Fra Peach Canei til champagne

Restaurantsjef Kathrine Woje Ellingsen ved Kalas og Canasta synes Benoit Lahaye Rosé Champagne til svin i linseragu med oksekraft og saltbakt sellerirot er den beste mat- og vinkombinasjonen hun kan tenke seg.

Men vinopplevelsene hennes startet med søte Peach Canei på jentetoalettet under et juleball. Siden har hun lært seg at Champagne er blant det mest ultimate du kan skjenke i glassene.

Kathrine har mammapermisjon akkurat nå, men tenker likevel mye på mat og vin, og bruker permisjonstiden til å lese seg opp, og smake når hun kan. Hun synes det alltid er gøy å prøve nye viner og smakskombinasjoner.

For tiden er hun spesielt begeistret for viner på obscure druer som manzoni bianco fra Alto Adige i Italia, men synes at det er enda mer spennende å ha oppdaget hvor utrolig bra sherry fungerer når det kommer til mat og drikke, fordi sherry kan kombineres med så små mange forskjellige retter og smaker.

Her er Kathrine Woje Ellingsens svar på vinspørsmålene fra VinPuls:

Navn:
Kathrine Woje Ellingsen (35 år)

Stilling:
Restaurantsjef Kalas og Canasta

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Peach Canei. Den ble smuglet inn på et juleball og ble drukket leende på jentetoalettet med venninner. Dette er en søt, perlende vin på rundt fem prosent alkohol, mer en dessertvin enn noe annet 🙂

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Det begynner å bli mange vinopplevelser og det er alltid så gøy å prøve nye viner og smakskombinasjoner. Jeg er mest opptatt av sistnevnte, og det er jo gjerne i settingen rundt et godt måltid man får de beste minnene. Selskapet er jo med på å påvirke smaken også.

Men jeg tror jeg her må trekke frem den gangen vi besøkte Château Coutet i St.Emilion. En idyllisk og økologisk gård, langt i fra et slott! Vi ble invitert på lunsj og de serverte syv retter, som bestemor hadde laget. Så raust å bli invitert med inn i hjemmet deres! De serverte sine viner selvsagt, til alle rettene og jeg ble så forbauset over hvor godt mat og vin harmonerte. De samme druene (helt sikkert litt ulik blend fra år til år), men i utgangspunktet bare årgangsforskjeller! Dette var før jeg tok vinkelneren og det fikk meg til å se på Bordeaux med helt andre øyne. I godt selskap og med en moden merlot-drevet vin. 2004 var spesielt godt til de modne ostene fra området.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet:

Le Dauphin i Paris (bardelen til Château Briand, et lite sted rett over gata). De har en stor marmorbar som dekker nesten hele rommet og serverer deilige små retter og smakfulle naturviner.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Akkurat nå er jeg i mammapermisjon, så jeg drikker ikke så mye vin, dessverre, men leser meg opp litt og smaker når jeg kan. Er veldig glad i litt bitre, hvite viner med mye skallkontakt. Gjerne på en obskur ukjent drue fra de mindre populære områdene i Europa. For eksempel Elisabetta Foradori sin Fontanasanta, på 100% manzoni bianco fra Nord-Italia, Alto Adige.

Favorittdrue – og hvorfor?

Hmm.. vanskelig! Tror det må være pinot noir. Den har så stor variasjon! Alt fra klassiske burgundere, til champagne, rosé og fruktige versjoner i den nye verden. Selv USA har klart å lage mye i mer klassisk stil også. Denne skjøre druen med det tynne skallet er virkelig en drue som stadig imponerer. Men kun hos de som får det til! Har smakt mye syltetøy og tynne roséviner også, dessverre.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Det er mange! Men ekstra artig å kombinere bobler og mat, så her må jeg si: Benoit Lahaye Rosé Champagne til svin i linseragu med oksekraft og saltbakt sellerirot. Boblene får virkelig fremhevet de salte gode smakene og champagnen samlet smakene samtidig som at det fete svinekjøttet kjentes lett og delikat ut.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Sherry!! Absolutt ikke bare for engelskmenn og gamle tanter! Utrolig spennende til mat, særlig med masse umami eller fisk og sjømat! Passer fint til tradisjonelle retter med sopp, andelever, oster eller ramen. Så mye spennende den kan kombineres med! Veldig matvennlige viner med komplekse smaker.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Å, så vanskelig! Jeg er veldig glad i champagne, så det må bli Krug sin Clos d’Ambonnay 1996. Den kommer fra en liten vinmark i Reims (0,68 ha) og finnes i bare fire eller fem årganger. 1996 er den andre årgangen som er laget og er 100% pinot noir. Den vil jeg ha i glasset mens jeg spiser knivskjell stekt i smør og masse god vellagret Iberico-skinke!