Hedrer fjellvin fra Spania

Ukens to røde viner er laget for å hedre garnacha-druen som er «gjenoppdaget» i veldig gamle vinmarker i fjellområdet Sierra de Gredos sør for den spanske hovedstaden Madrid. Gredos-vinene er noe av det mest spennende som har kommet fra Spania i nyere tid, og her er to rimelige, greie utgaver.

Homage Garnacha Viejas Viñas 2018 er flaskevarianten. Og så kommer den også som bag-in-box under samme navn. Årgangen der er også 2018.

Produsenten er Soto y Manrique Viña y Olivo, der Jesus Maria Soto er eieren og Barbara Requejo er winemaker. Jeg traff de to på en smaking for vinkelnere og restaurantfolk i Motril i Andalucia i oktober i år, og da de fikk høre at jeg var fra Norge, uttrykte begge stor begeistring og stolthet over at vinen deres var på det norske markedet.

Tappet spesielt for Norge

-Men, jeg finner ingen vin fra Soto & Manrique i listene for Vinmonopolet, innvendte jeg etter et raskt søk på Polets app.

-Det stemmer. Vinen er lansert av Arcus Wine Brands. Men det er vår vin, det er vi som har laget den. De har valgt ut en av våre viner for sin lansering av garnacha fra DOP Cebreros, Sierra de Gredos, svarer Jesus Maria Soto.

Smakingen de arrangerte i Motril viste en bra bredde, fra en rosé på garnacha via hvitviner (verdejo, albillo og chardonnay) til en god rekke røde viner, alle på garnacha. Så det kan være mer i vente fra Soto y Manrique hvis Arcus/Vingruppen finner å ville utvide tilbudet fra dette vinhuset.

Karrig jordsmonn, høyt til fjells

Men nå til den ene vinen som er lansert i Norge, Homage. Vinmarkene druene er hentet fra ligger 600-1200 meter over havet, med et svært karrig jordsmonn. Jesus Maria Soto startet prosjektet sitt i Sierra de Gredos i 2012, men disponerer altså råstoff fra eldre vinmarker. På bilder fra området ser vi små, tykke rotstokker som vokser spredt som busker i et karrig landskap med en hovedvekt av både store og små steiner.

«Vineyards touching the sky», heter det på boksen som er lansert i Norge. Og det stemmer godt. Få land, om noen i Europa, har så høyliggende vinmarker som Spania. I Andalucia hos Bodegas Barranco Oscuro finner man f.eks. det som omtales som Europas høyeste vinmark, 1368 meter over havet.

Vinplanter der frukt og grønt ikke ville gro

Det påpekes at for hundre siden dyrket man frukt og grønnsaker der jordsmonnet var godt, og vinranker der intet annet ville gro. Det nyter man godt av i dag, for flere av vinmarkene som er tatt i bruk i Sierra de Gredos det siste tiåret har rundt 100 år gamle vinstokker. I Gredos-området er det mye granitt og skifer som kjennetegner jordsmonnet.

Jesus Maria Soto (i midten) og winemaker Barbara Requejo (t.h.) står bak vinhuset Soto y Marrique Viña & Olivo i Sierra de Gredos. Her fotografert under en smaking i Motril i Andalucia. Foto: UD

Ifølge winemaker Barbara Requejo er det fjellandskapet som «snakker» gjennom garnacha-vinene fra Gredos.

-Det handler om å forstå vårt fjellandskap, jordsmonnet, det unike regionale klimaet og hvordan disse elementene påvirker våre dyrebare gamle vinmarker, sier hun.

Jesus Maria Soto fortalte da jeg møtte han at parsellene de har i Sierra de Gredos er som små flekker bortover fjellsidene, og det er svært lite druer å hente fra hver plante. Men kvaliteten og konsentrasjonen er fremragende. Ettersom det er ganske nylig at man «gjenoppdaget» disse vinmarkene og begynte å lage vin på druer fra dem, så pågår det fortsatt et omfattende arbeid med å klassifisere alle parsellene. Fremover vil man bli enda mer spesifikk på hvor druene hentes.

Garnacha eller grenache er i bruk over store deler av vinverdenen, og har fått et veldig løft som bestanddel i kvalitetsviner de siste årene. På et tidspunkt var den nr. to av de mest beplantede vindruene internasjonalt, primært fordi den var i bruk i flere av de volummessig største regionene i Nord- og Øst-Spania. Mange kjenner den sikkert også som blandingsdrue i mange av vinene fra Rhône-dalen og Sør-Frankrike, men også der sjelden som en 100 prosents grenache-vin (berømte Château Rayas er unntaket).

Ikke mye druer per hektar når vinplantene vokser som små busker rundt store steiner høyt til fjells sør før Madrid. Foto: spanishwinelover.com

I realiteten har garnarcha tinta  sitt opphav i nettopp Spania, først i Aragon, dernest i Rioja og Navarra. Det var derfra den spredte seg inn i Frankrike, til Roussillon som i flere århundrer lå under nettopp Spania (les = Aragon). Senere også til Languedoc og deretter til de sørligste delene av Rhône. I dag er det også allment akseptert at Sardinias egen drue cannonau er nettopp en garnacha-klone. Ikke så rart egentlig, ettersom Sardinia var styrt fra Aragon fra 1297 til 1713.

Så hvorfor har vi ikke hørt mer om garnacha/grenache tidligere? Jo, fordi den som nevnt opp gjennom historien har hatt et liv som blandingsdrue, en drue som skulle gi alkohol og struktur. Men mer og mer har vi fått viner hvor garnacha er alene i gjæringskarene. Man ventet vel egentlig bare på at noen skulle oppdage hvor flotte viner garnacha-druer kan lage når de kommer fra gamle vinstokker plantet på steder med riktig klima og terreng.

Fjellene sør for Madrid har nettopp det. Og så har en ny generasjon av yngre winemakere funnet ut at de må behandle garnacha med ærbødighet. Resultatet er delikate, elegante, dype og fruktfriske viner i en stil vi ikke har forbundet med garnacha tidligere. På sitt beste kan man gjerne få tanker om at dette er viner som kan måle seg med gode burgundere.

Comando G og folka rundt Telmo Rodriguez har gjort garnacha-viner fra Sierra de Gredos til noen av verdens mest ettertraktede viner akkurat nå. En annen region som også tar vare på garnachas nyvunne renomme er Terra Alta.

Vinene fra Comando G og klanen rundt oppnår høye priser på grunn av kvaliteten og etterspørselen. Volumet er begrenset.

Ukens utvalgte vin, Homage, er i en lavere priskategori, og skal bedømmes deretter. Men den gir en god pekepinn på den «nye» stilen innen garnacha-viner.

Homage Garnacha 2018
Rødvin
Spania, Cebreros, Sierra de Gredos
Basisutvalget – nr. 11270901
Kr. 150,00, 0 – 3 år

Saftig, med masse frisk rødbærfrukt, hint av kokte bær og eukalyptus, lett vegetal, med innslag av grønne urter og blomst. Spontanfermentert og lagret seks måneder i store gamle eikefat.
Produsent: Soto y Manrique/Arcus Wine Brands
Importør: Vingruppen

Homage Garnacha
Rødvin
Spania, Cebreros, Sierra de Gredos
Basisutvalget – nr. 10346906
Kr. 460,40, Drikkes nå

Mangler litt av den livlige røde frukten som vi fant i flaskevarianten. Igjen en fruktig og saftig vin, noe grønnstikk, smak av preg av røde og mørke bær, noe krydder og urter.
Produsent: Soto y Manrique/Arcus Wine Brands
Importør: Vingruppen

NB! Det er en betydelig prisforskjell mellom flaske og bag, kr. 200,00 per liter for flaskevinen, mot 153,47 per liter på bagen.