Her får du Italia-drømmen oppfylt

Når alt dette er over, og verden blir tilnærmet «normal» igjen, er det nok mange som har Italia og Piemonte på sin «Skal reise til»-liste. Da anbefaler jeg å plotte inn et besøk hos Tenuta Carretta i Piobesi d’Alba. Sentralt i Roero finner du der et vinhus som har det meste: Historie fra 1467, Michelin-restaurant, hotellrom og vinbutikk. Og med en beliggenhet som bare tar pusten fra deg, omgitt av en 40 hektar stor vinmark (Vigna Podio) som omkranser vinhuset som et romersk amfiteater. At vinene også er av ypperste klasse, skulle bare mangle.

Av Ulf Dalheim, publisert 3. august 2021

Som seg hør og bør i Piemonte, er det nebbiolo som er hoveddruen for de røde vinene hos Tenuta Carretta. Når det kommer til de røde, er vinhuset Carretta en av veldig få produsenter i Piemonte som har nebbiolo-vinmarker og lager viner fra alle de viktigste nebbiolo-appellasjonene, som Barolo, Barbaresco, Roero, Nebbiolo d’Alba og Langhe Nebbiolo. Sjefsønolog Paolo Scaiola har med andre ord mye å leke med når han sammen med sitt team lager Carretta-vinene. «Nebbiolando» er et begrep Tenuta Carretta har lansert, for å understreke hvor sterkt de satser på nettopp nebbiolo.

Mangfold, men med nebbiolo og arneis i fokus

Enkeltvinmarken Podio, som omkranser eiendommen og danner et naturlig amfiteater, er beplantet med arneis-druer og nebbiolo-druer. Foto: Tenuta Carretta

Beliggenheten i Roero gjør naturligvis at hvitvinsdruen arneis er viktig i produksjonen. Enkeltvinmarken Podio som omkranser vinhuset består av 25 hektar med arneis-vinstokker (av 40 hektar totalt). Tenuta Carretta satser hardt på å vise kvaliteten til hvitvinsdruen arneis. Det er en drue som har vært dyrket i Roero siden 1500-tallet, selv om det kanskje er først i de siste 50 årene at den har fått fortjent oppmerksomhet og anerkjennelse. I sine beste utgaver har den både lagringspotensial og er dessuten en veldig god matvin-drue.

Andre lokale druer som dyrkes er favorita (=vermentino) og cortese for Gavi-viner som også står på listen over de hvite fra Carretta. Mens barbera og dolcetto naturligvis følger etter nebbiolo for de røde vinene.

Viktig eierandel i Cannubi

Alt av druer som brukes i vinene kommer fra egeneide vinmarker. Blant de mest berømte vinmarkene Tenuta Carretta har eierandel i er Cannubi-vinmarken nedenfor byen Barolo. Den er kanskje Piemontes mest berømte, etablert så tidlig som på 1700-tallet. Det er funnet en flaske hvor det på etiketten kun står «Cannubi 1752». Noen hevder sterkt at først kom Cannubi, først senere begynte man å bruke ordet Barolo på etikettene. Første årgang av Carretta Barolo Cannubi kom i 1961, så den har 60-årsjubileum i år. Totalt har Carretta 2,68 hektar i Cannubi.

Majestetisk ankomst kan vente deg når du besøker Tenuta Carretta. Foto: Tenuta Carretta

Jeg nevnte innledningsvis at hovedeiendommen i Roero har historie tilbake til 1467. Historiske papirer viser at en landherre og marki ved navn Andrea Damiano 28. november dette året ga rettighetene til å drive gård og dyrke frukt og grønnsaker på «Cassina Careta» til brødrene Corrado, Giacomino og Pietrino Porrino. De fikk en avtale på ni år, og forpliktet seg ifølge det detaljerte dokumentet bl.a. til å levere halvpartene av druene de høstet tilbake til Damiano-familien som eide Tenuta Carretta helt frem til 1811.

Tekstilfamilie fra Alba inn på eiersiden

Adelskvinnen Careta Constanzi som var en stor eiendomsbestiller i Roero alt i 1353. Navnet på vinhuset Tenuta Carretta kan være etter hennes fornavn Careta.

Da ble den solgt til grevene av Roero. Fra 1939 tilhørte den brødrene Veglia fra Torino, mens dagens eiere, Miroglio-familien, overtok i 1985. Miroglio har sin formue fra en større tekstilgruppering med hovedsete i Alba. De har siden de kom inn på eiersiden investert betydelige summer i en solid oppgradering av Tenuta Carretta. Navnet på eiendommen kan føres tilbake til adelskvinnen Careta Constanzi som alt i 1353 er nevnt som kjøper av landområder i Roero.

VinPuls møtte Carretta-direktør Giovanni Minetti, sjefsvinmaker Paolo Scaiola og eksportdirektør Enzo Agresta til en utvidet digital smaking like før sommeren. Minetti har bakgrunn fra Fontanafredda samt at han i årene 2001 til 2007 var president for Conzorsi Barolo. Med stø hånd har han vært med på å løfte Tenuta Carretta opp til posisjonen vinhuset har i dag, som en av de beste produsentene i Roero. «Nebbiolando»-prosjektet handler ifølge Minetti om å løfte frem druen, vinmarkene og vinene.

-Vi har utfordringer med hensyn til klimaendringer som vi må løse. Jeg må innrømme at jeg er litt bekymret. Vi vet så lite om hvordan ting blir fremover. Allerede nå endrer vi arbeidet ute i vinmarkene. Det handler om å få vinstokkene til å overleve, og om å holde på kvaliteten. Vi lar mer bladverk være igjen på vinplantene, for å skjerme druene fra sollyset. Vi har hatt 4-5 varme år på rad, uten kjølige vintre. Vinstokkene fikk ikke nok hvile. Heldigvis har 2020 og 2021 gitt oss noen kjølige vintre igjen, med mer regn og noe snø. Det trengte vi, fastslår Giovanni Minetti.

Mindre ny eik, mer store, nøytrale fat

Vinmaker Paolo Scaiola røper at han lar vinene få opphold på større fat og mer nøytrale eiketanker enn tidligere, og at det brukes svært lite ny eik. Dette for å få frem mer av druens egne karakteristika. Mer slavonsk eik i forhold til fransk eik er det også blitt.

-Jeg tror dere allerede kan føle og smake at det er mer rødbærfrukt i vinene våre. Slavonske eikefat er mer nøytrale, og det passer godt, synes jeg. Nebbiolo-baserte viner skal ikke ha så mye fatpreg, mener Paolo Scaiola.

Vinmaker Paolo Scaiolo har vagt å bruke større og større fat, gjerne nøytrale slavonske fat, for lagring av nebbiolo-vinene. Foto: Tenuta Carretta

Totalt omfatter Tenuta Carretta-eiendommen rundt 80 hektar med vinmarker, spredt rundt i Langhe-Roero og Monferrato, et vindyrkingsområde som i 2014 fikk UNESCO-status som «World Heritage Site. Den 40 hektar store amfiteater-vinmarken er som allerede nevnt beplantet med arneis og nebbiolo.

-Vår Cayega Roero Arneis er et nisjeprodukt som har en kvalitet vi er veldig stolte av. Etterspørselen er faktisk større enn det vi kan levere. Men det er viktig å vise at arneis-viner fra Roero kan levere store vinopplevelser, poengterer Paolo Scaiola.

Opplevelser utover det vinøse kan et opphold ved Tenuta Carretta også by på, for på Ristorante 21.9, som har en stjerne i Michelin-guiden, varter mesterkokken Flavio Costa opp med smaksopplevelser krydret med lokale innslag, naturligvis mer enn nok sorte og hvite trøfler. Flavio Costa er selv fra Liguria, og har med sine erfaringer og tradisjoner fra sjømat derfra, som han nå kombinerer med det beste fra Piemonte.

Flavio Costa, mesterkokken som har kapret Michelin-stjerne for Ristorante 21.9 ved Tenuta Carretta.

Her er seks aktuelle Tenuta Carretta-viner som er tilgjengelig på Vinmonopolet. I tillegg har den norske importøren lansert en Piemonte Barbera BIB, en rosé og en Moscato d’Asti, alle av solid kvalitet. Noen av vinene er også tatt inn i magnumutgaver.

Tenuta Carretta Cayega Roero Arneis 2020
Hvitvin
Italia, Piemonte, Roero Arneis
Bestilling – nr. 5479701
Kr. 189,90, 0 – 5 år
Gul med et lett grønnstikk på farve. Bra fedme, med smak av epler og pære, frisk, innslag av sitrusfrukt – søte sitroner og mandariner, lett urtepreget avslutning. En solid og matvennlig arneis-vin.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines

Tenuta Carretta Barbera d’Alba 2020
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbera d’Alba
Basis – nr. 4196401
Kr. 154,90, 0 – 4 år
Frisk rødbærfrukt i åpningen, farve mot det mørkerøde med innslag av fiolett. En elegant, tett og fruktig barbera, smak av jordbær, kirsebær og plommer, god og lang syrefriskhet.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines

Tenuta Carretta Langhe Nebbiolo 2019
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe Nebbiolo
Bestilling – nr. 10282301
Kr. 189,90, 0 – 5 år
Solid, moderne Langhe Nebbiolo med blomsteraromaer på nesen. Klar, mørk rubinrød farve. Viser frem terroir og drue på en utmerket måte. Modne kirsebærtoner, noe nype, rose, teblader, skogsbunn og fat. Mye vin for pengene her.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines

Tenuta Carretta Barbaresco Cascina Bordino Riserva 2015
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – nr. 10903501
Kr. 359,90, 0 – 15 år
Konsentrert, tett frukt, god struktur, nesten mer lik en Barolo enn Barbaresco. Moden rød og mørk frukt, blomster (fioler), vanilje, kaffe, te og krydder. Myke, integrerte tanniner, saftig avslutning med plommer. 50 måneders lagring, hvorav 36 måneder på fat.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines

Tenuta Carretta Barolo Cascina Ferrero 2015
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – nr. 10282401
Kr. 335,00, 0 – 15 år
Blend av druer fra La Morra og Barolo. Klassisk Barolo som har fått 24 måneder på nøytral slavonsk eik, 36 måneder på flaske. Rubinrød på farve, kraft og eleganse, en del krydder, smak av kirsebær, jordbær og plommer, innslag av lakris, mokka og krydder. Integrerte tanniner.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines

Tenuta Carretta Barolo Cannubi 2015
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – nr. 5479601
Kr. 499,90, 0 – 20 år
Ungdommelig og tett, mineralsk, balansert. Et vell av aromaer åpner seg etter hvert: plommer, sort te, rosebusk, jordbær, kirsebær, tobakk, lakris og trekrydder. Pent integrerte tanniner. Til å legge unna, denne.
Produsent: Tenuta Carretta
Importør: Podium Wines