Historisk akevitt-festival i Trondheim

En flunkende ny Lysholm-akevitt blir lansert i Trondheim lørdag 5. november, i forbindelse med det store akevitt-arrangementet Trondheim Aquavit Festival, der over tyve produsenter/destillatører og rundt 100 forskjellige norske akevitter blir presentert for publikum. Dessuten blir det spesialseminar (Master classes) og festmiddag. Det er Norske Akevitters Venner Nidaros, Throndhjems Aquavit Club og VinPuls som har tatt initiativet til akevittfestivalen, som skal bli en årlig akevittbegivenhet i Trondheim.

Av Ulf Dalheim, publisert 26. september 2022

Billetter til akevittfestivalen, messe og festmiddag, kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/trondheimaquavitfestival2022

Trondheim og Trøndelag har sterke tradisjoner innen akevitt. Første gang betegnelsen «Aqua Vite» er nevnt skriftlig i Norge var i 1531 da høvedsmann Eske Bille på Bergenshus Festning sendte en flaske til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim med «nogit watn kalt Aqua Vite». Innholdet skulle hjelpe mot de fleste «skrøpeligheter».

Så kjenner vi til historien om Linje-akevitten, som kan føres tilbake til 1805 da skipet Throndhiems Prøve på tur til Jakarta (Batavia) to år senere returnerte med noen av fatene om bord. De hadde vært med på hele turen. Skipet som fraktet akevitten var tidligere eid av Catharina Meincke Lysholm, men det var hennes nevø Jørgen B. Lysholm som i 1840 kommersialiserte produktet som Linie Aquavit. I dag krysser fortsatt Linje-akevitten ekvator to ganger, nå med båter fra rederiet Wallenius-Wilhelmsen.

Den første linjeakevitten var på sjøreise i to år. I nyere tid er det ofte kortere turer. Men det skal medfølge garanti på at den faktisk har vært til sjøs.

Trøndelag var tidlig ute med brennerier

Jørgen B. Lysholm startet sitt brenneri og sin destillasjon allerede i 1821. Men før Lysholm ble kjent for sin Linje-akevitt i 1840-årene, hadde Trøndelag også fått By Brenneri, som ble etablert i Steinkjer i 1835. Så den nyere akevitthistorien er nå over 200 år gammel i Trøndelag, og startet før man var kommet i gang i Mjøsområdet. Der ble Sundnes brenneri etablert i 1844. Deretter fulgte Holmen brenneri i Gjøvik i 1854. Destillering ble etter hvert en omfattende virksomhet over hele landet. På 1800-tallet var det over 1000 brennerier i Norge. I 1957 var det kun åtte igjen.

-Med bakgrunn i den rike og spennende akevitthistorien i Trøndelag gjennom mange hundre år, så syntes vi det var på tide at regionen skulle få sin egen, årlige akevittfestival. På Trondheim Aquavit Festival 2022 skal både By Brenneri og Lysholm-akevittens historie presenteres på egne spesialseminarer, såkalte Master classes. Vi får “verdenspremiere” på Lysholm Høytid, Jon Bertelsen fra Det Norske Brenneri kommer og viser gjennom smaksprøver hvordan han bygger opp en akevitt. En annen destillatør, Marthe Bøhn som har laget tre Gullmunn-akevitter, har seminar kalt “Damer og akevitt – pluss bobler”, forteller initiativtakerne bak Trondheim Aquavit Festival, Kari Frøseth fra Norske Akevitters Venner Nidaros, Ole Kristian Vaagan fra Throndhjems Aquavit Club og Ulf Dalheim fra VinPuls.

Over 100 ulike akevitter presenteres

Et stort utvalg av både “vanlige” akevitter og ikke minst juleakevitter vil bli presentert på akevittfestivalen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Festivalen i 2022 blir avviklet på Radisson Blu Royal Garden Hotel lørdag 5. november. Det blir en stor publikumsmesse fra kl. 13.00-18.00, der rundt 25 utstillere deltar. 22 av disse er destillatører/akevittprodusenter som kommer med et bredt utvalg av sine forskjellige akevitter. Arrangørene regner med at det blir mulig for publikum å velge blant over 100 forskjellige akevitter. Man tar også sikte på å kåre Norges beste juleakevitt for 2022. Der skal publikum være med kåringen.

I tillegg arrangeres det flere spesialseminarer hvor det blir mulig å møte destillatørene personlig og høre deres historie om akevittene de har laget. Ett av flere høydepunkt på akevittmessen blir garantert lanseringen av den helt nye Lysholm Høytid-akevitten.

Billetter til festivalen, seminarene og festmiddagen kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/trondheimaquavitfestival2022

Festmiddag med julemat, juleøl og juleakevitter

Etter messen inviteres alle interesserte til en festmiddag med julemat og juledrikker som tema. Billettprisen på festmiddagen inkluderer både en tre-retters middag, en flaske juleøl sterk fra E.C. Dahls bryggeri og naturligvis akevitten som presenteres denne dagen, Lysholm Høytid Juleakevitt I tillegg blir det anledning for deltakerne å kjøpe smaksprøver av flere andre juleøl og juleakevitter.

Arrangørene har også inngått avtale med Radisson Blu Royal Garden Hotel om rabattert pris på overnatting for tilreisende deltakere på akevittfestivalen og festmiddagen.

Rommene bestilles på følgende måte:
www.radissonhotels.com
I feltet corporate account-ID/Bedriftskonto-ID skriver man inn: 175957
Reservasjonen betales som en vanlig hotellreservasjon med kort.

Fem spennende spesialseminarer (Master classes)

Foredragsholderne på spesialseminarene under Trondheim Aquavit Festival. Gullmunn-destillatør Marthe Bøhn, Master blender hos Det Norske Brenneri Jon Bertelsen, akevittambassadør hos Anora Atle Minothi, Styremedlem i Norske Akevitters Venner Gunnar Lysholm og Hermod Fledsberg fra By Brenneri på Steinkjer.

Det foreløpige seminarprogrammet for Trondheim Aquavit Festival inneholder disse foredragene/smakingene:

Lysholm-historien.

Gunnar Hoff Lysholm går inn i Lysholm-slektens historie og Lysholm-akevittene. På dette seminaret blir det for første gang anledning til å smake en flunkende ny Lysholm-akevitt, kalt Lysholm Høytid.
En representant fra Throndhjems Aquavit Club forteller om kampen de kjempet fra 1988 og utover for å bevare Jørgen B. Lysholms Linie Aquavit i Norge.

Underveis fikk de også overtalt Arcus til å lage en eksklusiv Lysholm Throndhjems Aquavit til byens 1000-årsjubileum i 1997.

Det blir smaksprøver på flere av Lysholm-akevittene.

Oplandske 150 år.

I år er det 150 år siden originalresepten på Gammel Opland så dagens lys. Jubileet markerer et stykke norsk kulturarv. I 1872 gikk nemlig startskuddet for det som i dag er Norges mest populære akevitt. Atle Minothi, akevittambassadør for norsk akevitt i Anora, inviterer til en spennende og underholdende master class om historien, merkevaren og smaken. Lær hvordan de edle dråpene blir til. Fra potet, via krydder til fatlagringskunst. Smak tre akevitter + en helt spesiell overraskelse. 

Historien til Gammel Opland begynte da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri i Gjøvik by for å sikre avsetning på poteter og bygg. I nesten tjue år ble spriten kun solgt lokalt, men i 1872 ble det etablert et destilleri i Stenersgaten i Christiania. Etter etableringen ble det for alvor satt i gang produksjon av akevitten hele Norge i dag kjenner som Gammel Opland.

Master blender Jon Bertelsen.

Møt Jon Bertelsen, Master blender og en av verdens beste brennevinsneser. Han har laget og valgt ut premiert brennevin også innen kategoriene cognac, calvados og whisky. Men ekte norsk akevitt står nok Jon Bertelsens hjerte nærmest. Derfor sa han sporenstreks ja til å holde et spesialseminar på Trondheim Aquavit Festival om sitt liv som «Master blender», skaperen av prisbelønte akevitter som Arvesølvet og Arvesølvet Juleakevitt. Samt helt nylig: Bjørn Tomrens Selskapsakevitt. Og en lang rekke andre akevitter

Jon Bertelsen vil fortelle om arbeidet som ligger bak før en akevitt er ferdiglaget og klar for flasketapping. Gjennom smaksprøver får du bli med på hele prosessen og kjenne hvordan akevitten forandrer karakter etter hvert som forskjellige urte- og krydderelementer tilføres, samt hvordan lagring på forskjellige typer fat påvirker sluttresultatet.

Så bli med på en smaking med en av verdens beste brennevinsneser, mannen bak mange av produktene til Det Norske Brenneri. En fordypning i smak og lukt, krydderier og fatlagring.

By Brenneri – fra 1835 til 2022.

Hermod Fledsberg fra By Brenneri på Steinkjer er den som både sitter på et omfattende historisk materiale og kjenner best til brennerier og akevittproduksjon i Trøndelag de siste 200 år.
På dette spesialseminaret vil han, i tillegg til å servere smaksprøver fra brenneriets portefølje, fortelle om By Brenneri fra 1834 til 1884 – om hvordan et stort brenneri ble drevet midt på 1800-tallet. Herunder bl.a. korn/potetforbruk, destillasjonsprosessen, bruk av krydder, produkter, priser, skatteregler, salgskanaler, økonomi og bygningsmasse. I dag er By Brenneri Norges eldste eksisterende brenneri.
Fledsberg har også hentet frem mye brennevin- og akevitthistorie i gamle Nord-Trøndelag på 1800-tallet, og han vil røpe en hittil ganske så ukjent og ikke omtalt kunnskap om E. C. Dahl sin rolle som spritgrossist og handelspartner for nettopp By Brenneri.
Avslutningsvis kommer han naturligvis inn på dagens By Brenneri, som har drift i lokaler fra 1850, samt hvordan de bruker historien i det som skapes av brennevin i By Brenneri i dag.

Damer og akevitt (og litt bobler!)

Møt vineksperten som også er destillatør og som har laget tre egne akevitter som hun mener spesielt damer vil sette pris på: Marthe Bøhn har hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket siden sitt første opphold i Cognac i 1996. I 2007 tok Marthe fagbrevet som destillatør, med masterblender Richard Braastad som læremester og mentor.
Hun har så langt laget tre Gullmunn-akevitter: Jul 2022, Jul 2021 og helårsakevitten Fleur de Lis. De har helt ulik stil alle tre.
Marthe vil starte sitt spesialseminar med å servere en musserende vin mens hun forteller om sin bakgrunn som destillatør og akevittutvikler. Og om hvorfor og hvordan hun har laget akevitter som hun mener passer godt nettopp til damer. Det kan være fordi Gullmunn er en litt mildere akevitt, basert på norske poteter og nøye utvalgte urter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte. De fine integrerte fattonene er fra flere års fatmodning på gamle bourbonfat og gamle cognacfat. Den har også noe lavere alkoholprosent som også betyr en mildere stil.
***

Om arrangørene av Trondheim Aquavit Festival 5.11.2022

Norske Akevitters Venner ble stiftet i 1999 og er en kulturorganisasjon som skal utvikle kunnskapen om de norske akevittene, skape synergi mellom norsk mat og akevitt, og ikke minst øke antallet gode møter rundt bordet.
Norske Akevitters Venner (NAV) ledes av et presidentskap med sju medlemmer og tre varamedlemmer. Dagens presidentskap (valgt ved digitalt valg 20. april 2022) består av Elisabeth Gjestland, president, NAV Grenland, Lars-Roar Holte, visepresident, NAV Opplandske, Nina Bøhnsdalen, styremedlem, NAV Rogaland, Gunnar Hoff Lysholm, styremedlem, NAV Nidaros, Hans Ingi Råheim Tryggvason, styremedlem
NAV Asker & Bærum, Mona Halsbakk, styremedlem NAV Salten og Leif Bendik Hustad, styremedlem, NAV Romsdal.

Throndhjems Aquavit Club (TAC) ble stiftet i 1988, da Vinmonopolet ville slutte å distribuere Lysholms Linie Aquavit i Norge. Cluben består av 35 medlemmer og har som formålsparagraf å jobbe for bevaring av Jørgen B. Lysholms Linie Aquavit i Norge. Men egentlig startet det hele i 1982 med at Lysholm Gammel ble fjernet, i 1984 var turen kommet for Lysholm No.1 og høsten 1987 ble Lysholm Linie slettet fra Vinmonopolets lister. Dermed var alle trønderske akevitter radert ut. Men TAC ville det annerledes og etter en iherdig innsats lyktes de med sin kamp. I dag er det rundt ti forskjellige Lysholm-akevitter på Polet. De klarte også å få Arcus/Vinmonopolet med på å lage en eksklusiv Lysholms Jubileumsaquavit til Trondheims 1000-årsjubileum i 1997.
Cluben driver utstrakt informasjonsvirksomhet til lag, foreninger og næringsliv om Lysholms aquaviter og historie. Cluben har minimum to møter i året. I tillegg har cluben sosiale og kulturelle samlinger for å styrke moralen og fremme aquavitens fortreffelighet. Cluben har gjennom alle år hatt et utmerket samarbeid med Vinmonopolet/ Arcus. Dette har resultert i tre flotte årganger av egen clubaquavit.

VinPuls ble etablert av Ulf Dalheim i 1990, mens han var næringslivsjournalist og vinskribent i Adresseavisen. VinPuls er i dag er Norges største vinklubb med over 3000 innmeldte medlemmer og har i 22 år arrangert faste vinmesser, vinsmakinger og vinturer.
I 2017 reiste Ulf Dalheim jorda rundt på vintur med 27 VinPuls-medlemmer. Det resulterte i bokutgivelsen «Jakten på den gode vin – Jorda rundt på 27 dager», skrevet av Anita Lange og Ulf Dalheim.
Facebook-gruppen til VinPuls har over 10 000 medlemmer.

(Info: Artikkelen er skrevet av VinPuls-gründer Ulf Dalheim som er medarrangør på denne akevittfestivalen).