Gir opp Italia-drømmen

Trønderparet Joar E Monstad og Gunvor S Lie har gitt opp sin italienske drøm og flytter nå hjem til Norge igjen, 14 år etter at kjøpte en liten italiensk vingård og dro til Nizza Monferrato i Piemonte for å bli vinbønder.

Paret møttes i 2003, giftet seg i 2006, og hadde da bestemt seg for å satse alt på ny frisk i Italia. Han var opprinnelig odelsgutt fra Åfjord, men hadde tilbrakt tyve år i marinen.

Første vin lansert i 2007

Da paret valgte å selge alt de hadde i Norge og fra starten av satse 3,6 millioner på vingården i Piemonte, var han distribusjonssjef i Linjegods mens hun jobbet som sekretær ved Nord-Trøndelag Energiverk.

Da jeg skrev om Gunvor og Joar i Adresseavisen i august 2007, hadde de fått lansert sin første vin på Vinmonopolet, og alt så veldig rosenrødt ut. Vinen var Cascina Collina Dolore Passionale Barbera d’Asti 2006.

Fra tiden på vingården Cascina Collina. Joar Monstad (t.h.) har fått hjelp under innhøsting av druer på vingården. Foto: Cascina Collina

–Det har gått over all forventning. Vi har fått god tilbakemelding fra publikum, og vineksperter har gitt oss fin omtale. Vi er virkelig glade over mottakelsen vinen har fått, sa Joar Monstad den gangen.

Måtte hente inn mer kapital

Noen år senere måtte de få inn medeiere og mer kapital for å holde Cascina Collina flytende. Det endte med at de solgte seg ut av vingården og i stedet satset på turisme med Villa Bella Piemonte, et lite Bed & Breakfast-hotell med åtte rom. Der inviterte de til mat- og vinkurs, guiding, vinsmaking, opplevelsesturer og events.

Nå velger de altså å avslutte oppholdet ved Villa Bella Piemonte for å dra tilbake til Norge. Nye drivere og medeiere er det svenske paret Karin Karlsson Björkling og Pierre Carlsson.

Fortsetter som medeiere

-Vår rolle på Villa Bella Piemonte vil heretter være som medeiere. Etter 14 år i Piemonte, og de fire siste på Villa Bella Piemonte, sender vi stafettpinnen videre, og ønsker Karin Karlsson Björkling og Pierre Carlsson lykke til som både vertskap og medeiere, skriver Gunvor Lie og Joar Monstad i en pressemelding.

På sin egen blogg utdyper de:

-Vi etablerer oss nå med base i Norge, men en bit av hjertene våre banker fremdeles for Italia og Piemonte. Alle menneskene, opplevelsene og stedene vi har blitt kjent med glemmes ikke, så vi vil nok ofte vende tilbake, men da i en litt annen rolle. Noen planer videre har vi, og en av disse vil være å videreføre nettsiden «Opplev Piemonte». I første omgang blir dette en reiseportal der vi deler tips og informasjon til dere som skal på reise i Piemonte, så kommer vi tilbake til andre detaljer senere, skriver Gunvor og Joar på sin egen blogg.

PS. Noen lesere vil kanskje også huske historien om Røros-jenta Eli-Anne Langen og ektemannen Frode Refstad som hadde den samme drømmen om en italiensk vingård, Tenuta Il Sogno i Piemonte. Også de solgte den etter en del år. Men Frode og Eli-Anne er fortsatt i Italia, og i gang med et nytt vinprosjekt.