på nyetablerte Rica Bakklandet, som på den tiden var en av de absolutte matbastioner i byen. Etter Bakklandet-tiden gikk så turen videre til Kalas & Canasta hvor Renée var kjøkkensjef helt frem Top Chef-innspillingene. Så ble det frilansjobbing i ett år før Bula Neobistro var klar for åpning i mai 2017.

-Det var litt tilfeldig at det ble Top Chef-deltakelse. Det var et ukjent nummer som kom opp på mobilen min flere dager å rad. Til slutt svarte jeg, egentlig overbevist om at det var en telefonselger som ringte. Men så var det et produksjonsselskap som drev og castet deltakere til Top Chef Norge. De hadde fått med seg at jeg hadde blitt nr. to i NM for kokker to år på rad, men var vel også på jakt etter både en kvinnelig deltaker og en som kunne representere distrikts-Norge. Men for meg var dette midt i blinken. Jeg hadde elsket å se på Top Chef America-programmene på den tiden jeg drømte om å bli kokk selv.

Skye-intervjuet mens hun drev service

Renée ble bedt om å delta på et Skype-intervju før den endelige utvelgelsen skulle foregå. Det foregikk mens hun, alene, kjørte service under lørdagslunsenj på Kalas. Og folka bak programmet falt umiddelbart for den heftige, munnrappe trønderjenta.

-Jeg tror de syntes det var gøy med noen som kunne være mye menneske. I hvert fall fikk jeg beskjed om å sette av tre uker og komme til Oslo på innspilling. Dit dro jeg, i mine øyne, som en underdog. Jeg tok med meg en koffert full av kokebøker, og ble innkvartert på et pensjonat på Frogner, mens de andre deltakerne var fra Oslo og kunne dra hjem til familien etter endte innspillgsdag.  Top Chef ble en «vondt-i-magen-maraton» som varte helt frem til jeg vant. Jeg var skikkelig nervøs hele tiden underveis i opptakene. Sto med hendene på ryggen og klemte meg selv hardt mens jeg hørte på tilbakemeldingene fra juryen. Prøvde å ikke vise hvor skremt jeg var. Men jeg gjorde som jeg alltid har gjort, jobbet steinhardt.

-Og nå sitter du her med egen restaurant og er kokebokforfatter?

-Ja, er det ikke fantastisk, svarer Renée med sin karakteristiske latter som en solid understøtter på at livet fortsatt svinger slik hun ønsker at det skal gjøre. Hun blir bare mer og mer kreativ av å ha mye å gjøre.

Akkurat nå er hun kjempestolt og glad over at teamet på Bula Neobistro har satt seg skikkelig, og at de snart skal ta i mot sine første lærlinger.

Lanseringsfest med mye musikk

Søndag byr hun inn til lanseringsfest for boka «Fritter shjiten». De kun 50 billettene som er lagt ut inkluderer en signert bok. Og mye annet. Som ti småretter fra boka, og drikke til, naturligvis. Men for Renée blir det ikke skikkelig fest uten god musikk. Jonas Skybakmoen, som har hjulpet henne med tekster i kokeboken, er på plass sammen med Johndoe-musikere, det samme er andre av hennes favoritter, som musikere  fra TNT og Tindrum. Igjen skal Renée slippe frem sin indre punker.

O’Boy er et minen fra barndommen, her med et mer moderne tilbehør, nemlig rotchips. Foto: Geir Mogen

-Hva slags kokebok har du laget?

-En bok som er inspirert av det jeg selv lever og ånder for. Musikk, film, kunst, reiser og mat- og drikkeopplevelser. Folk spør meg om hvor jeg får ideene mine fra, hvordan jeg tenker når jeg skal lage mat. Boka skal kunne gi litt av svaret på det. Jeg linker mat opp mot det meste som skjer i livet mitt.

– Du liker å skille deg ut?

-Det finnes uendelig mange kokebøker på markedet. Jeg ønsket å lage en bok som skiller seg ut, som er interessant på en annen måte. Og det var heldigvis Christer Falck helt enig med meg i. Han er en rebell han også, og har gitt meg ekstremt frie hender.

Røykla hele Ila under fotografering

Pasta kan brukes til så mangt, også til å leke med når man skal fotografere en Top Chef-vinner til hennes første kokebok. Foto. Geir Mogen

Bare det å bruke fotografen Geir Mogen til å ta matbildene viser at innfallsvinkelen til Renée er annerledes. De bygget opp studio hos Culina i Fossegrenda, og har virkelig lekt seg frem til originale matbilder. Det grafiske uttrykket i boka er utformet av Trine (Paulsen) + Kim (Sølve) designstudio. De har tidligere bl.a. laget cover for Black Metal-plater. Da Geir Mogen skulle ta omslagsbildet, som viser Renée med en fisk i hver hånd, omhyllet av røyk, ble nesten hele Ila røyklagt. På et annet bilde fikk Renée lakserogn smurt inn over hele trynet, mens et tredje bilde viser kokebokforfatteren badet i pasta.

-Vi ville vekk fra det standardiserte uttrykket i mange kokebøker, heller lage litt pop-art ut av det, fastslår Renée.

-Hva slags mat serverer du i boka?

-Typisk Renée-mat! Fra oldemors blomkålsuppe til hele vinnermenyen fra Top Chef. Jeg er som kjent opptatt av salt og syre, og at det alltid skal være noe sprøtt på fatet. Pluss en liten dose humor innimellom. Man kan ikke være blodseriøs hele tiden.

Bygger ut ved Bula Neobistro

-Og etter boklanseringen, hva nytt kommer det da fra Renée Fagerhøi?

-Jeg har utrolig mange tilbud om å være med på ting. Det har jeg lagt på is mens jeg har holdt på med restaurantetablering og bok. Det er nok mange som venter på mail fra meg. Først nå skal Bula få et chambre separee. Det skal vært klart i august. Jeg har alltid likt «hemmelige» barer, steder du må lete deg fremt til, gjerne gå gjennom andre rom for å finne. Jeg har skaperglede, er glad i å gjøre ting og er vanskelig å stoppe. Men jeg blir ikke med på hva som helst heller. Tilbudet om å delta i Kjendis-farmen takket jeg nei takk til, røper Renée Fagerhøi.

Hun står foran en hektisk helg, med full restaurantdrift fredag og lørdag, og så lanseringsfest for boka søndag. Akkurat slik hun liker å leve livet. Gasspedalen i bånn hele tiden!