“Glemte” To Rom og Kjøkken

Britannias head sommelier, Henrik Dahl Jansen, fikk i oppdrag av Star Wine List å lage liste over restauranter og barer med gode vinlister i Trondheim. Han “glemte” å ta med To Rom og Kjøkken, som sammen med Speilsalen er den eneste restauranten i Trondheim med utmerkelsen «To glass» fra det innflytelsesrike vinmagasinet Wine Spectator. Star Wine List forsvarer hans anbefalinger.

Av Ulf Dalheim, publisert 7. juli 2020

VinPuls har de siste dagene fått flere reaksjoner på at listene for Trondheim manglet nettopp To Tom og Kjøkken blant de rangerte. Mange gjester og vineksperter mener at restauranten har en av de absolutt bedre vinlistene og også de beste prisene når det kommer til vin i byen. Eier Roar Hildonen ble også litt satt ut da han så rangeringen til Star Wine List.

Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken er overrasket over at “konkurrenten” Henrik Dahl Jahnsen i Speilsalen ikke har tatt med Hildonens restaurant på listen over “7 great wine places in Trondheim”. Både mat og vinliste på To Rom er utvilsomt helt toppen blant byens restauranter. Foto: UD

-Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg så listen som var laget over steder i Trondheim med gode vinlister. Jeg skulle mene at vi naturlig hører med på en slik liste. Vi har jobbet over mange år med å bygge opp en rikholdig og spennende vinkjeller, og har over 600 forskjellige viner på vinkartet vårt, sier Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken

Ble lansert i 2017

Det er mange forskjellige nettsteder som nå vurderer restauranter, vinbarer og vinlister rundt om i verden. En av de nyeste og kanskje mest hippeste akkurat nå er Star Wine List, lansert i Stockholm i 2017. Bak nettstedet står Krister Bengtsson, med bakgrunn fra medie- og vinbransjen. Han ble i 2018 kåret til «Årets vinpersonlighet i Sverige» av magasinet Allt om vin. Bengtsson er også investor i Noble Rot, engelsk vinbar og vinmagasin.

Star Wine List samarbeider med bl.a. sommelierer verden rundt for å lage sine lister over anbefalte steder. Så helt uhildet vil ikke disse listene være, ettersom de som rangerer restaurantene og barene selv er i bransjen.

Oslo, Bergen og Trondheim

I Norge er Oslo, Bergen og Trondheim representert. Linn Johnsen har satt opp listene over de forskjellige stedene i Oslo og Bergen, og skrevet mer inngående om utestedene. Hun er bl.a. skribent for nettstedet nattverden.com.

For Trondheim har Speilsalens head sommelier Henrik Dahl Jahnsen både satt opp listene og skrevet presentasjonen av restaurantene, også sin egen arbeidsplass Speilsalen samt Vinbaren på Britannia.

Henrik Dahl Jahnsen, som er head sommelier i Speilsalen, har både plukket ut restauranten og skrevet omtale av den i oversikten Star Wine List har over “Great wine places” i Trondheim. Faksimile fra Star Wine Lists nettside.

Om utelatelsen av To Rom og Kjøkken, både når det gjelder «7 great wine places» og «4 top wine restaurants», sier Henrik Dahl Jahnsen følgende til VinPuls:

-Det er nok mest en forglemmelse, da de selvfølgelig skal være med. Det ble egentlig bare en glipp. Vinlisten til To Rom og Kjøkken har gitt meg mye glede, og flere vinglade gjester frekventerer stedet. Jeg har hatt det på plakaten de siste dagene, så jeg skal få inkludert dem, sier Henrik Dahl Jansen.

Dette svarer Star Wine List-gründeren

VinPuls har også kontaktet gründer Krister Bengtsson i Star Wine List. Her er hans svar på våre spørsmål:

-Hva er bakgrunnen for at dere bruker Henrik Dahl Jahnsen til å skrive om vin- og matmijøet i Trondheim?

-Vi använder oss av vinproffs i alla städer vi kommer till – och de rekommenderar sina favoritställen. Till exempel kan ni hitta Arvid Rosengrens favoriter i New York (inklusive Legacy Records där han arbetar). Ofta använder vi sommelierer, och det är transparent när det är personliga rekommendationer.

-Er det OK for dere med tanke på den journalistiske etikken og det å være uhildet at han også skriver om stedet han selv jobber (Speilsalen) og en annen vinbar i samme bedrift (Vinbaren Britannia)?

-Ja, vi tycker det är OK, då det är transparent. Vår metod är att använda oss av vinproffs som jobbar i branschen – och då listar vi även ställen som de själva arbetar på. Alternativet hade varit att aldrig rekommendera ställen de arbetar på, eller att aldrig använda sommelierer. Det tycker vi vore trist.

-Hvordan kvalitetssikrer dere det som blir fremhevet fra hver by som presenteres?

-Då det rör sig om personliga rekommendationer, så är rekommendationerna personliga. Kvalitetssäkringen ligger i att vi väljer personer vars rekommendationer vi är intresserade av – och vars tips vi tror vinintresserade världen över kommer att ha intresse av.

-Både i Trondheim og Oslo er det klare forbigåelser, etter vår mening.

-Att folk tycker olika är knappast konstigt. Själv tycker jag exempelvis att Michelin är helt ute och cyklar i ett antal bedömningar. Om du och jag skulle gå igenom favoritställen i Oslo, så är det sannolikt att vi skulle tycka olika om ett antal av dem – det vore märkligt om vi var överens om allt – och till och med tråkigt. När det gäller Oslo så har sommelieren Jessica Senning nyligen tagit över som ambassadör, då Linn Johnsen flyttade från Oslo. Stay tuned för att se vilka ställen Jessica kommer att rekommendera framöver, svarer Krister Bengtsson som poengterer at Star Wine List er en guide til vinbarer og vin-restauranter, ikke til vinlister.

Dette er de utvalgte på Henriks lister for Trondheim:

7 great wine places:
Credo, Fagn, Kraft Bodega, NB6, Speilsalen, Spontan, Vinbaren Britannia

4 top wine restaurants:
Fagn, Credo, Speilsalen, Kraft Bodega

Vinbarer:
NB6, Vinbaren Britannia, Spontan Vinbar

Dette er «16 top wine bars in Oslo:

Smalhans, Grand Cafe & Vinkjeller, Bar Brutus, Bass Oslo, Cru Vin & Kjøkken, Arakataka, Le Benjamin, Radegast, Territoriet, Markveien/Dr. Kneipps, Andre til Høyre, Txotx, Hot Shop, Lasarett Vinbar, Nektar Vinbar.

VinPuls bemerker: En klar uteglemmelse i Oslo må være Vinoteket.

Dette sier Star Wine List om Bergen:

5 great wine places:
Don Pippo, Altona, Bare, Colonialen, Ellie