Fornøyelig om øl og Trøndelag

Ingen nisjebok for øl-nerder med hipsterskjegg, men en guidebok for alle som er interessert i historie og ikke minst trønderske øltradisjoner. De har vært viktige for utviklingen av øl og ølkultur i Norge. «Trønderøl» er fornøyelig lesning for alle som er glad i historie og gjerne et godt glass øl. 

Anmeldt av Stian Norheim, finansrådgiver og ølentusiast – publisert 25. januar 2021

En bok på over 230 sider om trønderøl. Det er da fryktelig smalt og må være for spesielt interesserte, kan man tenke seg. Heldigvis er jeg spesielt interessert; spesielt interessert i øl. Derfor tok jeg fatt på lesingen med stor entusiasme

Trønderøl – stort mangfold og fuktig historie
Forfatter: Knut Albert Solem
Forlag: Vega Forlag

Jeg oppdaget ganske fort at “Trønderøl” slettes ikke er en nisjebok for øl-nerder med hipsterskjegg. Det er en bok som passer for alle som er interessert i historie, en guidebok for de som ønsker å utforske Trøndelag og ikke minst et oppslagsverk for de som vil lære mer om øl.

Trøndelag er kjerneområde for godt øl. Knut Albert Solem tar oss med på en historisk reise i trønderske øltradisjoner. Dette er en reise som startet i vikingtiden og strekker seg helt frem til i dag. Han tar oss med til Trondheims eldste serveringssted, Tavern, som ennå er i drift, selv om det er flyttet fra Kjøpmannsgata til Sverresborg. På reisen får vi besøke utesteder som for lengst har spikret igjen dørene, men også gode anbefalinger hvor tappetårnene fremdeles fyller muggene.

Forfatteren bringer oss gjennom hele Trøndelag fra nord til sør. Han bruker naturligvis god tid på Erich Christian Dahl og hans historie, men uten å falle for fristelsen for å tabloidisere bryggerieierens privatliv. E.C. Dahls mange (påståtte) lausunger nevnes knapt. Det er ølet og bryggeriet som står i fokus.

Vi får selvfølgelig se reklameplakater som vi i dag ler av, da det er ganske fjernt og ikke minst ulovlig å markedsføre alkohol og alkoholens positive effekter slik det ble gjort i gamle dager. Vi får høre om utfordringene forbudstiden brakte med seg for næringen, og ikke minst for de av våre forfedre som gjerne ville fuktet strupen.

Flere av leserne husker sikkert at det var spiseplikt på puber. Dette varte flere steder helt frem til 80-tallets liberalisering av skjenkeloven. Det er selvfølgelig påfallende lett for Solem å trekke paralleller til dagens korona-restriksjoner. Historier om karbonaden som gikk ut og inn av kjøkkenet, for å bli servert til gjest etter gjest må jo bare nevnes. De færreste drar på pub for å spise middag. Om restriksjonene er der for å hindre smitte eller for å redusere alkoholforbruket, er mindre viktig. Bar, pubeiere og deres gjester finner alltid kreative løsning på utfordringene. 

Selv om boken handler om øltradisjoner, og mange av sidene er fra en svunnen tid, så har det på ingen måte gått forfatteren hus forbi at det har vært en bryggerieksplosjon på 2000-tallet. Det er rett og slett imponerende at forfatteren har fått med seg så mange “nye” trønderske bryggerier. Bryggeri i norgestoppen, ja kanskje i verdensklasse, har dukket opp i hele Trøndelag. Austmann, Hogna brygg, Monkey Brew, Inderøy Gårdsbryggeri, Rodebak og Rørosbryggeriet får selvfølgelig velfortjent spalteplass, men det stopper ikke der. Forfatteren stikker innom Teveltunet i Meråker, Hitra og Frøya, Overhalla, Snåsa, Oppdal og flere andre steder. Det virker som det nesten ikke et sted i storfylket hvor det ikke brygges øl. Jeg mistenker at Solem har besøkt dem alle.

I tillegg til bryggerier får du gode tips om barer som bør besøkes hvis du ønsker gode ølopplevelser. Du trenger egentlig ikke noen annen guide enn denne for å få sett hele Trøndelag (og oppleve det beste ølet trønderne kan by på.)

«Trønderøl» er med andre ord ikke en bok som bare passer for ølhunder, men fornøyelig lesning for alle som er glad i historie og gjerne et godt glass øl.