Har laget cocktails-bok med sin kommende svigerfar

Cocktails i ulike former har fått et oppsving blant utefolket de siste årene. Mange forsøker også å mikse spennende drinker på hjemmebane. Da er det midt i blinken at to av Norges fremste cocktailmiksere, Britannia-bartender Malin Stavsøien og To Rom og Kjøkken-eier og bartender-veteran Roar Hildonen nå i juli på Gyldendal Forlag lanserer en helt ny cocktailbok med tittelen «Shaken or stirred». Dette er en av få helnorske bøker i denne sjangeren. Med seg har de også kokken Eskil Hildonen som kommer med oppskrifter på snacks og matretter til drinkene. Malin og Eskil gifter seg neste sommer, så da blir Roar hennes svigerfar.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. juni 2023

-Men, hvordan er det, Roar Hildonen, skal drinkene egentlig være shaken eller stirred? James Bond hevder jo at han skal ha den «Shaken not stirred».

-En dry martini skal være stirred (altså kun rørt). Men straks du blander inn forskjellige typer brennevin og fruktjuicer må den mikses og ristes godt, og da skal drinken shakes, svarer Roar Hildonen.

Begynte på en cocktails-bok alt i 2004

Cocktails-boken som er klar for utgivelse 19.juli har hatt et langt liv på tegnebrettet før den nå kommer ferdigtrykket. Alt i 2004, da Roar Hildonen og kona Hege tok et friår i Frankrike, begynte han med de første notatene. Vel hjemme i Trondheim åpnet han restauranten To Rom og Kjøkken i 2005, og de nærmeste årene ble så hektisk at hele prosjektet ble lagt på is. Ja, det ble vel nesten helt glemt.

-Men i jula 2022, da vi fikk nok en nedstengning på grunn av covid-pandemien, kom jeg på at jeg hadde et manus liggende i en skuff. Så jeg tok det frem og så at det var det verdt å jobbe videre med. Litt tilfeldig hadde min kokkesønn Eskil blitt sammen med en bartender, Malin Stavsøien, som jobber ved Britannia, og det falt naturlig å spørre henne om hun ville være med på prosjektet. Hun tente heldigvis 100 prosent, forteller Roar.

Han gjenopptok kontakten med Lars Røtterud hos Gyldendal. Han hadde vært redaktør for flere av Ingrid Espelids kokebøker.

-Vi sa til hverandre at sier Lars ja, da kjører vi på. Han sa ja, kanskje… Ville ha tilsendt en A4-sider med mer info rundt ideene våre. Tilbakemeldingen kom kjapt dager etter: Sett i gang, dette vil vi være med på!

Har brukt 18 måneder på prosjektet

Gyldendal Forlag har ikke spart på noe underveis i prosessen. Blant annet er det brukt mye ressurser på foto og design. Design og omslag er ved Lise Mosveen, styling ved Line Dammen og fotograf gar vært Tommy Andresen, opplyser Ellen Ihme, Informasjonsansvarlig, sakprosa hos Gyldendal. Fotosessions er gjennomført både i Oslo og Trondheim, ved Britannia og ved To Rom og Kjøkken.

-Vi har brukt nærmere 18 måneder på dette prosjektet nå. Det ga oss tid til å jobbe mer med tekst og innhold. Det har vært en lang og spennende prosess, og Malin har vært en superdyktig samarbeidspartner. Det har funket veldig bra. Det var fint å få med en ung og «coming» bartender sammen med meg. Vi er superhappy med resultatet. Og det er visst Gyldendal også, for Lars Røtterud uttalte her forleden at «Det blir et smykke av en bok, Roar». Vi gleder oss til å presentere den for publikum første gang på Norli på Nordre 19. juli. Det er lagt ut mulighet for å forhåndsbestille boka med signaturer, og responsen har vært helt formidabel, forteller Roar Hildonen.

-Det opplyses at boka inneholder 111 cocktailoppskrifter, masse bilder og røverhistorier. Er det noen rød tråd der også?

Noen av de 111 drinkene som ar fått plass i boka “Shaken or stirred”. Foto: Tommy Andresen

Viktig å få med egne signatur-cocktails

-Det som har vært viktig for oss er å få presentere våre egne signatur-cocktails (både Roar og Malin har vunnet NM med egne kreasjoner, Roar har også et VM-gull), sammen med de virkelige klassiske cocktailene, samt noen av våre personlige favoritter. Vi har ikke holdt noe hemmelig. Alle ingredienser er nevnt, og oppgitt i helt nøyaktige mål, slik at alle kan klare å lage disse drinkene selv. I tillegg tar vi leserne med på en reise og forteller mange (røver)historier fra barer og om kjente bartendere i byer som New York, Venezia og San Fransisco.

Malin Stavsøien sier at det har vært artig å jobbe sammen med «en i familien» om et slikt prosjekt. Hun og Eskil Hildonen forlovet seg på Grand Canaria i jula og har planlagt bryllup til neste sommer, så da blir Roar hennes svigerfar.

-Vi har hatt to forskjellige karrierer, er naturligvis helt forskjellige mennesker, med ulikt perspektiv på en del ting. Dette har vært en prosess hvor jeg har lært masse, og det tror jeg Roar har gjort også, sier Malin Stavsøien.

-Hva betyr det for deg, både personlig og som bartender, å få utgitt en slik bok?

-Det betyr alt. Jeg har drømt om å få lage en bok i årevis. Jeg er utdannet lektor og opptatt av litteratur, så det å få skrive noe selv har jeg hatt lyst til lenge. Når jeg nå fikk sjansen til å kombinere mine to «verdener», den litterære og bartenderdelen, så har det naturligvis vært kjempegøy.

-Det kan kanskje bli flere bøker?

-Ja, det er definitivt målet! Jeg har en drøm om å få lage en slags «gro din egen cocktail»-bok. Om det å finne og plukke ville vekster fra den norske naturen, og i sin egen hage, og så bruke dette i drinker. Det kan kanskje ble en oppfølger til «Shaken or stirred».

-Men nå er det altså debutboka som kommer?

-Ja, og den håper jeg folk vil synes fremstår som godt gjennomarbeidet og kvalitetssikret, en bok som også er relevant om tyve år. Bildene er helt fantastiske og designet tidløst.

-Og med noen av dine egne signatur-cocktails?

-Fire-fem av dem er med i boka. Dette er cocktails som har fulgt meg i hele karrieren, jeg har alltid hatt med meg drinkene mine, sier Malin Stavsøien som startet sin barkarriere i Samfundet og fortsatte med jobb ved Diskoteket før hun dro til Bergen og var med å åpne en helt ny bar der. Deretter var hun barsjef ved NordØst på Solsiden frem til restauranten la ned. Så jobbet hun en periode for Austmann og Tyven, før hun kom til Britannia hvor hun nå har tittelen Senior bartender og er en del av mellomledelsen.

Avslutningsvis spør vi Roar Hildonen om hans favorittbrennevin og favorittfrukt når han skal lage nye drinker?

-Jeg er glad i å bruke akevitt, synes det er et brennevin som får frem en helt egen karakter. Av frukter synes jeg limejuice er spennende å jobbe med. Bruker du noe av skallet også, får du en oljet og spesiell karakter, svarer Roar Hildonen som begynte sin bartenderkarriere ved Astoria Dancing i Nordre gate. Så fikk han stor suksess med restauranten Kontoret Bar & Spiseri i samme bygning, før han jobbet noen år i Proviantgruppen. Fra 2005 har det vært To Rom og Kjøkken, samt noe senere også Dahls Pub og Kjøkken samt Kjøkkenet i Veita hvor det holdes matkurs.

Etternote:
James Bond-forfatter Ian Fleming brukte begrepet «shaken, not stirred» om en drink første gang i boka «Diamonds are forever» i 1956. Som et uttalt sitat kom det på trykk i boka Dr. No i 1958, da Julius No brukte det. Mens James Bond (spilt av Sean Connery) først sa «Shaken not stirred» i filmen «Goldfinger» i 1964. Siden brukte han og de neste James Bond-skuespillerne det i mange filmer fremover.