Først kom låta, nå kommer vinen

Musikeren Anders Jektvik er en av mange som har mesket seg med boblende drikke på de populære “cava-søndagene” ved utestedet Barmuda på Solsiden i Trondheim. I 2015 endte en litt fuktig aften der opp med at han skrev og spilte inn sangen “Cava”. Nå følger Jektvik opp med sin egen sprudlende vin, kalt “Anders Jektviks Cava No1 Brut”.

Av Kathrine Woje Ellingsen, restaurantsjef og vinkelner ved Kalas & Canasta
Publisert 10. november 2020

-Jeg hadde gått en stund og tenkt på dette med å få laget en egen cava, ettersom jeg hadde laget denne cava-sangen. Men jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gå frem, for jeg hadde ingen kontakter i bransjen. Og visste heller ikke om det var mulig å få til noe slikt. Derfor tok jeg kontakt med Ulf Dalheim i VinPuls, for å høre om det var noen muligheter for å gjennomføre et slikt prosjekt, forteller Jektvik.

Ulf Dalheim og Anders Jektvik smakte seg gjennom en rekke spanske cavaer før de fant frem til det som skulle bli “Anders Jektviks Cava No1 Brut”. Anders selv ser ikke bort fra at det kan bli både Cava No2 og Cava No3 osv med tiden. Foto: GB

Deretter skjedde ting fort. Ulf Dalheim har mange kontaktpunkter i vinbransjen, også i Katalonia, hvor det meste av cava-produksjonen i Spania finner sted. Han kontaktet først Imma Llopart i FS Wines i Barcelona. Hun har lang erfaring innen spansk vinbransje, bl.a. hos Miguel Torres, og representerer nå en rekke mindre kvalitetsprodusenter i regionen, mange av dem innen cava.

Med Immas hjelp fikk Ulf og Anders tilsendt flasker fra flere små familieprodusenter i Penedès, vinhus som frem til nå ikke har hatt vinene sine på det norske markedet. Etter prøvesmakingene endte de til slutt på en cava fra produsenten Vinos y Cavas Emendis. Imma Llopart fikk også trønderen Christian Almstrøm hos den norske importøren Stenberg & Blom til å tenne på prosjektet. Deretter ble designerer Astri Riedl Smeplass i Trondheim engasjert til å utforme etiketten. Det hele ble altså et skikkelig trønderprosjekt til slutt.

På Polet sist fredag, VinPuls-konsert ble utsatt

Fredag 6. november ble “Anders Jektviks Cava No1 Brut” oppført i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Meningen var at Anders Jektvik med band skulle lansere vinen sin på den store vinmessen Høst-VinPuls på Royal Garden mandag 9. november, men denne messen er pga koronasituasjonen utsatt til 25.januar neste år. Men da kommer Jektvik garantert til å være på plass, lover Ulf.

NB! Jektviks cava ble faktisk utsolgt i løpet av fem dager. Nye flasker er bestilt fra Spania, og blir i følge importøren hentet hos leverandøren tirsdag 17. november. Det betyr at den kan være tilgjengelig igjen i Norge rundt 25. november.

Her er mine smaksnotater på cavaen fra Anders Jektvik:

Anders Jektviks Cava No1 Brut
Musserende
Spania, Penedes
Bestilling – nr. 12345501
Kr. 149,90, 0 – 2 år
Store, skummende bobler i glasset. Jeg har valgt et lite nøytralt glass, der fire tette, lange perletråder med kullsyre går jevnt opp til overflaten. Den er ren, lys gul, litt gullaktig med grønnskjær. Fruktig, krydder, sjø, kalk, litt prikkende bobler som føles godt. Den renser munnhulen med en frisk, behagelig syre, med litt snev av sødme i avslutning. Det er 8 gram sukker per liter i denne, så det er en Brut. Mange tenker at Brut betyr tørr vin. Det gjør det ikke. Man har Ekstra Brut og Brut Nature, med henholdsvis 6 og 3 gram sukker per liter. Det finnes flere mye søtere versjoner, det er klart. Cava No1 føles tørr, men med en god fruktighet.
Det er noe julete over Cava No1 Brut. Jeg finner krydder som stjerneanis, klementiner, rå pære, sitrondrops, hvitveis. Den endrer seg litt med tiden, og jeg anbefaler å la den åpne seg litt. Fruktigheten slipper og en syrlighet som fra Granny Smith-epler kommer mer frem. Den sitter lett i munnen. Hverken kort eller lang. Det er vin som er lett å drikke. Som en cava, og i sin priskategori, får du mye for 150 kroner.
Nyt den som aperitiff, til en bakt betesalat med en salt ost, skinke, ost og oliven, en frisk eplekake eller til fest. Det finnes en vin for enhver anledning, og innimellom trenger man kanskje en Cava-søndag…
Produsent: Vinos y Cavas Emendis
Importør: Stenberg & Blom

Dette er noen av mattipsene som produsenten Emendis har til Cava No1 Brut.

Fra Norske talenter til Lademoen kirke

Anders Jektvik er kjent som en flott låtskriver og gitarist, nå også som cava-elsker med egen etikett.

For uinnvidde er Anders Jektvik en trøndersk musiker, låtskriver, sanger og gitarist, oppvokst på Byåsen og på Hitra. Han deltok i Norske Talenter som visesanger som skriver egne låter i 2012, og endte opp med en andreplass i finalen. Han har til nå gitt ut fire album med egne låter. Før jul i år holder han tre konserter i Lademoen kirke.

Anders Jektvik begynte å spille elgitar som syvåring og skrev sin første sang da han var tolv. Anders stemme blir sammenlignet med Leonard Cohen og Chris Rea. Han skriver stemningsfulle sanger med humor, med underfundige tekster og fortellende gitarspill. Sangen “Cava” er et godt eksempel på hvordan en aften på med «Cava-søndag» på Solsiden kan utarte seg. Man starter, som teksten beskriver, med Cava No1 og får så høre hva som skjer frem til Cava No10 er satt til livs.

Mange grunner til å drikke bobler

Noen ord om musserende vin, som har vært hyllet opp gjennom historien: Man blir glad av bobler! Og det viser seg å være en kjemisk årsak til dette. Musserende vin påvirker det såkalte Hypothalamus – som er det området i hjernen hvor lysthormoner frigis – og med bobler skjer dette hurtigere enn med andre viner.

Bobler skal også påvirke fordøyelsen, og slike viner er derfor spesielt egnet som en appetittvekker. Kanskje burde vi også drikke mer musserende etter maten. Vin er også kjent for å booste neurotransmittere i hjernen, noe som er årsaken til migrene. Men andregangsgjæringen, som for de fleste musserende viner foregår på flaske, gjør at flavonid-nivået er så lavt at det kan gi motsatt effekt. Altså kvitte deg med migrene. Jo bedre kvalitet, jo bedre skal den virke mot migrene. Så det er mange grunner til å drikke bobler, det er det ingen tvil om!

Produsert av Emendis i Penedès

“Anders Jektviks Cava No1 Brut” blir produsert av det lille familieeide vinhuset Vinos y Cavas Emendis i D.O. Penedès, nord-øst i Spania.

Appellasjonen D.O Penedès ligger i Katalonia og er inndelt tre underområder. Penedès Maritim, som er mildere og nærmere havet, Penedès Superior, lenger inn i landet, nær Montserrat-massivet, som beskytter mot kjølige vinder. Her er det mer nedbør og større forskjeller på temperatur. Partiet imellom, Penedès Central, er en blend av de to klimaene, og her ligger Vinos y Cavas Emendis.

Vinos y Cavas Emendis har 48 hektar vinmark og dyrker mange forskjellige druer. De hvite er: macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, muscat de alejandria (coarse) og muscat frontignac. Røde: ull de lebre (tempranillo), merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, merselan og monastrell. Jordsmonnet der vinmarkene ligger består for det meste leire og kalk.

Det er blitt produsert cava i Katalonia siden 1872. Det var Joseph Raventós fra firmaet Codorniu som da klarte å imitere champagneproduksjonens fremstillingsevne.  Cava lages vanligvis på de tre lokale druene xarel-lo, macabeo og perellada. Men chardonnay er det også mer og mer vanlig å bruke. Denne druen binder lettere proteinet som andregangsgjæringen er avhengig av, og tilfører struktur og fedme på en ny måte. Til rosa cava er det også vanlig med garnacha og monastrell.

Druene tilfører vinen ulike egenskaper og “Anders Jektviks Cava No1 Brut” har like store deler (33,3%) av den mest kjente druetrioen. Xarel-lo, for struktur, alkohol og syre. Den er også mer lagringsdyktig og kommer gjerne til sin rett etter 2-3 år.  Macabeo gir vinen litt mer kjøtt på bena, rundhet og fedme. I Rioja heter druen Viura. Parallada gir vinen eleganse. Vanlige aromaer er sitron og florale toner. Cava lages på samme metode som i Champagne. Andregangsgjæringen skjer på flasken og bunnfallet får ligge med vinen i minimum ni måneder. “Anders Jektviks Cava No1 Brut” har ligget på bunnfallet i 14 måneder, noe som er nærmere en Cava Reserva, som krever minimum 25 måneder på bunnfallet. Neste steg er Cava Grand Reserva med 30 måneder og Cava de Paraje Calificado – hvor druene må komme fra en bestemt enkeltparsell og kun fra en årgang.  I Champagne er det til sammenligning et minimum på 12 måneder.

Klimaet i Spania er varmere og gir en mindre syrerik vin enn Champagne. Det er også et annet terroir og helt andre druer, men med klare regler for utbytte.

Til info:
Ettersom VinPuls-redaktør Ulf Dalheim underveis har vært involvert i Anders Jektviks cava-prosjekt har han bedt Kathrine Woje Ellingsen om å berette historien bak og vurdere vinen.
Dalheim har kun vært rådgiver, og har ingen økonomiske interesser i prosjektet.