Her er de nye vinkelnerne som skal gi gjestene fine opplevelser

60 nye vinkelnere har denne høsten bestått eksamen etter å ha gjennomgått en krevende og omfattende studie ved Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) i Oslo, Bergen og Trondheim. Tirsdag denne uken ble 17 nyslåtte vinkelnere i Trondheim hedret med diplom og den ettertraktede vinkelner-nålen under en stilfull seremoni i Vinbaren på Britannia. Tre av de 17 fikk en ekstra utmerkelse som best i kategoriene dekantering, mat- og vinkombinasjon og blindsmaking. Beste student av dem alle ble polske Domenika Skibinska som har jobbet ved Bula Bistro.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. desember 2024

Norsk Sommelier Utdannelse startet å utdanne vinkelnere i 2002. I løpet av de 22 årene som har gått, et studiet blir mer og mer omfattende og komplisert, i tråd med utviklingen i den internasjonale vinverdenen. En bestått sommelier-eksamen kan sees på som en fagprøve innen drikke og mat/drikke-kombinasjoner.

Det smakes flere hundre viner i løpet av studiet, og vinsmakingen gjennomføres underveis i teoriundervisningen slik at elevene får teste relevante viner i sammenheng med teorien det undervises i. Også øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant alkoholholdig drikke, i tillegg til alkoholfrie alternativer, samt kaffe og te, er tatt med i undervisningen.

-Jeg er imponert over elevene i Trondheim i år, nivået var veldig bra, sier Ken Engebretsen, gründer bak sommelierstudiet ved NSU. Han ble selv utdannet som vinkelner i 1991 og beskriver årets pensum som minst ti ganger mer omfattende.

-Å være vinkelner er et superkrevende yrke, og studiet er absolutt ett av de mest krevende som finnes. Du skal kunne det teoretiske og det praktiske, ha sensorisk kunnskap og i tillegg kunne å formidle kunnskapen og skape gode opplevelser for gjestene, sier Engebretsen.

Har lest og tenkt på studiet døgnet rundt

Domenika Skibinska ble beste elev ved årets vinkelnerutdannelse i Trondheim i regi av Norsk Sommelier Utdannelse.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Da jeg begynte på studiet kunne jeg bare knapt ti prosent av det jeg i dag har av kunnskap på dette feltet. Jeg har lest og tenkt på studiet nærmest døgnet rundt det siste året, og er i dag overlykkelig over resultatet, sier Dominika Skibinska (33) som ble hedret med diplom, to magnumflasker musserende og diplom som beste elev ved studiet i Trondheim. Hun flyttet til Trondheim for fem år siden, og har siden da jobbet ved Credo og Bula. Før dette var hun i Norge og jobbet ved forskjellige hoteller i sommerferiene. Hjemme i Polen studerte hun europeisk administrasjon.

Hun takker tidligere hovmester Martin Haraldsen ved Credo for at vininteressen ble vekket for fullt. Han ble en god mentor inn i vinens verden. På hjemmebane har hun en kjæreste som er kokk, så der diskuteres det også mye mat og drikke.

-Hva ligger bak av arbeid for å bli beste vinkelner-student?

-At man er engasjert! Jeg tok dette studiet veldig seriøst. Det var plakater over alt i leiligheten med informasjon på. Og så reiste jeg ut og besøkte vinprodusenter, fikk se vinmarker/vinstokker og vinkjellere. Det ga meg en ekstra forståelse av alt det jeg hadde lest om.

Jura-viner er favorittene

-Hva er blitt dine favoritter innen vin etter å ha gjennomført studiet?

-Jeg er blitt veldig glad i Jura. Det var en chardonnay fra Jura som virkelig fikk meg interessert i vin. Jeg liker at det er et lite og spesielt område, og ikke minst at alt der er økologisk og biodynamisk.

Med nyervervet vinkelnernål og diplom som beste student tar Dominika Skibinska nå noen måneder fri fra jobbing for å reise til Asia. Hun og kjæresten har bare kjøpt enveisbillett, men hun regner med å være tilbake i Trondheim før sommeren.

-Det blir garantert Trondheim for meg også fremover. En utrolig hyggelig by. Jeg elsker byen, kollegene og ikke minst gjestene jeg har møtt. De er Norges beste. Trondheim er det beste stedet jeg har bodd, jeg er spent på hva jeg kan få når jeg er tilbake, sier Dominika.

-Blir det mer vinstudier etter sommelier-eksamenen?

-Jeg må tenke nå hva jeg skal gjøre med det jeg har tilegnet meg. Jeg har vurdert WSET-studier. Master of Wine tror jeg er uaktuelt, svarer Dominika Skibinska.

Disse fire nyutdannede vinkelnerne fikk bestemannsprisene da studiet ble avsluttet med utdeling av vinkelnernålen, premier og diplomer. Fra venstre beste elev totalt, Domenika Skibinska (Bula Bistro), best til å kombinere mat og drikke Veronika Sibylova (Fagn), best i dekantering Yohana Hani Habte (Fagn) og beste blindsmaker Sebastian Ehrnholm (Britannia).
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Nye studier fra 20. januar, nå også i Stavanger

Allerede 20. januar starter Norsk Sommeler Utdannelse nye studier i Oslo, Bergen, Trondheim, samt for første gang i Stavanger. NSU har også undervisning i København og Aarhus i Danmark.

Studiet ved NSU i Norge går fra januar til november, med faste forelesninger 38 hele mandager i løpet av studietiden. Underveis fokuseres det på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at studentene skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. «

Elevene skal bli trygge og kompetente fagpersoner som stødig utøver sitt fag som sommelier, blir respektert av kolleger og klarer å skape gode gjesteopplevelser», heter det på nettsidene til Norsk Sommelier Utdannelse.

Ble beste blindsmaker

Sebastian Ehrnholm fra Britannia Bar ble hedret med diplom og premier som best i blindsmaking under sommelier-utdannelsen.

-Jeg følte at det gikk bra, men når du blindsmaker vin er du alltid usikker. Jeg prøvde å ha en rød tråd og tenke tilbake på det jeg hadde lært. Men å bli den beste av alle hadde jeg ikke forventet, sier Sebastian.

Han takker kollegene på Britannia for å ha utsatt ham for mye blindsmaking, så han har fått øve på nettopp dette. I tillegg forteller han at han enkelte kvelder har sneket seg ned i Vinbaren for å blindsmake på vin.

-Nå gjelder det å holde dette ved like fremover. Blindsmaking er ferskvarestudier. Å gjennomføre denne vinkelnerutdannelsen har ikke vært noen spøk, men nå gjelder det å få føle på gleden av å ha bestått eksamen. Min motivasjon går på å skape gode gjesteopplevelser. Når vi får inn gjester som sier de ikke kan så mye, men gjerne vil vite mer, så blir jo vi som server en slags «lærer» for dem, sier Sebastian Ehrnholm som har jobbet ved Britannia siden november 2020. Før det var han barsjef ved Cafe Dublin.

Imponerende fra Fagn-teamet

Blant restaurantene som markerte seg sterkt under årets vinkelner-utdannelse, var Michelin-restauanten Fagn i særklasse. Restaurantsjef Filmom Fitsum var på plass og kunne konstatere at fire av hans ansatte i service fikk sommelier-nålen: Yohana Hani Habte, Veronika Sibylova, Joakim Stavås og Josias Andersskog.

Dessuten ble Yohana tildelt diplomet som beste elev i dekantering og Veronika Sibylova ble kåret til beste elev innen det å kombinere mat og drikke.

-Jeg er en fornøyd lærer, eller som jeg vil kalle det, «papa», smiler restaurantsjef Filmom Fitsum ved Fagn, kanskje den Michelin-restauranten i verden med yngst gjennomsnittsalder på de ansatte.

13 av de 17 nye vinkelnerne fra Trondheim som ble utdannet gjennom NSU-studiet i 2024.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim