Etter ti år selger kjøpmann Tommy mer enn bare øl

Onsdag denne uken rundet Tommy Holen Helland ti år som kjøpmann og driver av Gulating ølutsalg. Det som for Trondheims kjente ølentusiast startet i et lite lokale i et tidligere fiskmatutsalg i Holstveita 12. februar 2015, har endt opp i en stor og spennende butikk på Sirkus Shopping. Der kan kundene, i tillegg til øl i alle varianter og fra alle verdensdeler, også kan finne sider, alkoholfritt drikke, fruktsirup til drinkemiksing og et variert utvalg av tonic. For ikke å snakke om lakris, grillsauser, snus fra Byneset og sigarer. Gulating er blitt mer enn bare øl, mye mer faktisk.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. februar 2025

-Det har vært en lang og broket vei frem til 10-årsjubileet, men du verden så morsomt (og slitsomt) det har vært, sier Tommy og tenker på at han ble jaget ut av Mathallen i Bøndenes Hus med to ukers frist, ble rammet av covid-pandemien og et nedstengt samfunn, har åpnet og stengt butikker i Byhaven, på Steinkjer og i Mosjøen, samt blitt berørt av konkursen i Gulating-kjeden som på det meste hadde 24 butikker rundt om i Norge. I dag er de bare fire Gulating-butikker igjen, alle drevet av ekte ølentusiaster.

Skaffer alt kundene spør om

Kundetilfredshet er viktig for Tommy Holen Helland som her betjener en av kundene ved Gulating Ølutsalg på Sirkus Shopping. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

For Tommy har det vært viktig at butikkene han har driftet har vært ekte faghandelsbutikker, utsalg som hele tiden har kjempet med de beste bedriftene i Norge på kundetilfredshet.

-Den skal ligge på minst 95 prosent. Vi prøver å skaffe alt kundene våre spør om, og det tror jeg vi har lyktes med, selv om jeg fortsatt har til gode å skaffe øl fra Indre Mongolia, sier han humoristisk. -Men hvis f.eks. noen av kundene trenger hjelp til å få fraktet det de handler hjem, så hjelper vi dem med det, sier Tommy Holen Helland.

Akkurat det med hjemkjøring har vært et viktig punkt i Tommys handelsvirksomhet. For da Norge stengte ned under pandemien, var grepet med å tilby hjemkjøring det som berget butikken. Omsetningen i covid-året 2021 ble rekordstor for butikkene han hadde både i Byhaven og på Sirkus Shopping.

Vernepleieren som startet ølblogg

Tommy Holen Helland runder de første ti år som driver av Gulating Ølutsalg i Trondheim. Her foran butikken på Sirkus Shopping på Leangen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Han er utdannet vernepleier, men fant aldri sin plass helt i det yrket. Med stor lyst til å drive noe for seg selv, og etter at han hadde blogget om øl i fem år, hadde han for rundt 15 år siden blitt så kjent med mange likesinnede ølentusiaster og ølbloggere at de sammen lanserte nettstedet Ølportalen.

-Da ga jeg meg selv fem år på å skaffe meg en jobb med øl. Jeg var blitt kjent med mange i bransjen og møtte folka som hadde startet lokale mikrobryggerier. Det skjedde mye innen øl og jeg søkte faktisk på en salgsstilling hos Nøgne Ø, røper Tommy i dag.

På en tur på Vestlandet besøkte han nye bryggerier som Ægir, Balder og Kinn. Ølentusiasten Rolf Ivar Skaar hadde da åpnet sin Gulating Pub på Dale i Sunnfjord. han inviterte etter hvert andre ølentusiaster landet rundt til et møte hvor tanken var å etablere en butikkjede med øl som kunne bli landsomfattende.

-Men jeg fikk ikke anledning til å delta i dette møtet. Pappa døde, og jeg ble sykmeldt. I en periode var livet helt på bunn, forteller Tommy.

Etablerte Bryggerifestivalen i Trondheim

Utvalget er stort og bredt i butikken på Sirkus Shopping. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Året 2014 skulle bli vendepunktet. Tommy var tilbake i jobb igjen og Rolf Ivar Skaar ringte nok en gang. Var Tommy interessert i å jobbe med hobbyen sin, var spørsmålet. -Selvsagt, var svaret. Tommy kunne gjerne ha begynt i går, han!

Norge opplevde på denne tiden en øl- og bryggeriboom. Vinmonopolet lanserte 250 forskjellige øl, Austmann-gründerne hadde startet opp ute ved Trolla i Trondheim og Tommy var med på å etablere Bryggerifestivalen.

-Jeg tenkte at det kunne vært kult med en ølbutikk i byen. Så kom jeg i kontakt med Anne Morkemo, som jobbet med Mathallen-prosjektet. Hun lovte meg plass der. I påvente av åpningen, etablerte Tommy seg med en liten butikk med øl og lokalmati Holstveita, i nabohuset til der Mathallen skulle komme i Bøndenes Hus. Gulating Ølutsalg i Trondheim ble den tredje som ble åpnet i kjeden, etter Dale i Sunnfjord og Strømmen. I løpet av 2015 ble det totalt åtte Gulating-butikker rundt om i Norge. De fleste på små plasser. -Egentlig var de dømt til å dø, filosoferer Tommy i dag.

Måtte flytte ut med to ukers frist

I juli 2015 var Gulating på plass i den nye Mathallen ved Prinsen-krysset med sine øl og en del tilhørende produkter. Og det ble en pangstart. Det var som om man hadde lørdagsomsetning hver dag de første to ukene.

-Helt magisk, er Tommys beskrivelse. Det samme kan han ikke si om det som skjedde halvannet år senere, da Mathallen ble besluttet nedlagt og han fikk to uker på seg til å flytte ut. En svært tung opplevelse. Hva skulle han gjøre nå?

Heldigvis var det ledig lokale i kjelleren på Byhaven. Ikke en ideell lokalisering, men Tommy følte at han ikke hadde noe valg hvis han skulle få fortsette som kjøpmann med øl. Nå overtok han også det fulle ansvaret for driften, som franchisetaker i Gulating-kjeden.

Det var dessverre for få besøkende som tok turen ned i kjelleren på Byhaven, så omsetningen klarte ikke å komme opp på samme nivå som i Mathallen. Heller ikke da han senere fikk mulighet til å flytte opp i 1.etasjen, ble driften regningssvarende. Salg av øl i et senter uten parkeringsmuligheter var problematisk.

Plutselig hadde han to butikker i Trondheim

Frukt- og bærsirup for drinkemiksing er blitt en av de nye salgssuksessene for Tommy med Gulating-butikken. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Dagen etter at Tommy hadde skrevet kontrakt med Byhaven, ringte senterleder Trine Fosnæs og tilbød han lokaler i Sirkus Shopping på Leangen. -Vil du ikke ha to butikker, var hennes reaksjon da han fortalte at han hadde skrevet under på leieavtale med Byhaven. Løsningen ble at han etablerte seg også på Sirkus, nå sammen med partneren Marc André Schopen som fikk ansvaret for driften der.

-Butikken på Sirkus gikk bra fra dag 1, og ble raskt en av de beste i Gulating-kjeden. Vi så at folk kjøpte mer øl som gaver der, og at et bredt utvalg kunder kom innom. Parkeringsmulighetene ga utvilsomt et større volum. Mens det på en måte var «nerdene» som fant oss i Byhaven, forklarer Tommy.

Med to butikker og en større interesse rundt øl som følge av mange etableringer av mikrobryggerier rundt om i landet, forsøkte Tommy seg de neste årene med pop-up butikker rundt omkring (bl.a. i Orkanger). Dessuten åpnet han utsalg også i Steinkjer (hvor han kommer fra) og i Mosjøen (sammen med lokale investorer).

-Jeg så et potensiale der, og noe gikk bra en tid. Men mindre og mindre skjedde i Gulating sentralt, så det var liten drahjelp å få. Da kjeden gikk konkurs skrev avisene i Trondheim om konkursen, med bilde av meg. Så selv om jeg ikke var direkte berørt ettersom jeg drev for egen regning, oppfattet folk at også mine utsalg var konkurs. Mange leste bare overskriften. Resultatet ble nedgang i alle butikkene, forteller Tommy.

Ryddet i porteføljen, endte opp med å satse på Sirkus

Tommy Holen Helland i butikken i Byhaven kjøpesenter. Det skulle vise seg at å drive et ølutsalg i et senter uten parkering ikke var så helt enkelt. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

2023 ble året han måtte rydde opp i porteføljen. Butikken i Steinkjer gikk konkurs, og han avviklet driften i Byhaven og i Mosjøen. Mot slutten av året varslet kompanjongen Marc at han ville ut av butikken på Sirkus. Da hadde Tommy selv møtt veggen og blitt sykmeldt. Først i april 2024 var han klar til å avløse Marc og ta over butikken på Sirkus.

-Nå synes jeg vi har fått til en god og innholdsrik butikk her på Sirkus. Det r fint å feire tiårsjubileet med en slik utikk og med den solide arbeidsstokken jeg har. Målet er at e skal være minst like flink som meg med øl, og det er de sannelig. Jeg gleder meg til de  neste ti årene. Vi hadde hele tyve prosents omsetningsøkning i 2024. Gulating-kjeden har fått nye sterkere eiere (Berentsens brygghus), og satsningen på mange forskjellige tilleggsprodukter har vært vellykket, avslutter kjøpmann Tommy Holen Helland.

Mye forskjellig i hyllene ved Gulating Ølutsalg på Sirkus, bl.a spekemat, grillsauser, tonic og glass. Byneset-snus og sigarer finnes også i et lukket skap… Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

P.S. Kommende lørdag markerer Tommy Holen Helland tiårsjubileet for etableringen av den første Gulating-butikken i Trondheim med en 10 års jubileumssmaking på Lager 11 på Sluppen. Kun 100 plasser, der det blir smaking av 10-12 ulike trønderske øl i samarbeid med de lokale bryggeriene. Billetter kan kjøpes her: