Her er det norske laget til Bocuse d’Or Europa i 2024

Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe, trønderen Håvard Werkland, har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis. Dette knallsterke laget skal 19. mars i Trondheim neste år kjempe om pallen i kvalifiseringen til verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon 2025.

Av Ulf Dalheim, publisert 31. oktober 2023

Samarbeidet mellom Christopher W. Davidsen og Håvard Werkland går langt tilbake i tid. Da Davidsen sikret sølv både i Bocuse d’Or Europe og hovedkonkurransen Bocuse d’Or i 2016 og 2017, var det Werkland som var hans viktigste støttespiller som commis. Da Davidsen, i etterkant av Bocuse-løpet, ble leder av Speilsalen på Britannia i Trondheim, var Håvard hans kollega i prosjektet helt fra start. Under ett år etter åpning, mottok de en stjerne i Guide Michelin.

-Få utfordrer meg mer enn han

Som trener skal Christopher hjelpe Håvard med å utvikle og finjustere oppskrifter, teknikker og presentasjon, men også veilede, inspirere og utfordre kandidaten til å yte maksimalt, i både forberedelsene og på konkurransedagen.

–Jeg har jobbet med Christopher i mange år, og det er få mennesker som utfordrer meg mer enn han. Christopher får ut det beste i meg, og han er den beste fagpersonen jeg kjenner, sier Håvard Werkland om valget.

Christopher Davidsen var også coach for Filip August Bendi da han tok sølv i Bocuse d’Or i Lyon tidligere i år.

Ungt kokketalent får sjansen

Commisen spiller en helt avgjørende rolle på kandidatens lag, og her har Håvard valgt 19 år gamle Grunde Gillund fra Brønnøysund som sin høyre og venstre hånd i kjøkkenboksen.

En commis er et ungt kokketalent under 23 år, som samarbeider med kandidaten i hele prosessen, og som på konkurransedagen er den andre som konkurrerer. En commis kan utføre alle oppgavene på kjøkkenet, og i denne arbeidsdelingen skapes resultatet. Et resultat teamet har fem og en halv time på å lage, og presentere for kresne dommere fra 20 europeiske land.

Grunde Gillund er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og han utmerket seg i konkurranser allerede da han sammen med Espen Laumann vant Norgescup for lærlinger i 2022, med nettopp Håvard Werkland som coach.

–Det er ikke uvanlig at vi treffer igjen disse unge commisene, kokketalentene, som kandidater i Bocuse-løpet, slik Håvard var Christophers commis i 2016 og 2017. Å delta i team til våre konkurranser er rett og slett fantastiske læringsarenaer, sier president i Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

Bocuse d’Or Europe går av stabelen i Trondheim 19. – 20.mars neste år. Norge konkurrerer den første dagen.