Har skapt et unikt vineventyr helt syd i Toscana (Maremma)

For å skape noe helt spesielt innen vin må man ofte gå nye veier. Ekteparet Paolo Baratta og Gemma Bracco reiste for 25 år siden fra Milano til et område helt syd i Maremma-regionen i Toscana for å finne det perfekte stedet for å etablere et vinhus. Tenuta Monteti ble navnet. Der ville de kun lage to røde premium-viner. Med en overvekt av petit verdot i kombinasjon med alicante bouchet, cabernet franc, merlot, mourvedre og cabernet sauvignon i vinmarkene, har Monteti lyktes med viner som har gitt begrepet super-toscanere en ny mening. Totalt uten bruk av italienske druer.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. august 2023

-Mine foreldre drev ikke med vin, men familien hadde vinmarker. De fikk onkelen min overta. Pappa ville helst skape noe unikt på egen hånd. Etter lang tids leting og vurderinger endte de opp ved landsbyen Capalbio helt syd i Maremma. Egentlig en ganske uberørt del i utkanten av Toscana, bare en times kjøretur nord for Roma. Et magisk område med beitemarker i en liten dal som gikk nord-syd, med mye skog og uberørt natur. Jeg skjønner godt at de ble forelsket i stedet, forteller datteren Eva Baratta som sammen med sin argentinske ektemann Javier Pedrazzini har drevet Tenuta Monteti siden 2010.

Fant steinblokker som var 60 millioner år gamle
Eva Baratta og Javier Pedrazzini har drevet familiegården Tenuta Monteti siden 2010. Her fotografert ved noen av stenblokkene som ble gravd frem da vinmarkene ble anlagt fra 2000-2004. Steinene skal være 60 millioner år gamle. Foto: Tenuta Monteti

60 millioner år gamle steinblokker dukket opp i vinmarkene da de begynte å plante vinstokker i et nesten uutforsket område for vindruedyrking. Steinblokkene av kalkarenitt (kalkstein) som var 4-6 meter høye og 3-4 meter vid, ble gravd ut og løftet opp av store kraner. De brukes nå som «dekorasjon» rundt om på eiendommen, og er også synlig på etikettene på vinflaskene. Jordsmonnet ellers er preget av sand, stein og leire.

-Disse steinblokkene var et overraskende funn. Men det var aldri tvil om at vi måtte grave frem disse kalkarnittsteinene og ta vare på dem, foreller Eva Baratta.

VinPuls møtte Eva og Javier til en digital smaking av de tre vinene som Tenuta Monteti i dag lager ved vinhuset. Det er prestisjevinen Monteti og broren Caburnio også den rød. Begge har vært med fra begynnelsen av. I tillegg kommer nå rosévinen Tenuta Monteti Rosé som Eva og Javier lanserte i 2015. Alle de tre vinene er tilgjengelig på Vinmonopolet gjennom importøren Viva Vino som har fulgt Tenuta Monteti i lang tid.

-Familien var fast bestemt på at vi kun skulle lage to røde viner. Det var en viktig avgjørelse, det at vi skulle konsentrere oss fullt og helt om premium-segmentet. Resten selger vi på bulk til andre, det er ok vin det også, vin som mange vinhus kanskje ville ha hatt som såkalt «entry level»-vin. For oss handler det utelukkende om å ha fullt fokus på det viktigste, kvalitet, sier Eva.

Kunder ville ha hvitt, laget en rosévin
Blending av viner er viktig for Tenuta Monteti, der alle vinene er satt sammen av forskjellige druetyper. Her er Javier og Eva sammen med vinhusets ønolog. Foto: Tenuta Monteti

-Men det kom en rosévin også etter hvert?

-Bakgrunnen var den at mange kunder lokalt spurte om vi ikke hadde en hvitvin å tilby. Vi etablerte oss i et område nær sjøen, med fine strender og mange restauranter som serverer god sjømat. Så de ønsket å ha hvitvin å tilby gjestene som kommer hit syd i Toscana. Men vi mener at området her ikke egner seg til produksjon av hvite kvalitetsviner. Derfor ville vi heller introdusere en god og matvennlig rosévin. Den er satt sammen av 70% merlot, 20 % cabernet franc og 10% mourvedre. Mourvedre er en drue som vi underveis i oppbyggingen av Tenuta Monteti fant ut ville passe godt her. Den erstatter nå noe av det vi har hatt av cabernet franc i vinmarkene.

-Hvordan lages rosévinen?

-Vi var veldig opptatt av at når vi skulle lansere en rosé, så måtte alt gjøres riktig, slik at også den ble spesiell. Druene hentes fra utvalgte parseller i vinmarkene som ligger nærmest sjøen. Der er druene større og har mer syre. I vinifiseringen bruker vi kun 40 prosent av mosten, og kun den første pressingen. Litt som i extra virgen olivenolje-produksjon. Slik får vi mer fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Samtidig er det en flott saltmineralitet der, på grunn av nærheten til Middelhavet som kun er 15 kilometer unna.

Var de første, 6-7 andre har fulgt etter
Javier og Eva i lagringskjelleren. Monteti bruker franske barriques (225 liter) og tonneaux (500 liter) fra forskjellige eikefatleverandører. Foto: Tenuta Monteti

Paolo og Gemma var egentlig pionerer innen vin rundt landsbyen Capalbio i Maremma. Det var lite tradisjon for vinproduksjon der da de ankom. Riktignok hadde noen familier små plots med vindruer for vin til eget bruk. Og det hadde vært et lite kooperativ der. Men med seriøs satsning på kvalitetsvin var Tenuta Monteti den første. I dag teller området 6-7 andre vinhus.

-Mine foreldre brukte årene fra 2000 til 2004 til å grave kanaler og opparbeide vinmarker. Det var et omfattende arbeide å analysere jordsmonn og finne de rette druetyper og de riktige klonene til hver enkelt parsell. Heldigvis har vi hatt med eksperten Carlo Ferrini gjennom alle årene. Han er utdannet både agronom og ønolog og har vært en veldig bra konsulent for Tenuta Monteti. Han sa veldig tidlig at vi hadde valgt akkurat riktig sted til å starte vårt prosjekt, sier Eva Baratta.

Vil ikke kalle vinen en super-toscaner
Dette er gründerne og dagens drivere av Tenuta Monteti. Fra venstre Paolo Baratta, Gemma Bracco, Eva Baratta og Javier Pedrazzini. Foto: Tenuta Monteti

Hovedvinen deres, kun kalt Monteti Toscana, karakteriserer Eva og Javier som «flaggskipet» i porteføljen, basert på en hovedvekt av petit verdot, minst 50 prosent, men i 2017 var andelen 60 prosent. Resten er en blend, med cabernet sauvignon, cabernet franc og (av og til) alicante bouchet Vinen får 18 måneder på franske barriques (225 l) og tonneaux (500 l). 70-80 prosent er nye fat, men eikefatene kommer fra forskjellige leverandører. -Det er litt som i et orkester, du trenger forskjellige stemmer (instrumenter) for at summen skal bli bra, sier Eva.

-Vi kaller den ikke for en super-toscaner. For oss er det en rødvin fra den sydlige delen av Maremma. 2017, som vi smaker nå, er fra den mest krevende årgangen vi har opplevd ved Tenuta Monteti, svært tørt og varmt gjennom hele modningssesongen, forklarer Javier.

Tenuta Monteti-mannskapet høster druer fra ulike mikroparseller til forskjellig tid, og det er modningsgrad på druene som bestemmer.

-Det er som brikkene på et sjakkbrett. Det er ikke nødvendigvis de samme parsellene som leverer druer som blir brukt hvert år. Innhøstingen pågår over lang tid, og samme parsell kan høstes 2-3 ganger, hvor vi henter kun de beste druene hver gang. Det er mer arbeidsomt, men det er vårt verktøy for å få til ønsket kvalitet. Vi bruker bare 60 prosent av druene vi høster, etter streng sortering. Det resterende selges til andre produsenter.

Fra konvensjonelt til bærekraftig

-Hvor står dere i forhold til økologiskog biodynamisk drift?

-Vi startet ganske konvensjonelt, men steg for steg har vi gjennomført endring mot bærekraftig dyrking. Vi har funnet vår egen resept, med gårdens egen kompost, reduserte avlinger, hjelp til «gode» innsekter osv. Vi pleier å si at «less is better», altså minst mulig involvering underveis i prosessen. Men vi ser at det kan være nødvendig å hjelpe plantene i løpet av vekstsesongen.

-Hvilke tanker/erfaringer har dere gjort dere rundt global oppvarming?

-Vi har ført dagbok over arbeidet på gården siden 2008. Den viser at mens innhøstingen pågikk frem til slutten av oktober for 15 år siden, har vi både startet tidligere og avsluttet tidligere i de seneste årene, ett år i siste uke av september. Vi har gravd ut en naturlig brønn, det tror vi vil være helt nødvendig å ha i årene fremover. Men vi er forsiktig med vanning. Måler fuktigheten i jordsmonnet flere steder og på forskjellige dybde.

Vil alltid være “på farten”

-Hva vil dere vektlegge fremover?

-Vi kommer til å fortsette å eksperimentere videre, vi er alltid «på farten». Det ligger i naturen vår, det vil alltid være nye utfordringer. Alle år er forskjellige, så det gjelder å kunne improvisere. Men et nøkkelord vil være renhet, uansett kompleksitet skal vinene vår fremstår som friske og rene, sier Eva Baratta og Javier Pedrazzini.

Hun født i Roma, utdannet filosof, i flere år aktiv innen filmindustrien. Han fra Buenos Aires i Argentina, men diplomat i Europa i en årrekke. Paret bodde i Argentina fra 2000-2004, deretter i London fra 2004 til de i 2010 sluttet i jobbene sine og engasjerte seg full time ved Tenuta Monteti i Maremma.

Evas far Paolo Baratta er en kjent italiensk politiker, opprinnelig fra Venezia, minister i tre regjeringer på forskjellige poster. Gemma Bracco er fra Milano, kjent maler og poet. Hun har utgitt flere kritikerroste diktsamlinger.

Total årlig produksjon ved Tenuta Monteti er ca 130 000 flasker. Det er fordelt på 90-100 000 flasker Caburnio, 13-15 000 flasker Monteti og 15 000 flasker TM Rosé.

De tre Monteti-vinene og noen av steinblokkene som er gravd frem frem jorden i vinmarkene som ble opparbeidet fra 2000-2004. Foto: Tibor Rauch Fotografie

Dette er de tre vinene som lages ved Tenuta Monteti:

Monteti Toscana IGT 2017
Rødvin
Italia, Toscana IGT (Maremma)
Spesialbestilling –
Siste årgang som var inne på Polet var 2013.
Flaggskipet blant Montetis tre viner. Begrenset volum, kun 8000 flasker i 2017. Årgangen var utfordrende, men Tenuta Monteti-teamet har gjort en god jobb, for vinen fremstår som frisk og levende, med en viss eleganse, fin kryddertone og lang avslutning. Frukten er moden, men konsentrert, god dybde. Karakterfull. Mørke bær, krydder, lakris, tobakk og fat. Første årgang laget i 2004, lansert i 2017. 60% petit verdot, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot. (93 poeng)
Produsent: Tenuta Monteti
Importør: Viva Vino

Monteti Caburnio Toscana IGT 2017
Rødvin
Italia, Toscana IGT (Maremma)
Bestillingsutvalget – varenr. 11200701
Kr. 269,70, 0 – 8 år
Laget på 54% cabernet sauvignon, 20% merlot, 15 alicante bouchet, 5 petit verdot og 5% cabernet franc. Tydelig preg av middelhavsurter. Moden, behagelig duft med en viss stramhet. Fin struktur, mørke bær, sedertre, krydder. God friskhet over frukten, tett, men drikker godt nå. Normal produksjon er 90-100 000 flasker, redusert til 75 000 i 2017. (90 poeng)
Produsent: Tenuta Monteti
Importør: Viva Vino

TM Rosé 2022
Rosévin
Italia, Toscana IGT (Maremma)
Bestillingsutvalget – varenr. 10552901
Kr. 270,00, 0 – 2 år
Imponerende god rosé, ville ha vært i toppen om den hadde vært med i VinPuls sin store rosévinstest av 150 lanserte roséer tdiligere i år. Kan minne om Provence i stilen, men har sin egenart. Laget på 70% merlot, 20% cabernet franc og 10% mourvedre. Deilig, leskende rødbærfrukt, middelshavsurter, saltmineralitet. Markjordbær og rips, hint av rabarbra og bringebær, sitrusfrukt. Sommerlig og matvennlig (89 poeng).
Produsent: Tenuta Monteti
Importør: Viva Vino