Her er årets beste juleøl

Austmann Bryggeris Stille Natt er årets beste juleøl i Norge. Juryen var ikke i tvil da hele 72 forskjellige sterke juleøl (kun på Vinmonopolet) fra de beste norske bryggeriene ble testet blindt og med god avstand. Heder og ære også til Klostergården Håndverksbryggeri og Berentsens Brygghus som havnet bak Austmann på pallen.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. november 2020

Med kun en måned igjen til julaften, og anmodning fra Vinmonopolet om at man gjør julehandelen i god tid, serverer VinPuls deg her oversikten du trenger for å gjøre et godt og riktig innkjøp til julekos, julemat og juleopplevelser.

Juryen i VinPuls-juleøltest 2020. Fra venstre: Stein O. Aasmundrud (Britannia), Jan Toger Ulvang (Royal Garden/Vinmonopolet), Mads Tore Bjørnstad (Royal Garden), Ida von Stoltz (Fagn) og Kathrine Woje Elingesen (Kalas & Canasta). Foto: UD

VinPuls samlet en jury av representanter for utebransjen i Trondheim til årets juleøltest, som foregikk på Radisson Blu Royal Garden hotell mandag 23. november. Kun sterkøl (Vinmonopolet) ble testet.

NB! Vi kommer tilbake med en egen test av butikkølet (under 4.7 prosent) her på vinpuls.no om kort tid.

-Alle vil finne noe de liker

Det var masse spennende smaker å utforske for ekspertjuryen da de forskjellige juleølene ble bedømt blindt i flighter på seks og seks, vilkårlig satt opp og servert med samme temperatur. Farven gikk fra det helt lyse til kobberbrunt og nesten kullsvart. Med aromaer i alle varianter og retninger. Noe for enhver smak skulle en tro.

Juryen i dyp konsentrasjon. Fra venstre Stein O. Aasmundrud, Jan Roger Ulvang og Ida von Stoltz. Foto: UD

-Hvis du ikke finner et juleøl du liker i år, så liker du ikke øl, slo utelivsveteranen Stein O. Aasmundrud fast. Han har i årevis servert sine gjester øl og annet godt drikke på steder som Bakgården, Jonathan og nå Vinbaren på Britannia.

-Utrolig mye variasjoner her, et vidt spekter av farver og smaker. Fra det lette lyse til de fruktige, de kremete, de kryddertunge. Det kommer an på hva du skal bruke ølet til, eventuelt matfølge eller om det er kun for nytelse. Noen av ølene her ville jeg heller ha drukket på verandaen rundt påsketider, sier Jan Roger Ulvang, bartender og servitør på Royal Garden samt deltidsansatt ved Vinmonopolet.

Folk er på alerten når juleølet lanseres

Ulvang rapporterer at folk virkelig er på alerten når juleølet lanseres på Polet. Det gjelder for butikkene å fylle opp lageret daglig, for det fyker ut. Og utvalget i år er formidabelt, med hele 234 forskjellige øl fra 13 forskjellige nasjoner representert i bestillings- og tilleggsutvalget. I vår test har vi bare tatt med øl fra norske bryggerier.

-Det er vel slik at juleøl er noe man kjøper med seg fra butikk eller Polet og nyter hjemme. Det er ikke det gjestene etterspør mest på restaurant, mener Stein O. Aamundrud.

-Nei, vi har ikke satt øl på drikkepakken. Men vi selger en god del øl i bistroen. Det er mange som vil ha en øl før måltidet. Selv ser jeg frem til jul, med et godt øl til f.eks. sildebordet. Da smaker juleøl godt, sier Ida von Stoltz (bildet t.v.), nå restaurantsjef ved Fagn, frem til sommeren 2020 var hun restaurantsjef ved Røst Teaterbistro i Trøndelag Teaters salong.

Mye godt håndverk, god balanse

-Ja, det er gjerne slik at vi må nevne juleølet til gjestene, sier Kathrine Woje Ellingsen, som har vært i smaksjuryen i mange av testene VinPuls har gjennomført for Adresseavisen og VinPuls de siste årene. Hun er nå restaurantsjef ved Kalas & Canasta på Bakklandet. Kathrine var imponert over god balanse i mange av ølene i testen.

– Mye godt håndverk her, og kvaliteten er jevnere og høyere enn det jeg husker fra tidligere, slår hun fast.

Mads Tore Bjørnstad og Kathrine Woje Ellingsen underveis i juryarbeidet for å kåre årets beste sterkt juleøl. Foto: UD

-Spekteret av øl og smaker har utvidet seg betraktelig år for år. Det er god kvalitet på det som serveres her, og mye forskjellig. Jeg skal lett finne noe som går godt til “kjøtt-mølje”, sier nordlendingen Mads Tore Bjørnstad, bartender og servitør ved Royal Garden. Og fortsatt oppstemt etter at seriegullet var hentet hjem til Bodø/Glimt. Kjøtt-møljen har nevner består av kokt lammekjøtt som MÅ serveres med hjemmelaget flatbrød.

Toppscore til Austmann og ni andre

Austmann Stille Natt var det eneste ølet som oppnådde full pott (10 av 10 poeng) fra to av smakerne i ekspertpanelet.

Men også følgende øl fikk full score fra en av dommerne: Cuvée des Lofoten Arctic Saison fra Lofotpils, Nøgne Ø Ekstra God Jul Belgian Strong Ale, Ægir Julebokk Doppelbock, Klostergården Maltmunk Doppelbock, Ringenes Julebokk, Ryolitt Belgian Strong 2020, Berentsens The Holy Bock Vanilla, Bådin Tønnelagra Julestout og Haandbryggeriets Fatlagra Julestout.

-Det er naturligvis hyggelig å gå til topps i en seriøs juleøltest. Austmann er kjent som et veldig bra juleølbryggeri, vi har ligget helt i toppen i tester gjennom mange år, så helt overraskende er det ikke, sier gründer og markedsansvarlig Thomas Sjue i Austmann Bryggeri om seieren i VinPuls-testen.

Juryen i aksjon under juleøltesten. God avstand, godt smittevern og alle ølene servert blindt. Foto: UD

Jaktet på julefølelsen

-Hva er «hemmeligheten» bak suksessen Stille Natt?

-Dette er et krevende øl å produsere, for det er et kompleks øl som trenger lang tid, for at smakene skal integreres, komme sammen. Ofte har det en modningsperiode på ni måneder, som er superviktig for Stille Natt.

-Historien bak Stille Natt?

-Det ble lansert første gang i 2014. Smak på navnet, så skjønner du hva vi tenkte på da det ble skapt: Julefølelsen, den stille og rolige, hellige tiden. Vi ønsket å lage et klassisk dessertøl, et hyggeprodukt, en avec. Stille Natt tok over etter legendariske Hooray for Mr. Jesus som vi laget 2000 flasker av i 2013. Det var nesten portvinsaktig, med 11 prosent alkohol. Jeg har fortsatt to flasker liggende. Med Stille Natt ønsker vi en annen type feeling. Men se ikke bort fra at det kan bli en relansering av Hooray for Mr. Jesus, sier Thomas Sjue litt kryptisk.

Bekymret for utelivskundene

-Hva med Austmann Bryggeri i koronatiden?

-Det skjer både mye – og lite. Vi jobber med nye og spennende produkter som skal lanseres fremover. Det skjer mye på dagligvare, vi bygger videre på suksessen vi har hatt med Austmann Pils. På eksportsiden har vi økning i Australia, ellers er det nedgang over hele fjøla. Utelivet i Norge er et sorgens kapittel. Vi er bekymret for kundene våre der, deres vilkår. Det handler ikke bare om bedriftene, men like mye om folks liv og levnad, om de ansatte og deres familier. Vi er oppriktig bekymret for dem, svarer Thomas Sjue.

Her er resultatene fra VinPuls-testen:

Vinneren av juleøltesten for VinPuls 2020: Stille Natt fra Austmann Bryggeri

Stille Natt
Austmann Bryggeri
Flaske (0,33 l), 9,0%
Kr. 54,90 (43 poeng)
Juryen: Gode kryddertoner, nellik de luxe. Karamell, kaffe, sitrusskall. Flott balanse mellom sødme og syrlighet. Rund og behagelig. Lang ettersmak. Kose øl.

Maltmunk Doppelbock
Klostergården Håndbryggeri
Flaske (0,5 l), 8,0%
Kr. 81,20 (39 poeng)
Originalt. Mye smak, fruktig, god lengde, fyldig. Røyk, kokte grønnsaker, lakris, sjokolade, karamell. Sødmefull avslutning.

The Holy Bock Vanilla
Berentsens Brygghus
Flaske (0,33 l), 7,5%
Kr. 62,00 (39 poeng)
Lys brun på farve, søtlig duft, smak av karamell, knekk, kaffe, julebakst, kanel og nellik. Deilig sødme, behagelig syre. Dessertøl.

3 Stout lagret på akevittfat
Trysil Bryggeri
Flaske (0,33 l), 8,1%
Kr. 93,80 (38 poeng)
Mørk, nærmest svart på farve. Fin balanse, lakris, knekk, bitter kaffe, nellik og julekrydder.

Aass Vellagret Juleøl
Aass Bryggeri
Flaske (0,33 l), 9,0%
Kr. 50,00 (38 poeng)
Fin maltsmak, harmoni mellom sødme og syre. Julekrydder, sjokolade, smågodt, pepperkake, appelsin.

Jul på Helgeland Old Ale
Bådin
Flaske (0,33 l), 7,2%
Kr. 86,90 (38 poeng)
God konsentrasjon, smak av appelsin og brent karamell. Frisk, lett parfymert, nesten bananmilkshake, hint av blåmuggost, en steroid skumnisse.

Dahls Juleøl
E.C. Dahls Bryggeri
Flaske (0,33 l) 6,0%
Kr. 41,00 (36 poeng)
Dette er jul! Søtlig, karamell og toffee. Komplekst. God ettersmak.

Direktørens Jul
Hunsfos Bryggeri
Flaske (0,33 l) 9,3%
Kr. 70,00 (36 poeng)
Mørk. Lakris, kaffe, mørk sjokolademarsipan, røyk. Litt surølpreg. Lang ettersmak. Men dropp sigaren!

Ekstra God Jul Belgian Strong Ale
Nøgne Ø
Flaske (0,5 l) 13,5%
Kr. 99,00 (36 poeng)
Mørk, fin lengde og god balanse, rikt. Søt og bitter sjokolade, solbærlakris, røyk, marsipan og granbar.

Fatlagret Jule Stout
Haandbryggeriet
Flaske (0,33 l) 12,0%
Kr. 88,00 (36 poeng)
Mørk, smak av krydder, mye nellik (!), bitter kaffe, sjokolade og karamell. Et kanonøl!

Julequad Belgian Quadrupel
Nøgne Ø
Flaske (0,5 l) 10,0%
Kr. 79,90 (36 poeng)
Mørk, kraftig, mye smak, fin syrlighet, endel sødme. Røyk, sjokolade, bringebær, lakris. Godt skum.

For-Jul Scotch Ale
St. Hallvards Bryggeri
Flaske (0,5 l) 7,3%
Kr. 83,90 (35 poeng)
Friskt, ikke for tungt., pent krydret. Smak av fløtekaramell og julebakst. Fine sitrustoner.

Ringnes Julebokk
Ringnes
Flaske 9,0%
Kr. 50,00 (35 poeng)
Det klassiske, tunge juleølet. Kobberfarvet, solid lengde. Lakris, røyk, fine kryddertoner. Ho, ho – nå er det jul igjen!

Ryolitt Belgian Dark Strong 2020
ELØ – En liten øl
Flaske (0,33 l) 11,0%
Kr. 67,10 (35 poeng)
Mørkt og klassisk. Mandelkrokan og appelsinskall, sitrus, godteri, jordbær, honning, fioler. Flott balanse.

Vixen Barrel Aged Juleøl
Hogna Brygg
Boks (0,44 cl) 8,3%
Kr. 119,50 (35 poeng)
Mørkt, god balanse, deilig maltsødme, fine smaker. Marsipan, floral, skog, røkt einer, edelgran, blåmuggost.

Klostergården Jul e øl
Klostergården Håndbryggeri
Flaske (0,5 l) 6,5%
Kr. 77,30 (34 poeng)

Sankt Olav Juleøl
E.C. Dahls Bryggeri
Flaske (0,33 l) 9,1%
Kr. 69,80 (34 poeng)

Tomasmesse 2019
Kinn Bryggeri
Flaske (0,375 l) 10,5%
Kr. 69,90 (34 poeng)

Tønnelagra Julestout
Bådin
Boks (0,33 l) 8,8%
Kr. 128,70 (34 poeng)

Monkey Brew Jesus Double Bock
Monkey Brew
Boks (0,44 cl) 8,0%
Kr. 99,90 (33 poeng)

Gildeskål Saison til lutefisk
Bådin
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 62,80 (33 poeng)

Julefnugg
Berentsens Brygghus
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 53,50 (33 poeng)

Myrra
Færder Mikrobryggeri
Flaske (3-pack 3x33cl) 6,5%
Kr. 63,30 (33 poeng)

Stelliger Divum Vintage 2020
Berentsens Brygghus
Flaske (0,33 l) 19,0%
Kr. 138,90 (33 poeng)

Tussvatnet Juleøl
Bådin
Flaske (0,33 l) 8,2%
Kr. 72,80 (33 poeng)

Gull
Færder Mikrobryggeri
Flaske (3-pack 3x33cl) 8,0%
Kr. 63,30 (32 poeng)

Julebokk Doppelbock
Ægir Bryggeri
Flaske (0,33 l) 9,0%
Kr. 84,90 (32 poeng)

Limited Release Tripel Barrel Aged 2020
Lofotpils
Flaske (0,33 l) 9,0%
Kr. 99,40 (32 poeng)

Aass Premium Juleøl
Aass Bryggeri
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 40,00 (32 poeng)

Julefred
Kinn Bryggeri
Flaske (0,75 l) 7,0%
Kr. 112,00 (32 poeng)

Jule Avec
Berentsens Brygghus
Flaske (0,75) 9,0%
Kr. 59,30 (31 poeng)

Julebrygg
Lofotpils
Flaske (0, 33 l) 7,0%
Kr. 55,00 (31 poeng)

Kong Vinter
E.C. Dahls Bryggeri
Flaske (0,33 l) 7,0%
Kr. 65,00 (31 poeng)

Nordic Noir
Nøgne Ø
Flaske (0,33 l) 15,5%
Kr. 199,00 (31 poeng)

Monkey Brew KiloJoule
Monkey Brew
Flaske (0,375 l) 9,0%
Kr. 129,90 (31 poeng)

Ringnes Juleøl sterk
Ringnes
Flaske (0,33 l) 6,3%
Kr. 41,00 (31 poeng)

Rød Jul Imperial Red Ale
Nøgne Ø
Flaske (0,5 l) 8,0%
Kr. 69,90 (31 poeng)

Silent Night Calm Christmas Ale
7 Fjell
Flaske (0,33 l) 7,0%
Kr. 57,90 (31 poeng)

Hansa Juleøl
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 42,80 (31 poeng)

Juleøl 2019 Pinnekjøtt Røykbock
Bryggerhuset Pilotbryggeri
Flaske (0,33 l) 8,0%
Kr. 65,50 (31 poeng)

CB Juleøl
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 41,80 (31 poeng)

Blitzen JuleIPA
Hogna Brygg
Boks (0,44 cl) 7,4%
Kr. 79,90
(30 poeng)

Reserve-Jul
St. Hallvards Bryggeri
Flaske (0,5 l)9,0%
Kr. 89,90
(30 poeng)

Rubin Julebokk
ELØ – En liten øl
Flaske (0,33 l) 7,0%
Kr. 53,70 (30 poeng)

Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 41,80
(30 poeng)

Borg Juleøl
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 41,80 (30 poeng)

Hansa Juleale
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 9,0%
Kr. 48,80 (30 poeng)

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Hansa Borg
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 43,80 (30 poeng)

Joule Winter Warmer
Monkey Brew
Boks (0,44 l) 6,0%
Kr. 74,90 (29 poeng)

Røkelse
Færder Mikrobryggeri
Flaske (3-pack 3x33cl) 7,0%
Kr. 63,30 (29 poeng)

Vixen Juleøl
Hogna Brygg
Boks (0,44 l) 8,3%
Kr. 79,90 (29 poeng)

Julenatt Appelsin Porter
Ægir Bryggeri
Flaske (0,33 l) 10,0%
Kr. 84,90 (29 poeng)

God Jul Christmas Ale
Nøgne Ø
Flaske (0,5 l) 8,5%
Kr. 74,90 (27 poeng)

Stabbefonna Juleøl
Geiranger Bryggeri
Flaske (0,33 l) 7,5%
Kr. 59,90 (27 poeng)

Stille Dal Hvete-IPA til julemat
Bådin
Flaske (0,33 l) 7,0%
Kr. 59,80 (27 poeng)

Tussvatnet Winter Warmer Tønnelagra
Bådin
Boks (0,33 l) 7,4%
Kr. 118,70 (27 poeng)

Julewit Lys Juleøl
Hunsfos Bryggeri
Flaske (0,33 l) 5,3%
Kr. 59,90 (27 poeng)

Cupid Quadrupel
Hogna Brygg
Boks (0,44 l) 12,0%
Kr. 119,90 (27 poeng)

Bad Santa Julebrygg
Bonum Beverages
Flaske (0,5 l)5,6%
Kr. 75,00 (26 poeng)

Skipsnissen Julebokk
Bryggeriet Frøya
Flaske (0,5 l) 7,5%
Kr. 79,70 (26 poeng)

Svart Jul Tropical Christmas Ale
Nøgne Ø
Flaske (0,5 l) 10,0%
Kr. 79,90 (26 poeng)

Vintervarmar
Kinn Bryggeri
Flaske (0,375 l) 8,5%
Kr. 65,00 (26 poeng)

Nordic Noir Sherry Barrel Aged
Nøgne Ø
Flaske (0,33 l) 15,5%
Kr. 249,00 (26 poeng)

Juleheliks Barrel aged dark sour
Eik & Tid
Flaske (0,333 l) 7,2%
Kr. 72,00 (25 poeng)

Cuvée des Lofoten Arctic Saison
Lofotpils
Flaske (0,33 l) 5,5%
Kr. 59,00 (24 poeng)

Jul på Helgeland Old Ale Tønnelagret
Bådin
Boks (0,33 l) 7,2%
Kr. 118,7 (23 poeng)

Landegode Juleøl
Bådin
Flaske (0,33 l) 7,5%
Kr. 68,80 (23 poeng)

Solsnu
Kinn Bryggeri
Flaske (0,75 l) 7,5%
Kr. 112,00 (23 poeng)

Ryolitt Belgian Dark Strong Barrel Aged 2019
ELØ – En liten øl
Flaske (0,33 l) 11,0%
Kr. 90,00 (22 poeng)

Skognissen Julestout
Trysil Bryggeri
Flaske (0,33 l) 6,5%
Kr. 70,60 (22 poeng)

Missile Toe Cranberry & Cherry Berliner Weisse
Cervisiam
Boks (0,33 l) 6,0%
Kr, 79,90 (17 poeng)

Syrlig Jul Barrel aged pale sour
Eik & Tid
Flaske (0,33 l) 5,0%
Kr. 65,90 (12 poeng)