Trondheim satser i vinkelner-NM

Trondheim er ikke lenger bare en solid matby, men i front også når det gjelder vinkunnskap. Før Henrik Dahl Jahnsen flyttet fra Kristiansand til Trondheim og fikk jobben som vindirektør på Britannia hotel, hadde det vært lite med «trøndersk» representasjon i NM for vinkelnere. Men i årets NM er det faktisk Trondheim som dominerer på deltakerlistene, med syv av 21 deltakere totalt fra byens restauranter. Hele fem (!) kommer fra Britannia, de to andre representerer henholdsvis Fagn og Le Bistro.

Av Ulf Dalheim, publisert 26. januar 2022

Finalene i NM for vinkelnere og Junior Wine Awards arrangeres på Hotel Bristol i Oslo søndag 6. februar. Henrik Dahl Jahnsen er norsk mester for vinkelnere fem ganger. I tillegg har han 2. plass fra nordisk mesterskap. Vindirektøren ved Britannia hotel vet altså hva dette handler om. Han sier at det både tar tid og krefter å delta, og at det ligger et element av at man legget et press på seg selv også ved å konkurrere.

Henrik Dahl Jahnsen har vunnet NM for vinkelnere fem ganger.

-Tre deltakere i hoved-NM og to i Junior Wine Awards fra Britannia er imponerende. Har du noe av æren for dette?

-Ja, det kan jeg håpe. Men flere av disse har konkurrert før – og det er fint at de forsetter, og at de gjør det bra.

-Er det bevisst at Britannia kjører frem sine vinfolk?

-Det er en del av fagsatsningen her på hotellet, ja. Vi er opptatt av at folk skal ut å representere, både en kokkelærling og en servitør har vunnet internasjonale konkurranser det siste året. Hotellet har en ambisjon om å sende folk ut for å fronte faget hele veien

-Har dere kurset dem spesielt frem mot NM?

-Det er viktig både å trene både på det praktiske og blindsmakinger før NM. Vi kjører smakinger her på huset slik at de er ekstra godt forberedt. Teorien må de finne ut av selv. Det er mange måter å lese på. Så forsøker jeg å gi av min erfaring.

-Hvilke råd vil du gi til dem som deltar i NM?

-At du får mye igjen ved å høre godt etter på oppgaven. Alt man skal gjøre får man beskjed om, så da er det om å holde hodet kaldt, lytte, få med seg det man får beskjed om. Det ligger i kortene hva de er ute etter når oppgaven blir gitt. Så da gjelder det å fordele tiden man har til rådighet riktig.

-Hva kan vi forvente oss av deltakerne fra Trondheim? Du gikk til topps og Nikolai Haram Svorte ble nr. 3 i fjor.

-Både hotellet og de som deltar fra Britannia har ambisjoner. Nikolai er fantastisk flink, så vi håper på seier. Johansen-tvillingene er også veldig gode, de har jo trent med Francesco Marzola på Voss. Britannia hadde to av tre på pallen i fjor. Så da hadde det vært fantastisk å ta hele pallen i år. Vi har håp om pallplasser også i Junior Wine Awards. For meg som har deltatt noen ganger er det hyggelig å være med å coache deltakere, hjelpe frem nye talenter.

-Hvor viktig er det for vinkelnere å delta i konkurranser?

-Jeg synes det generelt er veldig bra at man konkurrerer. Det handler om hva man selv tenker rundt yrket og faget. Det at man deltar i konkurranser er bra for å holde seg sharp og oppdatert. Det krever mye, er hardt arbeid og blir verre og verre når du har noe å forsvare, det gir mer press. Men man lærer mye både om seg selv og om vin gjennom være med på dette.

-Dine egne planer/ambisjoner videre?

-Jeg har en liten pause nå. Det kan eventuelt bli at jeg prøver meg på VM i 2026. Som nevnt kreves det mye av deg for å delta. Akkurat nå fokuserer jeg på å ta eksamen som Master sommelier – gå hele veien der.

-Hva med en eventuell Master of Wine-eksamen?

-Som vinkelner er nok Master sommelier mer relevant og viktig. Men jeg vurderer å ta W-set Diploma. Det er en god og grundig utdannelse, svarer vindirektør Henrik Dahl Jahnsen ved Britannia hotel, mestvinnende vinkelner gjennom tidende i NM.

Fra Trondheim deltar Nikolai Haram Svorte (Speilsalen) samt tvillingbrødrene Robert Russel Rosales Johansen (Speilsalen) og Reidar Russel Rosales Johansen (Speilsalen) i hovedkonkurransen – NM for vinkelnere. Mens Josias Andersskog (Britannia), Filmon Fitsum (Britannia), Robert Kalstad (Fagn) og Magne Andreas Gaut (Le Bistro) skal konkurrere i Junior Wine Awards.

Semifinalene ble arrangert i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger mandag og tirsdag denne uken. Hvem som kvalifiserte seg til finalene blir offentliggjort fredag. Det er totalt 13 påmeldte deltakere i NM for vinkelnere og åtte i kampen om Junior Wine Awards.

Her er alle deltakerne i NM for vinkelnere:

Nikolai Haram Svorte vant Junior Wine Awards i 2020 og tok 3. plass i NM i Trondheim i fjor. I høst vant han også Jeunes Sommelier Competition arrangert av Chaine Des Rotisseurs Europa. Han jobber til daglig i Speilsalen på Britannia Hotel og er en del av vinkelnerlandslaget.

Robert Russel Rosales Johansen har tidligere jobbet ved Park hotel Vossevangen, under norsk og nordisk mester Francesco Marzola. Han har nå flyttet fra Voss til Trondheim og jobber i Speilsalen på Britannia Hotel. Han er også på vinkelnerlandslaget.

Reidar Russel Rosales Johansen har i likhet med sin tvillingbror bakgrunn fra Park Vossevangen. Han jobber nå i Speilsalen på Britannia Hotel sammen med sin bror, og er også på vinkelnerlandslaget.

Kristoffer Aga jobber til daglig som restaurantsjef og head sommelier på RE-NAA i Stavanger og er en del av vinkelnerlandslaget. Han vant Junior Wine Awards i 2016. Han ble i høst kåret til «Årets Sommelier» i Norsk Vinkelnerforenings kåring og fikk samme kveld prisen for Beste Vinmeny av Norges Beste Vinkart!

Andreas Høgfeldt er dansk og jobber til daglig som general manager og beverage director for Oh Dear og Kastellet Oslo. Andreas har vært vinkelner siden 2017 og vant Junior Wine Awards i 2018.

Petter Svanæs jobber til daglig for LaMarc Wines som er Grand Cru Partner for Norsk Vinkelnerforening. Petter har deltatt i NM flere ganger, sist i 2020.

Isabelle Zappala er en eneste damer som stiller i NM. Til daglig jobber Isabelle som assisterende restaurantsjef på PorFavor Tapas & Vinbar og hos Crianza Beverage Group.

Ole Edvard Berg jobber til daglig for Fursetgruppen i Oslo. Han har tidligere vært finalist i Junior Wine Awards.

Aleksander Iversen har deltatt i NM flere ganger tidligere. Til daglig jobber han på Brasserie Coucou og er i tillegg med på vinkelnerlandslaget!

Sebastian Bremer fra Oslo deltok i NM første gang i Trondheim i fjor. Han jobber ved St. Lars

Thorstein Solheim Taklo jobber til daglig på Norvald Vinbar i Stavanger. I fjor vant han Junior Wine Awards.

Sander Johnsson vant Junior Wine Awards i 2019. I fjor tok han 2. plass i NM og 3. plass i Nordisk. Sander jobber til daglig på RE-NAA i Stavanger og er en del av vinkelnerlandslaget.

Fabrizio Mamani jobber for Por Favor Tapas Bar i Asker.

Dette er deltakerne i Junior Wine Awards:

Josias Suul Andersskog jobber til daglig på Britannia Hotel i Trondheim. Han deltok i Junior Wine Awards for første gang i fjor og tok 2. plass.

Filmon Fitsum jobber til daglig på Britannia Hotel i Trondheim som 1. servitør og studerer samtidig til vinkelner. Det er første gang han deltar i Junior Wine Awards.

Robert Kalstad deltar i Junior Wine Awards for første gang. Han har vært vinkelner siden 2020 og jobber til daglig som head sommelier på Fagn i Trondheim.

Magne Andreas Gaut er til daglig på Le Bistro i Trondheim. Han tok sin vinkelnereksamen i 2019.

Magnus Thomassen har vært vinkelner siden 2020. Han jobber på Code Restaurant Oslo og deltar i Junior Wine Awards for første gang.

Alfred Halleland ansatt som servitør på Kastellet Oslo. Det er første gang han deltar i Junior Wine Awards! Han har ikke tatt vinkelner-utdannelsen ennå (begynner i mars), men stiller likevel i NM.

Tor Espen Ovesen er servitør ved Restaurant Elv i Lillehammer. Tor deltok for første gang i Trondheim i fjor. Som servitørlærling klarte han da å ta en 3. plass.

Jens Nornes jobber som vinansvarlig på Lily Country Club. Jens deltok i Junior Wine Awards sist i 2020.