Ferment har kapret Catena Zapata

Den nystartede vinimportøren Ferment AS fortsetter å hente inn nye produsenter, bl.a. flere fra selskapet de to ansatte i Ferment, Jørn Abrahamsen og Rolf Gathe, kom fra før samarbeidet med Moestue. Fra 21. juni overtok Ferment hele porteføljen til den argentinske vinprodusenten Catena Zapata i Norge. Dette omfatter alle vinene under merkenavnene Alamos og Catena.

Av Ulf Dalheim, publisert 22. juni 2022

-Tilbake på 1990-tallet ville jeg finne en god partner i Argentina som kunne levere gode kvalitets viner i de fleste prisklasser. Jeg fant tidlig ut at Catena Zapata var den produsenten jeg ville jobbe med og takket høflig nei til andre produsenter som banket på døren. Jeg ville vente til Catena Zapata var klar til å eksportere sine viner til Norge. Det må kunne sies å ha vært et riktig valg. Alamos er per i dag det største vinmerket fra Argentina på det norske markedet. At Alamos Malbec var blant de aller første økologiske vinene på det norske markedet har bidratt til suksessen. Interessen og anerkjennelsen for toppvinene fra Catena Zapata er stadig økende, sier Jørn H. Abrahamsen i en pressemelding.

Sammen med Rolf Gathe var han gründer og med på å bygge opp Vinestor/Vinarius til å bli en stor og viktig aktør blant de norske importørene.

Ferment AS ble startet tidligere i år av Jørn H. Abrahamsen i samarbeid med Moestue Group, etter at Vinestor ble solgt og Abrahamsen sluttet i selskapet. Senere meldte også daglig leder i Vinarius, Rolf Gathe, overgang til Ferment. De to er blant mange, både ansatte og produsenter, som har “skiftet beite” i det norske importørlandskapet de siste årene.

Østerrike, Frankrike – og nå Argentina

Tidligere i år (i april) har Ferment fått inn de fem østerrikske produsentene Fred Loimer, Sattlerhof, Wieninger, Heinrich og Hajszan Neumann i porteføljen sin. I mai fulgte de så opp med å overta Olivier Riviere, Domaines Roc de Anges & Terres de Fagayra og Domaine Huber-Verderau. Og nå i juni altså argentinske Catena Zapata.

Nicolás Catena var den som gjorde Catena Zapata til et verdensnavn med sin satsning på høytliggende vinmarker med konstant fokus på å produsere viner av høyeste kvalitet. Hans datter Laura (hovedbildet øverst), som nå leder Catena Zapata, fokuserer som sin far på å produsere topp kvalitetsviner og ønsker å ta selskapets renommé til nye høyder. Hun har startet en rekke forskningsprosjekter med sikte på å få best mulig kunnskap om jordsmonn og andre viktige faktorer for å dyrke vindruer av høyeste kvalitet. Hun ønsker å videreutvikle produksjonen og skape en bærekraftig dyrking av vindruer i noen av verdens høyest liggende vinmarker. Deres vinmarker strekker seg helt opp til 1500 m.o.h., rett under de snødekkede toppene i Andesfjellene.

“Bransjen handler så mye om mennesker”

Både Nicolás og Laura Catena har mottatt prestisjefylte internasjonale utmerkelser for sitt utrettelige arbeid med å heve kvaliteten på og anerkjennelsen for sine viner. Nylig ble Laura kåret til «Woman of The Year 2022» i det anerkjente engelske tidsskriftet The Drinks Business.

-Vinbransjen handler så mye om mennesker, og jeg er veldig glad for å være med Ferment på reisen videre og fortsette å jobbe med Rolf Gathe og Jørn H. Abrahamsen. De har ledet vår virksomhet i Norge siden introduksjonen av den aller første flasken på det norske markedet for over 20 år siden, sier Laura Catena om samarbeidet.

Ferment AS eies i fellesskap av Moestue Group AS, Rolf Gathe og Jørn H. Abrahamsen.